Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Diferența dintre gripă, răceală și infecție respiratorie bacteriană

Diferența dintre gripă, răceală și infecție respiratorie bacteriană

Perioadele dintre iarnă-primăvară aduc cu ele și viroze, răceli și de obicei în comunitate copiii sunt primii care le iau.

Noi, mămicile, trebuie să putem să facem diferența când este o răceală banală și când o afecțiune respiratorie mai serioasă pentru care trebuie să ne prezentăm cu ei la medic.

Simptomele pot fi aceleași, doar că se manifestă diferit:

Răceală/ Viroză

Gripă

Infecție respiratorie

Cum apare Debutează treptat, poate apărea în perioada octombrie-martie Debutează rapid, apare rar vara Pot apărea brusc (uneori din cauza unei gripe complicate) și sunt produse de bacterii. In funcție de localizarea înfecției pot fi: amigdalite, bronșite, faringite, pneumonii, sinuzite, otite medii, meningite.
Probleme respiratorii Nas înfundat, scurgeri de mucozități, strănut, tuse ușoară, roșu în gât Usturime în gât, tuse puternică Durere foarte mare de gât, inflamarea ganglionilor, secreții nazale sau din ureche purulente, tuse productivă, greutate în respirație
Febră Apare rar, scurtă durată, până la 38 grade Febră mare, peste 39 grade, de durată, însoțită de dureri de cap și frisoane Febră persistentă mai multe zile frisoane, dureri de cap
Stare generală Slăbiciune, dureri musculare ușoare, paloare, ochi obosiți Stare de epuizare, dureri musculare și articulare extreme, amețeală, lipsa poftei de mâncare Oboseală, crampe abdominale, dureri musculare, amețeli
Alte simptome Uneori vomă și diaree Vărsături, diaree
Tratament Poate trece de la sine sau cu medicație ușoară: medicamente pentru febră, pastile de supt pentru gât, decongestionant nazal Trebuie consultat medicul. De obicei nu se prescriu antibiotice. Necesită antibiotice în funcție de tipul de bacterie. Netratate se pot croniciza.
Cat timp dureaza Aproximativ 7-10 zile 2-3 săptămâni Depinde de gravitate și de cât de repede se incepe tratamentul antibiotic
Citește și:   Trucuri inedite pentru a-l face pe copil să meargă devreme la culcare

Dacă aceste simptome se confundă sau nu vă lămuresc asupra tipului de afecţiune care le-a schimbat celor mici starea de sănătate, consultaţi medicul. Spre deosebire de răceală, care este provocată de peste 200 de virusuri, responsabil de apariţia gripei este un singur virus (însă poate fi de tip A, B sau C). Singurul mod de a le deosebi sunt analizele de laborator: biochimia sângelui şi secreţia nazofaringiană.

Prevenire

Pentru a preveni apariția acestor afecțiuni respiratorii este indicată evitarea spațiilor aglomerate și expunerea celor mici la fumul de țigară. De asemenea, o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în vitamina C și minerale, ajută la fortifierea organismului.

Extrem de importanta la copiii este efectuarea vaccinului antigripal, care poate reduce considerabil riscul contactării gripei.


Lasa un comentariu