Sanatatea organismului nostru, starea de bine, este in mod clar influentata de sanatatea dintilor. Toti ne dorim pentru noi si copiii nostri dinti frumosi si sanatosi. Sunt mai multi factori care conduc la o dantura sanatoasa: ereditatea, igiena cavitatii bucale, alimentatia, modul cum „muscam” si cum mestecam.
Dintre acesti factori, igiena cavitatii bucale este esentiala. De aceea educatia copilului in acest sens este foarte importanta. Mentinand o igiena corespunzatoare, putem preveni nu numai aparitia cariilor, dar si multe alte neplaceri si afectiuni cu care se confrunta copiii de la varste din ce in ce mai mici.
Formarea deprinderilor de igiena a dintilor trebuie sa inceapa de timpuriu. In acest mod copilului i se formeaza reflexul de a se spala pe dinti. Periajul dintilor i se va parea ceva absolut firesc si nu o corvoada. Acelasi lucru se poate spune si despre vizitele la stomatolog. Daca este dus de mic, copilului nu o sa-i mai fie frica sa mearga la un cabinet stomatologic. Este foarte important si exemplul nostru personal, atitudinea pe care noi o avem atunci cand trebuie sa apelam la astfel de servicii. Copilul trebuie sa inteleaga ca igiena dentara si vizita la medic sunt lucruri absolut firesti si necesare.
Specialistii recomanda ca igiena cavitatii bucale sa inceapa inca inainte de aparitia dintilor. Mama trebuie sa stearga o data pe zi , preferabil seara inainte de culcare, gingiile, partea interioara a obrajilor, limba, cerul gurii. Se folosesc comprese sterile, inmuiate in apa sau ceai slab de musetel. Acestei operatii trebuie sa i se acorde multa atentie, pentru a nu rani copilul, pentru ca acesta are, asa dupa cum stim, pielea foarte sensibila. Aceeasi operatie se continua si la aparitia primilor dintisori. Deoarece copilul nu stie sa scuipe, in prima faza nu se va folosi pasta de dinti.
Periajul propriu-zis incepe la varsta de un an si jumatate-doi ani. Se va folosi periuta speciala pentru aceasta varsta si o pasta de dinti fara fluor, deoarece exista posibilitatea ca copilul sa o inghita. Capul periutei trebuie sa fie mic, maxim de 2,5 cm, iar ca latime, sa nu aiba mai mult de trei randuri de peri. O periuta buna va avea perii sintetici, rotunjiti si mai moi. Periuta copiilor se schimba mai des decat cea a adultilor, cam la sase saptamani, datorita bacteriilor care, dupa un timp, o paraziteaza.
Tehnica de spalare a dintilor: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafta dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam; astfel, indepartam bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamatii, chiar parodontopatii, si pot duce la pierderea dintelui. Pana cand copiii deprind aceasta tehnica, vor fi ajutati de parinti. Chiar daca copilul nu reuseste de la inceput sa se spele corect pe dinti( tendinta de a folosi miscarea orizontala), trebuie incurajat. Sa i se explice ca intreaga suprafata a dintelui trebuie periata. Durata optima a periajului este de trei minute. Treptat-treptat, copilul trebuie sa respecte aceasta durata. Este obligatorie spalarea dupa cele trei mese principale, iar cea mai importanta este spalarea dupa masa de seara.
Pasta de dinti trebuie aleasa cu grija. Desi fluorul intareste smaltul dentar, pasta de dinti pentru copii nu trebuie sa depaseasca 0,03% fluor. In nici un caz copilul nu va folosi pasta de dinti a adultului, deoarece concentratia de fluor a acesteia este mult mai mare, fiind in jur de 15%. Fluorul este o substanta extrem de toxica, dar in cantitati optime intareste smaltul dintilor si distruge flora bacteriana.
Dupa implinirea varstei de 9 ani, copilul poate folosi si ata dentara.Li se va explica tehnica de folosire a acesteia si va fi folosita mai ales de copiii care au dintii inghesuiti.Ata dentara se foloseste inainte de spalatul pe dinti, si nu dupa.
Este recomandata guma de mestecat? Da, dar cu o conditie, sa nu contina zahar. Va fi folosita mai ales atunci cand nu exista posibilitatea de a se spala pe dinti. Prin mestecarea gumei se stimuleaza producerea de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa ce mancam.
Unii copii au un obicei extrem de daunator, acela de a sparge sau rupe cu dintii diverse obiecte tari. Trebuie sa le explicam ce li se poate intampla, sa le curmam acest obicei.
Foarte important este consultul stomatologic periodic. Medicul este cel care va observa eventualele probleme ale dentitiei: mod de asezare, „muscatura” corecta, aparitia unor carii etc. El este cel mai in masura sa hotarasca ce trebuie facut, el va stabili si ce suplimente fluorurate ii putem administra copilului.Vizitele periodice vor deveni pentru copil o obisnuinta si il vor ajuta sa scape pe viitor de frica de medicul stomatolog.
Tehnicile si cunostintele in domeniul stomatologiei au evoluat foarte mult, la fel si gradul de educare si interesul populatiei in acest sens. Metodele de prevenerire a aparitiei cariilor, dusmanul numarul unu al dintilor, sunt foarte numeroase.
Sa nu uitam nici alimentatia corecta, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon.
Respectand toate aceste reguli, copilul nostru va avea o stare de sanatate mai buna, iar zambetul lui mai frumos.
1 comentariu