Ca și părinte este normal să ai întrebări legate de dezvoltarea și sănătatea copilului tău, mai ales când vezi poate diferențe față de alți copii de vârsta lor sau față de frații ori surorile acestora.
Iată câteva întrebări puse de părinți despre dinții de lapte:
1. La ce vârstă este normal să se schimbe dinții de lapte cu dinți permanenți?
Dințișorii numiți la noi de lapte, sunt temporari și se schimbă între 6 și 12 sau chiar 13 ani. În locul lor ies alții, o dantură permanentă.
Prima dată cad de obicei cei din mijloc, incisivii centrali, urmați de incisivii laterali, mai târziu de canini și molari. Perioada de vârstă de mai sus este orientativă, sunt copii la care schimbarea dinților începe puțin mai devreme sau care se încheie mai târziu, fără să ridice probleme speciale. La fel, diferă de la copil la copil vârsta la care se încheie înlocuirea danturii cu dințișori noi și puternici
2. Care este cea mai bună metodă de extragere?
Nu există metode bune sau rele, idea este să nu forțați dinții pentru că va fi dureros sau se pot rupe. Discutați cu copilul pe înțelesul lui că nu e bolnav, nu e ceva rău că îi cad dinții, ci doar trebuie să facă loc unora mult mai buni și mai puternici. Teama îi poate face agitați și poate pereclita încercările noastre de a-i extrage. Încurajați-i să-i miște dar atenție dacă duc des mâinile murdare în gură manevrându-i, nu e ceva bun. Se pot trezi cu infecții și alte boli. Îi pot mișca cu limba sau după ce s-au spălat pe mâini. Când sunt foarte flexibili, se pot scoate cu o pensetă dezinfectată sau cu o ață. Clătirea gurii cu apă sau presiunea cu un mic pansament ar trebui să fie deajuns să oprească sângerarea. Dacă durerea persistă îi puteți da să mănânce înghețată (cred că va aprecia acest tratament) sau administrați-i un medicament pe bază de ibuprofen sau paracetamol. Nu aplica pe locul lezat dezinfectante sau alte substanțe pentru că pot mări inflamația și întârzia apariția danturii permanente.
Dacă se observă dinți sau măsele care întârzie să cadă și dinții noi ies pe dedesubt sau lateral acestora, apelați la dentist pentru că vor crește deformați dacă nu se scot cei de lapte.
3. Când știu că cel mic are o problemă cu schimbarea dinților?
Nu vă alarmați dacă a trecut puțin de 5-6 ani și încă nu au început să-i cadă cei de lapte. Dar dacă trece de 8 ani și vezi că nu i-a căzut nici un dinte, consultă neaparat un stomatolog, poate e nevoie de extracție.
Căderea prematură (înainte de 4-5 ani) poate fi însă problematică, putând cauza apariția unor dinți noi înclinați sau strâmbi, deoarece căderea limitează spațiul lor de creștere, iar mai târziu pot fi afectați mult mai ușor de carii. Cauzele pierderii dinților de lapte prea curând pot fi multiple, ca absența unor enzime din organism dar pot ascunde și afecțiuni mult mai grave: boli hematologice, metabolice, imunitate scăzută și chiar leucemie. Așa că trebuie o investigație corespunzătoare.
O problemă poate fi și când un dinte se rupe sau cade parțial și rămâne rădăcina înăuntru. Atunci trebuie să faceți un drum cu copilul la destinst pentru extragerea completă.
Alteori dinții micuților capătă un aspect de ”tocit” înainte să cadă – mai întâi se observă ca o mică creastă albă la baza gingiilor dinților din față. Ea se dezvoltă și culoarea se schimbă în maroniu creând terenul care predispune la degradarea rapidă a dintișorilor ducând la infecții (abcese) și tocirea dinților, care vor rămâne ca un fel de cioturi. Această problemă trebuie tratată corespunzător de medic, nu o ignorați bazați pe ideea că oricum acei dinți cad și se schimbă.