Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ne pregatim de scoala!

Ne pregatim de scoala!

Data de 15 septembrie este o zi importanta pentru copii si parintii lor. Lasand la o parte planul emotional, este momentul cand programul zilnic al copilului se schimba substantial, iar parintii vor avea noi sarcini.

Cand vorbim despre pregatirea pentru scoala, cei mai multi ne gandim la procurarea rechizitelor, a uniformei, reamenajari mai mici sau mai mari in camera copilului. Si acestea sunt importante, dar si mai importanta este pregatirea copilului pentru a face fata unui alt program, mult mai solicitant.

Multi parinti ii lasa pe copii sa doarma mai mult in ultimele zile de vacanta, in ideea ca odata scoala inceputa, acestia vor fi nevoiti sa se trezeasca de dimineata. In acest caz organismul copilului, la inceperea programului scolar va trebui sa faca fata atat stresului datorat trezirii de dimineata, cat si stresului datorat programului scolar. De aceea in primele zile de scoala unii copii se simt foarte obositi, se acomodeaza mai greu. Este bine ca schimbarea programului de somn sa se faca inainte de inceperea scolii, reflexul de trezire la o ora mai devreme sa fie deja format cand incep cursurile. Este foarte important sa se respecte in fiecare seara ora la care copilul se culca, acesta va adormi mai repede si va avea un somn mai odihnitor. Se vor respecta regulile valabile si pentru adulti, adica o alimentatie usoara, camera foarte bine aerisita si activitati relaxante inainte de culcare.

Citește și:   8 motive care îi fac pe copii să se teamă de școală

Vizionarea la televizor a unor filme cu continut palpitant, statul in fata calculatorului pana in ultimul moment, repetarea unor teme pentru a doua zi, alte activitati care solicita scoarta cerebrala facand ca excitatia sa fie mai puternica decat inhibitia nu sunt indicate.

Nu este usor sa facem copilul sa se culce la o anumita ora si in foarte multe familii apar conflicte din aceasta cauza. Inca din primii ani, acesta trebuie obisnuit cu o viata ordonata, cu respectarea unui program, cu respectarea celor 9-10 ore de somn, in functie de varsta. Odata reflexul format, totul va fi mult mai usor. Inlaturarea deprinderii de a adormi tarziu nu se face printr-o simpla comanda verbala. Vom incerca sa-i dam copilului posibilitatea sa stea cat mai mult timp in aer liber, sa faca miscare, sa faca activitati placute, sa se evite starile tensionate, astfel incat deconectarea sa se faca treptat. Si in acest sens comportamentul parintilor trebuie sa fie un model pentru copil. Este important si modul cum este trezit copilul. Primul lucru pe care il vede sau il simte, trebuie sa fie un lucru placut: vocea mamei, o veste buna, o gluma, un miros preferat.

Citește și:   Începe școala- tu cât ai plătit pentru un ghiozdan echipat

Adaptarea la efortul din timpul zilei este la fel de importanta pentru mentinerea stocului de energie necesar parcurgerii cu succes a unui an scolar care dureaza aproximativ 35 de saptamani. Trecerea de la programul de vacanta la programul de scoala sa se faca treptat, evitandu-se sarcinile suplimentare, supraaglomerarea.Se poate intampla ca rezultatele scolare din primele zile sa nu fie satisfacatoare. Cauzele pot fi si cele legate de o lipsa de pregatire a trecerii de la un program lejer la un program care presupune sustinerea unui efort deosebit. Reactualizarea unor cunostinte dobandite in anul scolar anterior ii va fi de un real folos. Exista si parinti care cad in extrema cealalta si “piseaza” copilul toata vacanta cu teme si cu apstrofari de genul “vezi ca acum incepe scoala si nu ai facut nimic” Este o atitudine gresita, sa nu uitam ca vacanta este pentru odihna, iar ceea ce mai lucreaza copilul trebuie sa fie facut cu placere, ca o alta varianta de destindere si nu ca o pedeapsa.

“Ne pregatim de scoala” trebuie sa aduca in mintea si sufletul copilului emotii pozitive si un “start” bun pentru o cursa cu final fericit.

Lasa un comentariu


1 comentariu