Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Școală de stat vs. școala privată. Tu ce alegi pentru copilul tău?

Școală de stat vs. școala privată. Tu ce alegi pentru copilul tău?

Atunci când aleg grădiniţă pentru cel mic, părinţii de obicei iau decizia destul de uşor. În cele mai multe cazuri, copilul este înscris la o grădiniţă publică, cea mai apropiată de casă.

Lucurile se complică apoi, când părinţii trebuie să facă un plan pe termen lung cu privire la educaţia copilului şi să decidă dacă îl vor înscrie la o şcoală publică sau vor alege sistemul de învăţământ privat.

Şi la noi, la fel că şi în alte ţări, există destul de multe diferenţe între cele două sisteme de şcolarizare. Fiecare dintre ele are avantajele şi dezavantajele sale şi nu se poate spune că unul e mai bun decât altul…aceasta fiind practic o alegere subiectivă.

Forma de învăţământ pe care o va urmă copilul este de preferat să i se potrivească şi să fie în conformitate cu planul de educaţie pe care l-aţi gândit pentru el, adică să îi permită copilului să se dezvolte în direcţia pe care părinţii săi o aşteaptă.

La vârste prea mici, este inutil să îl întrebi pe cel mic unde şi-ar dori să urmeze şcoala. Indicat este că părinţii să facă o analiză şi să pună în balanţă avantajele şi dezavantajele celor două forme de şcolarizare.

Citește și:   Cum vorbeşti despre notele mici cu copilul tău

Cu ce e diferită şcoală de stat față de şcoală privată?

Avantajele învăţământului public

Profesorii au mai multă experienţă. Profesorii care predau în şcoli de stat acumulează mai multă experienţă în domeniu, fiind un loc în care dinamica forţei de muncă este destul de scăzută. Vorbim aşadar de acei profesori de carieră, care îşi fac meseria de mulţi ani şi care nu au de gând să o abandoneze în favoarea altor meserii sau pentru a pleca în sistemul privat.

Şcolile cu tradiţie. Avantajul sistemului public de invățământ este chiar vechime acestuia. Există şcoli cu renume, profesori care şi-au câştigat prestigiul, iar aceste lucruri îi fac pe părinţi să se orienteze spre aceste instituţii de învăţământ.

Accentul pe materiile de baza. Mulţi văd această aplecare spre materiile de bază, că fiind un mare avantaj. Spre deosebire de multe şcoli private, unde copiii sunt lăsaţi să studieze materiile către care au aplecare, în şcolile de stat există concepţia că toţi copiii trebuie să ştie limba română şi matematică, ce puţin, şi indiferent că au sau nu talent la aceste materii, nu trebuie să termine şcoală fără a le stăpâni suficient de bine.

Citește și:   De ce școala finlandeză este un model de succes

Avantajele şcolilor private

Clasele sunt formate din mai puţini elevi. La şcolile private, în clasa, numărul de elevi este cu mult mai mic decât la o şcoală de stat, astfel că profesorii pot acordă mai multă atenţie fiecărui elev în parte.

Mai puţină birocraţie. Deşi poate părea irelevant, pentru părinţi contează foarte mult acest aspect. La şcolile private se pune mai mult accentul pe lucuri practice şi aplicate decât pe testări şi evaluări. De asemenea, nu se acordă o prea mare atenție notelor de la teste, așadar copiii scapă de această presiune. În timpul orelor, atmosfera este mai relaxată, copiii au mai multă autonomie, iar profesorii aplică tot felul de metode pentru a le dezvoltă şi stimula creativitatea

Părinţii sunt implicaţi mai mult. La şcolile private, părinţii şi profesorii stabilesc relaţii speciale şi metode de comunicare care să le permită să fie mereu în legătură. În felul acesta, părintele este în permanență la curent cu ceea ce face copilul său la şcoală.