Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ajută-i să-și dezvolte imaginația și creativitatea

Ajută-i să-și dezvolte imaginația și creativitatea

Mi-l amintesc pe unchiul meu, când băiatul lui avea doar 5-6 ani, stând cu el și inventând jocuri amuzante de genul:

-Cum ai numi tu un elefant cu 2 trompe?

-Un ”elefant-pompier”, răspundea băiețelul.

-Dar o mamă care este o excelentă bucătăreasă?

-O ”mămicăreasă”, găsea repede un termen fantezist cel mic, râzând în hohote.

Mai apoi porneau pe dealurile din jur în căutare de crengi sau pietre bizare și inventau o poveste pentru fiecare. Sau stăteau tolăniți pe o pătură la umbră și se întreceau în a găsi nori cu forme familiare.

Vărul meu Rareș a avut întotdeauna o imaginație bogată, limbajul dezvoltat, a fost bun la desen, lucru manual, compuneri și la multe alte obiecte care implicau imaginația. A crescut apoi, un tânăr practic și sensibil care a reușit fără probleme în multe domenii ale vieții.

Iată câteva sfaturi utile pentru a dezvolta imaginația copilului tău.

a.Media distruge imaginatia- nu-l lăsa uitat în fața computerului, tabletei sau televizorului, chiar dacă este mai liniștit așa și mai comod pentru tine. Eu când mă uit la un film, mintea parcă mi se oprește în loc, la final poate îmi mai rămân în minte 2-3 frecvențe, dar după câteva minute sau zile, uit totul, până și numele filmului. Cu copiii se întâmplă la fel. Anumite filme sau emisiuni informative (gen de pe canalul Discovery sau Animal Planet) le pot mări poate cunoștințele, dar nu și imaginația.

b. Alege jocuri care dezvoltă imaginația

  • joacă ceva creativ cu el, așa cum unchiul meu îl îndemna pe Rareș să inventeze noi cuvinte, să facă povești despre pietre, crengi sau să descopere nori cu forme cunoscute. Copilul nu trebuie să ajungă la vârsta compunerilor pentru a compune ceva. Desigur că, toate acestea presupun interacțiunea noastră foarte regulată și intensă cu ei. Nu putem lăsa această trăsătură importantă doar pe seama educatorilor care se ocupă de ei un timp redus și au un număr mai mare de copii cu care lucrează.

  • ajută-l să-și găsească un hobby creativ- desen, cântatul la un instrument, construcții din lego etc

  • cumpără-i jocuri și jucării care dezvoltă imaginația- copiii își pot dezvolta imaginația în timp ce se joacă. Nu orice jucărie sofisticată sau scumpă au vre-un efect pozitiv asupra celor mici. Pentru a-i stimula creativitatea și imaginația, cumpără-i cuburi, lego, plastilină, instrumente de colorat, pictat, decupat și asamblat, mărgele, nasturi din care fetițele își pot face propriile jucării, păpuși care se pot mânui etc. De asemenea poți să pui în camera lor o cu resturi și obiecte pe care să le folosească în jocul lor cum vor: sticle și recipiente goale din plastic, bucăți de pânză, resturi de lemn, cartoane de la sulurile de hârtie, ambalaje etc.

  • inventați împreună povești- despre o ilustrație, un obiect, o jucărie, ceva din natură etc.

  • Joacă jocuri de roluri- pretinde că ești altcineva și pune-i întrebări, antrenează-l într-o conversație. Poți folosi păpuși, jucării, măști.

  • Există puține jocuri pe calculator care dezvoltă imaginația, majoritatea crează doar niște automatisme, așa că limitează-le mult în viața celor mici.

Citește și:   Pildă japoneză despre creșterea copiilor

c. Crează un colț creativ în casă- de multe ori regulile noastre despre pereții măzgăliți și parchetul zgârâiat pot să frâneze imaginația copilului. Dacă undeva în camera lui, în sufragerie, garaj, în orice loc liber și potrivit pentru asta, vom amenaja un colțișor creativ, atunci problema va fi rezolvată. Poate fi pusă acolo o tablă sau vopsește un perete în negru pentru desene cu cretă. Izolează zona ca să fie sigură pentru desene cu acuarele, pentru jocuri cu apă, să se poată curăța ușor. Dacă este limitată cu un gărduț colorat și decorată cu desenele și obiectele preferate ale celor mici, atunci se vor bucura să intre și să se joace acolo.

Dacă totuși copilul își va extinde creativitatea și înafară sau nu aveți posibilitatea amenajării și găsiți pereții pictați ori alt ”rod al imaginației” nu prea atrăgător, feriți-vă să faceți mare caz din asta. Copilul are nevoie să fie creativ și va învăța pe parcurs explicându-i calm că există spații mai bune pentru asta. Dar nu-l opri!

d. Citește-i povești, răspunde-i cu atenție la întrebări, încurajează-l să ți le povestească.

Citește și:   Fata mea vrea să fie vegetariană

e. Folosește weekend-urile pentru a face ceva creativ împreună, în funcție de vârstă, ca de exemplu- construiți o căsuță, un castel sau un trenuleț din cutii mari de carton; folosiți materiale refolosibile pentru un proiect mic (creați o jucărie, un suport de pixuri); creați animăluțe sau scene din povești din fructe sau legume tăiate; faceți o felicitare uriașă de Ziua Mamei sau alt eveniment din familie; căutați idei și folosiți diverse tehnici creative (ștampile din cartofi, fructe sau din radiere, animăluțe și alte obiecte create cu tehnica paper mache pe baloane, pictați un tricou etc).