Este o situație întâlnită mai des decât vă așteptați: părinții merg cu mașina personală la piață sau la supermarket. Copilul adoarme în scaunul lui din spate și ei sunt mai mult decât bucuroși că o să-și poată face cumpărăturile netulburați. Își propun să stea 5-10 min dar întârzie mai mult alegând ce le trebuie sau la cozi interminabile la casă. Supraîncălziți în mașină cel mic întră în șoc termic și ajunge să facă convulsii, să-și piardă cunoștința sau chiar să moară. În multe cazuri de șoc termic este necesară rehidratarea intravenoasă și spitalizare.
Mai există și alte situații: un părinte neatent își uită copilul în mașină și merge la treburile sale, extenuarea sau stresul face un adult să omită faptul că a luat cu el un copil și să-l lase neintenționat în mașină, părintele întâlnește un prieten sau stă de vorbă la telefon și copilul este în acest timp în mașina așezată în soare, există defecțiuni la aerul condiționat al mașinii și cel care călătorește cu copii consideră că nu e o problemă (la români se țin și geamurile închise de frica curentului) etc.
Dacă vă gândiți că un geam lăsat puțin deschis ar ajuta cât sunteți plecat, acesta este un alt factor de risc. Copiii pot încerca să iasă pe acolo, își pot desface centura, se pot juca, pot apăsa din greșeală pe butonul de închidere automată, un străin îi poate aborda sau răpi, multe nenorociri se pot întâmpla. Iar faptul că ai un copil mai mare, nu înseamnă neaparat că va fi mai în siguranță. Doar cu câteva luni în urmă a fost intens mediatizat cazul unui băiat de 9 ani din jud Vaslui care a murit prinzându-și gâtul în portiera mașinii unei surori. La fel, se afla acolo nesupravegheat. https://www.libertatea.ro/stiri/moarte-stupida-unui-copil-de-9-ani-din-vaslui-sufocat-de-geamul-portierei-unei-masini-2013101
Specialiștii precizează că temperatura într-o mașină lăsată în soare poate depăși 50-80 de grade C în doar câteva minute, fiind foarte dăunătoare și pentru adulți, dar pentru cei mici care nu știu ce să facă. Temperaturi foarte mari pe caniculă se pot atinge și într-o mașină în mișcare. Copii pot fi și atunci afectați dacă nu există un sistem de răcire corespunzător.
În plus, medicii avertizează că un copil care se află într-o mașină supraîncălzită devine confuz și dezorientat și nu va ști ce să facă, nu va ieși nici dacă mașina este oprită și ușa deschisă, nu va chema pe cineva, nu se va putea salva. Se poate întâmpla oricui, sunt accidente stupide care se pot preveni.
În concluzie, siguranța unui copil în mașină nu se limitează numai la scaunul sau centura care îi sunt puse și la condusul atent. De la urcare și până la coborâre, trebuie să te asiguri că nu îl afectează nimic și că este supravegheat mereu.
Nu-l lăsa nicioadată singur în mașină!