Copiii învață diferit. Unora le este ușor să rețină informațiile pe care le aud de la învățător/ profesor, le pot reproduce fără probleme și nu au nevoie de alte materiale – stil de învățare auditiv. O altă categorie sunt cei care au nevoie de planșe, imagini, text scris în față, diagrame, sublinieri, materiale video și aceștia învață vizual. O mare parte dintre școlari învață însă practicând, prin experimentare, mișcare, repetiții, aplicarea practică a formulelor și informațiilor învățate și acest stil este cel de învățare kinestezică.
Studiile au demonstrat că stilul de învățare este crucial pentru progresul copiilor și pentru performanțele lor școlare. Totuși învățământul nostru tradițional oferă rareori oportunitatea ca toate aceste stiluri să fie încurajate și folosite la maximum. Așa că părinții vin adesea în ajutorul copiilor și crează mediul potrivit ca ei să continue învățarea acasă în timpul temelor, jocurilor sau altor activități de timp liber, pentru fixarea cunoștințelor și acumularea de noi informații.
Când îți pregătești copilul pentru școală anul acesta, încearcă să treci peste listele obișnuite de manuale și rechizite și să te asiguri că îi oferi ceva adaptat la nevoile și stilul lui de a învăța. Toți copiii au nevoie de susținerea părintelui pentru a-și cultiva inteligenta, memoria și creativitatea.
Cum să-ți pregătește-ți copilul de școală în funcție de stilul lui de învățare
COPIII ÎNVAȚĂ FOARTE BINE DIN EXPERIENȚE DE ZI CU ZI, AȘA CĂ TRANSFORMĂ-LE ÎN OPORTUNITĂȚI DE ÎNVĂȚARE DIN CARE MICUȚUL TĂU POATE SĂ PROFITE DIN PLIN. Anamaria Alexandra Rosca, psiholog clinician şi psihoterapeut cognitiv comportamental
Chiar dacă aceste informații pot suna foarte complicat, în realitate metodele prin care să-i ajuți pe copii să studieze conform stilului lor de învățare pot fi simple:
Învățare vizuală
Dacă ai un copil care învață vizual, are nevoie de cât mai multe instrumente pentru colorat, subliniat, desenat. Eu folosesc foarte mult produsele de la Maped, încă de când cei mici au mers la grădiniță, dar și pentru băiatul de la școală. Le-am cumpărat creioane colorate, radiere, rigle, markere, acuarele ceea ce a făcut învățarea mult mai creativă și i-a implicat mai mult. Le prefer pe cele de la Maped pentru că sunt calitative și mai ales, foarte practice.
De exemplu cariocile Long Life Innovation au capace legate de un suport flexibil așa că nu se pot pierde – un avantaj enorm, am salvat ghiozdane, mese și alte obiecte de la pătare și în acest mod nici nu se usucă repede să trebuiască să le înlocuiesc.
Mai au niște rigle și truse de geometrie din material foarte flexibil și asta înseamnă, dragi părinți, că nu se vor rupe sau crăpa, oricât ar trage cei mici de ele. Cu ajutorul acestor rechizite utile și din ce în ce mai populare și la noi în țară, copiii mei au devenit maeștri în desene, schițe, notițe creative care le stimulează învățarea, cunoașterea și îi ajută să memoreze mai bine.
Învățare kinestezică
În cazul copiilor care învață kinestezic vă recomand să vă orientați către articole școlare potrivite pentru proiecte de artă, lucru manual, mici experimente și jocuri, care să stimuleze experimentarea și creativitatea.
De-a lungul timpului am cumpărat foarfece care, datorita varfurilor rotunjite, oferă perfectă siguranță copiilor, tăblițe magnetice , incasabile, ușor de șters, truse întregi de creație (nisip colorat, mini-joculețe de masă etc.), lipici cu sclipici, tuburi de culori pentru picture etc.. Ai mei sunt încântați și de setul ColorPeps Magic care conține carioci care își schimbă culoarea dacă scrii cu o carioca speciala peste ele.
Alt lucru foarte important pentru copiii kinestezici este mânuirea efectivă a produsului. Dacă ai un copil care scrie cu stânga, ei au o întreagă gamă dedicată stângacilor, cu pixuri ergonomice, rigle, ascutitori si foarfeci special adaptate pentru stângaci. În acest mod, activitățile cu mâna stângă vor fi perfecționate și vor deveni o abilitate, nu un impediment pentru învățare.
Tot pentru dezvoltarea creativității urmăresc postările de pe http://www.ro.maped.com și http://www.facebook.com/MapedRomania/ și descarc diverse proiecte de lucru manual pentru copiii mei, extrem de utile pentru vacanțe și weekend-uri libere.
Învățare auditivă
Pentru copiii care învată folosind stilul auditiv însă, lucrurile se schimbă cu totul. Va trebui să mizați foarte mult pe comunicare, să discutați adesea cu cel mic, să alocați timp în care să creați împreună mini-cântecele sau poezioare prin care să rețină mai ușor informațiile și chiar să cercetați online posibile canale de Youtube sau programe întregi de învățare care conțin melodii atractive și educative – sunt foarte multe online, atât gratuite cât și contra-cost.
Un alt aspect util ar putea fi asocierea unor sunete sau cântece cu diverse materii sau activități școlare. Pe lângă faptul că un astfel de exercițiu contribuie la consolidarea unei discipline școlare pentru copil, el va deprinde rapid obiceiul de a învăța în timp ce ascultă muzică. Acest obicei îl va ajuta mai ales pe viitor, în liceu și facultate, când va fi nevoit să îți stimuleze memoria învățând cantități mari de informații. Muzica blochează sunetele exterioare care tind să distragă copilul de a învățare și îi cultivă cultura concentrării pe perioade mai îndelungate de timp.
Alte recomandări pentru susținerea efortului de învățare
Eu am rămas cu impresia că rechizitele de la Maped răspund mai multor nevoi specifice ale copiilor, de asta le apreciez atât de mult, însă fiecare părinte este liber să decidă pentru copilul său.
Multe din produsele Maped sunt strâns legate de învățare și performanțe școlare: poți începe să-ți înveți copilul să coloreze de la vârste foarte mici cu ajutorul creioanelor cerate pentru bebeluși cu forme amuzante, construite special pentru a fi mâniute simplu de mânuțe mici. In plus, acestea se pot imbina transformandu-se in jucarie. Foarfecile cu sistem automat de deschidere, ascutitorile cu design vesel, atragator, riglele flexibile in culori vesele, cariocile ultra-lavabile, instrumentele de scris cu aspect modern, satisfac nevoile specifice fiecarei varste.