Chiar dacă astăzi există periuțe speciale pentru copii, paste de dinți cu diverse arome, specialiști și alte facilități pentru o bună sănătate dentară, studile arată din ce în ce mai mulți copii cu carii.
Iată care sunt principalele cauze:
- igienă a dinților necorespunzătoare– copii nu se spală pe dinți după mese sau nu sunt supravegheați și o fac necorespunzător.
- consumul exagerat de dulciuri- în special dulciuri lipicioase și alimente zaharate precum caramelele, cerealele învelite în zahăr, prăjiturile, torturile etc. Acestea produc cele mai mari daune. Cu cât mai mult timp alimentele dulci ramân pe dinți, cu atât bacteriile produc mai mulți acizi care afectează dinții.
- atenție, nici copiii foarte mici nu sunt scutiți de carii- mersul la culcare cu sticla de lapte, suc, ceai îndulcit în guriță pun și ele dinții de lapte în pericol. Zahărul din aceste băuturi hrănește bacteriile ce produc cariile.
- o cauză poate fi și folosirea în comun a tacâmurilor– nou-născuții sau copiii foarte mici pot lua cu ușurință bacteria care produce caria de la adulți, prin folosirea acelorași tacâmuri cu părinții. Este bine să aibă castronaș, tacâmuri, cănuță separate, bine spălate și dezinfectate.
- medicamentele și siropurile dulci aministrate micuților- sunt iarăși un risc pentru dezvoltarea de carii
- expunerea copiilor la fum de țigară– fumatul pasiv crește cu peste 50% riscurile de a face carii și alte afecțiuni ORL.
- copiii și adolescenții care au dinți în creștere pot dezvolta carii pentru ca mineralele din dinții lor nu sunt stabile și pot fi atacate cu ușurință de acizi. O igienă orală sporită și suplimente de vitamine și minerale pot ajuta la prevenirea acestora.
- în perioada afecțiunilor respiratorii, nas înfundat, răceli, alergii, când copiii respiră pe gura, saliva se usucă repede și nu mai protejează dinții. Hidratați-i corespunzător și mențineți un aer umed în cameră pentru a contracara aceste efecte.
- la copii problemele dințișorilor mai pot să apară și din alte cauze, mecanice- copilul sparge nuci sau alune cu dinții, se lovește în cădere și își fisurează un dinte etc.
Important: Vizitele preventive la medic, cel puțin o dată la 6 luni, pot ajuta la detectarea din timp a unor probleme și corectarea lor.