Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce boli pot lua copiii din colectivitate

Ce boli pot lua copiii din colectivitate

Cum  școlile și grădinițele au început de curând, este necesar să știi ce boli poate lua copilul tău de acolo sau dacă îl duci la creșă ori after-school.
Majoritatea sunt strâns legate de igienă și se pot preveni dacă îți înveți copilul să se spele bine pe mâini după ce folosește toaleta școlii, înainte de a mânca ce are la pachet, după ce s-a jucat afară sau în pauze. De asemenea să bea/ mănânce numai din pachetul lui, să-și acopere gura/ nasul când strănută ori tușește. Unele boli virale sunt totuși greu de ținut sub control, mai ales la copii foarte mici care duc mâinile sau jucăriile la gură frecvent. La rândul tău, îi poți proteja pe alți copii țânându-ți copilul acasă dacă observi febră, diaree, vărsături, erupții pe piele, tuse productivă. Consultă medicul de familie sau pediatrul dacă cel mic se poate întoarce în comunitate ori are nevoie de izolare.

Iată care sunt cele mai frecvente boli ale colectivității:

  • Scarlatina- este o boală infecțioasă care se transmite extrem de rapid, fiind cauzată de un stafilococ ce se răspândește pe cale respiratorie. Practic copilul infectat este contagios și dacă doar vorbește, tușește, strănută ori atinge anumite obiecte din jur. Așadar foarte simplu de luat printre copiii care împărtășesc aceeși clasă, aceleași jucării etc. Boala este mai frecventă în perioadele reci și umede, primăvara devreme și toamna târziu. Apare cu febră ridicată, dureri în gât, ganglioni măriți, uneori vărsături, urmate la 24-48h de o erupție pe piele, bubițe mici și roșii. Copil cu scarlatină poate fi contagios până la 20 de zile, de aceea trebuie să se afle sub supravegherea unui medic și să revină în colectiv doar când este complet vindecat.
  • Virozele respiratorii – pot să apară în perioadele reci dar și în alte perioade ale anului. Pentru că poate fi dificil să faceți diferența dintre o simplă viroză și ceva bacterian, mai complicat, recomandăm să citiți articolul Diferența dintre gripă, răceală și infecție respiratorie bacteriană .  Dacă putem face foarte puțin pentru a apăra copiii noștri de virușii răcelilor, putem să-i ajutăm să fie mai sănătoși și mai rezistenți contribuind la îmbunătățirea imunității lor prin alimentație corespunzătoare, mișcare, igienă corespunzătoare.
  • Paraziții intestinali – sunt frecvenți la copiii din colectivități care împart obiecte comune (veselă, jucării, materiale didactice, echipamente sportive etc). Prezența lor se poate face evidentă prin poftă de mâncare scăzută, vărsături, greață, diaree etc.
  • Bolile și paraziții de piele – din păcate păduchii, purecii și acarianul care produce scabia sunt încă frecvente la noi, indiferent dacă unitățile de învățământ sunt în mediul urban sau rural. Dacă la începutul anului școlar se cer certificate de la medic că școlarii nu au paraziți, se fac anumite controale, oricând pe timpul anului pot să apară nestingheriți și pot fi transmiși de la un copil la altul. Ca și părinte trebuie să semnalizați imediat învățătoarei/ educatoarei când observați așa ceva, pentru că dacă îți deparazitezi doar copilul tău se poate să nu fie eficient și să revină cu aceleași probleme la scurt timp.
  • mai sunt și alte boli transmisibile care pot afecta copilul tău în colectivitate– varicelă, scarlatină, rujeolă, rubeolă, oreion, probleme gastrice produse de rotavirusuri, hepatita A, infecții pneumococice etc. Vaccinarea și igiena sporită pot preveni multe dintre acestea.