Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Alimentatia copilului cu febra

Alimentatia copilului cu febra
Apariţia febrei este un fapt foarte des întâlnit la copii, mai ales la cei cu varsta cuprinsa între 1 si 5 ani. Trebuie ştiut un lucru foarte important: gravitatea bolii nu poate fi apreciată numai după cât de mare este febra. Se întâmpla ca uneori copilul să aibă febră foarte mare, peste 39 de grade şi să fie vorba de o banală răceală sau indigestie iar alteori să fie afectat destul de mult aparatul respirator, dar copilul să aibă febra sub 39 grade. Medicul va fi cel care va stabili gravitatea bolii.Atunci când copilul are febră mare, în afară de administrarea antitermicelor, i se poate face o frictie uşoară pe tot corpul cu un prosop inmuiat în apă rece şi bine stors. Va fi îmbrăcat uşor şi învelit ca de obicei, nu se va încălzi camera mai mult. Va fi acoperit mai mult numai dacă face frisoane.

În privinţa alimentaţiei, ca o primă regulă este aceea a consumului de lichide, cantitatea de lichide va fi cel puţin egală cu cantitatea de alimente pe care le consuma în mod obişnuit. Prin respiraţia mai rapidă, prin transpiraţie, prin vărsături, prin diaree, copilul se poate deshidrata. Pofta de mâncare scade. Este greşit să forţăm copilul să mănânce. Se vor evita alimentele solide, de obicei copilul nu tolerează grăsimile şi proteinele animale ( brânză, ouă, carne ) şi chiar laptele.

Citește și:   Cum îl protejezi pe copil de infectarea cu bacteria E.Coli

Mai ales în primele ore după ce copilul a făcut febră, acesta preferă să bea apă. Nu trebuie să ne îngrijorăm, îi vom da apă, dar şi ceai şi alte lichide pe care copilul le preferă ( nu acidulate ). Evităm răcoritoarele din comerţ care nu sunt indicate nici atunci când copilul este sănătos. În schimb un ceai îndulcit cu miere la care s-a adăugată puţină lămâie este foarte indicat. Dacă copilul tolerează laptele şi vrea să-l bea, îi putem da şi lapte, dar nu în cantitaţi mari.Foarte indicată este supa de zarzavat, cu zarzavatul pasat, acrită puţin cu lămâie. I se poate adăuga pâine prăjită, compot cu fructele bine zdrobite, mere rase, mere cu biscuiţi. Vom ţine seamă de preferinţele copilului şi nu îl vom obliga să mănânce. Insistenţa noastră poate avea efect contrar, copilul să-şi piardă pofta de mâncare complet, să vomite sau să facă diaree. În niciun caz nu i se vor da mâncăruri prăjite.

Ca o concluzie, trebuie înlăturat pericolul la care este supus copilul care are febra, acela al deshidratarii . Parintii trebuie să îi dea multe lichide. Copilul cu febra trebuie hidratat cu ceai, zeama de compot, apă plată şi tratat doar de medic, în funcţie de vârsta şi de antecedentele lui patologice. Pe de alta parte, copilul nu trebuie forţat sa manânce daca refuza mâncarea. De fapt, carnea, grasimile, ouale, conservele, prajelile şi în general orice aliment mai greu digerabil trebuie evitat în alimentatia oricărei persoane care are febră. Alimentatia trebuie sa fie adaptata în functie de apetit, care în asemenea situaţii este scazut, dar şi de vârstă. De regula, în perioadele în care copilul are febră  mesele vor fi mai dese dar cu cantităţi mai mici de alimente.

Citește și:   Despre inteligenţa emoţională ( I )