“Nu vreau să merg la şcoală!” – atunci când auzi de la copilul tău această replică, nu trece peste ea, sperând că sunt doar vorbe aruncate atunci când cel mic e prea obosit sau prea plictisit pentru a merge la şcoală. Întreabă-l ferm ce anume îl deranjează la şcoală şi nu accepta când el îţi răspunde “totul”.
Încearcă să afli care sunt motivele care îl fac să nu îşi dorească să mai meargă la şcoală şi în funcţie de ceea ce îţi spune copilul tău, încearcă să îl ajuţi pentru că trebuie să se obişnuiască cu ideea că peste câteva zile începe un nou an școlar și va trebui să meargă, din nou, la școală.
Nu vreau la şcoală înseamnă: nu vreau să se termine vacanţă
În această situaţie, nimeni nu are cum să nu îi dea dreptate celui mic. Însă, încearcă să îi arăți partea plină a paharului explicându-i că dacă ceva ce îi face plăcere se termină, nu înseamnă că nu poate începe ceva extrem de frumos în loc. Aminteşte-i de lucrurile legate de şcoală care îl încântau înainte de vacanţă: colegii, activităţile, o anumită materie de la şcoală.
Nu vreau la şcoală înseamnă: am auzit de la colegii mai mari că şcoală nu e ceva extraordinar
Atunci când îţi spune acest lucru încearcă să îi dai replicile cu uşurinţă și cu argumente. Întreabă-l de ce spune, cu alte cuvinte, că nu este extraodinar să întâlnească noi colegi şi să înveţe o mulţime de lucruri noi. Spune-i că nu trebuie să nege lucurile care îi plac doar pentru a fi în rând cu cei care spun că şcoală nu e cool.
Nu vreau la şcoală înseamnă: materia este grea
Dacă îţi spune aşa ceva, aminteşte-i că primele câteva săptămâni de şcoală vor fi de acomodare şi în această perioadă îşi va da seama de cum se vor derula multe lucruri. De asemenea, asigură-l că îi vei oferi tot sprijinul de fiecare dată când va avea nevoie şi spune-i să nu ezite să îţi ceară ajutorul când dă de greu. Va trebui să empatizezi cu el şi să admiţi că unele lucruri sunt grele.
Nu vreau la şcoală înseamnă: mi-e frică că nu o să îmi fac prieteni
Din păcate grijile care au legătură cu socializarea şi interacţiunea cu ceilalţi sunt destul de frecvente la copiii de şcoală şi pot provoca anxietate în legătură cu începutul şcolii. Dacă copiilor li s-a întâmplat ceva, în trecut, la şcoală, cu siguranţă se gândesc că situaţia se poate repeta. Temerile de obicei sunt legate de frica de a nu fi respins de colegi, izolat sau ironizat de ceilalţi copii.
Foarte important: fă cunoştinţă cu învăţătorul!
Înainte să înceapă şcoala este foarte important să iei legătura cu învăţătorul pentru a vă cunoaşte personal. Puteţi stabili să ţineţi legătură prin email şi să faci vizite periodice la şcoală pentru a te asigura că totul e în oridine sau pentru a afla dacă copilul tău se confruntă cu anumite probleme.