Gripa este o boala acuta, infecţioasă şi foarte contagioasa, produsa de virusurile gripale. Acestea suferă dese mutaţii, de aceea formele de gripă pot fi diferite de la o perioadă la alta. Această afecţiune face parte din grupa infectiilor respiratorii. I se acordă mai multă atenţie în comparaţie cu alte afecţiuni respiratorii, deoarece poate evolua spre forme grave.
Gripa se transmite usor de la om la om. Deoarece virusurile raspunzătoare de gripă prezintă rezistenţă la temperaturi scăzute şi aer uscat, sezonul rece favorizeaza îmbolnavirile şi epidemiile, însa afecţiunea poate aparea şi în alte anotimpuri.
Mod de transmitere – direct de la omul bolnav prin tuse, strănut, pe cale aeriană. Se poate transmite şi prin intermediul unor obiecte folosite de bolnavul de gripă ( veselă, batiste ).
Simptome – dureri musculare, somnolenţă, dureri de cap şi de ochi, frisoane, dureri musculare, dureri de oase, roşu în gât, tuse, nas înfundat. Apare apoi febra, care este mare, slăbiciune fizică generală. Debutul gripei este brusc, spre deosebire de alte afecţiuni respiratorii care debutează mai lent. De remarcat că doar analizele de laborator pot stabili dacă este vorba de gripă sau o răceală banală.
Îmbolnăvirile de gripă în cazul copiilor sunt foarte numeroase, deoarece aceştia intră în contact cu diverse grupuri ( la şcoală, la grădiniţă ), de unde se pot contamina.
Deoarece ştim cât de neplăcute sunt suferinţele provocate de gripă, este bine să încercăm să prevenim contractarea acestei afecţiuni de către copil.Putem lua unele măsuri, pe cât de simple, pe atât de uşor de realizat:
– să insistăm în formarea unor deprinderi de autoprotecţie încă de la cea mai fragedă vârstă;
– copilul trebuie obişnuit să nu folosească obiecte ale colegilor;
– să bea apă numai din sticluţa personală;
– să folosească şerveşelele corect, să ţină şerveţelul la gură atunci când strănută sau tuşeşte;
– să se ferească dacă cineva din grup strănută sau tuşeşte şi nu respectă normele elementare de igienă;
– în camera copilului temperatura trebuie să fie în jur de 20 de grade, să nu fie umezeală, să se aerisească des;
– copilul trebuie să se spele des pe mâini, săpunul fiind un bun dezinfectant;
– să nu luăm copilul cu noi în vizită la prietenii sau rudele bolnave;
– este bine să evităm magazinele, mijloacele de transport în comun sau alte spaţii aglomerate;
– deoarece virusurile intră în corp prin nas şi gură este bine să-l obişnuim pe copil să evite atingerea acestor zone cu mâna;
– să îi asigurăm o alimentaţie echilibrată, cu multe fructe şi legume care conţin vitamine, minerale, acestea pot fi completate cu produse farmaceutice specifice vârstei; adepţii medicinii naturiste recomandă consumul de ceapă şi usturoi;
– călirea organismului prin mişcare şi petrecerea timpului în aer liber;
Dacă totuşi copilul s-a îmbolnăvit, este bine să luăm următoarele măsuri:
– izolarea de colectivitate;
– alimentaţie uşoară din care să nu lipsească fructele, lichidele călduţe ( ceai de soc, tei, muşeţel, catină, măceşe ), lactatele, legumele pasate;
– se fac inhalatii cu infuzii cu salvie, busuioc, urzica sau galbenele.
– antitermice; antivirale doar cu acordul şi sfatul medicului;
– antibioticele nu au efect asupra gripei, dar se dau atunci când apar alte complicaţii;
– dacă este o formă uşoară, se poate trata acasă, dacă observăm că starea se agravează, apelăm la medic;
În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult de vaccinul antigripal. Se pare că vaccinarea ramane principala măsură penrtu prevenirea gripei. Există mai multe tipuri de vaccin, în funcţie de tipul de virus. Eficienţa vaccinului depinde de similaritate dintre dintre virusurile din vaccinuri si cele aflate în circulatie, dar şi de starea generală de sănătate a individului, de gradul de imunitate a organismului acestuia.