Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum îl ajuți pe copil să facă tranziţia de la gimnaziu la liceu

Cum îl ajuți pe copil să facă tranziţia de la gimnaziu la liceu

Tranziţia de la gimnaziu la liceu este un moment important pentru fiecare copil şi, de asemenea, o perioadă pentru care părinţii ar trebui să fie pregătiţi. Pentru ca această trecere de la şcoala gimnazială la liceu este destul de complicată pentru copil este esenţial ca părinţii să ştie să gestioneze situaţia aşa cum trebuie.

Pe copii, următorul pas pe care urmează să îl facă îi sperie dintr-o mulţime de motive: teama de necunoscut, un mediu nefamiliar, aşteptările foarte mari – toate provoacă acea stare de anxietate care îi acaparează pe toţi copiii care fac tranziţia de la gimnaziu la liceu.

Părinţii pot face această tranziţie mai uşoară. Iată cum îl poţi susţine pe copilul tău dacă anul acesta trece de la şcoala generală la liceu.

Ascultă-l

Atunci când copilul e temător în legătură cu ce urmează nu e suficient să îi spui doar că “totul o să fie bine”. Schimbările pot provoca frică, aşadar asigură-l pe cel mic că nu va fi singur şi nu va trece prin această perioada fără susţinerea ta. Copiii, la această vârstă au nevoie de siguranţă emoţională, suport şi de cineva care să îi asculte.

Citește și:   Ne pregatim de scoala!

Ajută-l să se implice

Atunci când elevii sunt implicați în activităţi extraşcolare vor dezvolta un sentiment de apartenenţă la un grup. Încurajează-l să se implice în activităţile care se organizează la şcoală și care presupun muncă de echipă. Aceste lucuri îl vor ajuta să capete încrede în el şi să fie deschis să relaţioneze cu cei din jur.

Ajută-l să scape de stres

În perioada imediat următoare după ce copilul începe orele vor fi extrem de multe momente în care stresul îşi va spune cuvântul. Atunci, aşteaptă-te la tot felul de răbufniri şi gesturi ieşite din comun din partea copilului tău. În astfel de momente nu ai ce face decât să accepţi situaţia şi în niciun caz nu trebuie să pui şi mai multă presiune asupra copilului. Încearcă să discuţi cu el în măsură în care se poate şi de asemenea, caută metode prin care să îl ajuţi să se relaxeze.

Explică-i că urmează să înveţe în alt ritm

Dacă până acum copilul tău avea un ritm al său în care învăţa şi îşi făcea temele, odată ajuns la liceu, acesta va trebui să îşi adapteze ritmul în aşa fel încât să facă faţă noilor cerinţe şi programului care la liceu este mult mai încărcat. De asemenea, va trebui să îl pregăteşti dinainte şi să îi spui că materia pe care urmează să o înveţe în liceu este mai complicată şi mai stufoasă.

Citește și:   Copilul are un conflict cu profesorul său. Intervii sau nu?

Ce să faci dacă teama persistă?

Dacă după câteva săptămâni după ce a început liceul copilul continuă să se confrunte cu stări de anxietate şi îşi face în continuare tot felul de griji, părinţii ar trebui să caute ajutor specializat. Dacă observi că şi copilul tău are un nivel scăzut al încrederii în sine şi este abătut şi speriat de trecerea la liceu, atunci nu ezita să cauţi ajutorul.