Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Copilul tău începe școala: ajută-l să se integreze în clasa I!

Copilul tău începe școala: ajută-l să se integreze în clasa I!

Copilul tău se pregătește să intre în clasa I, iar tu, la rândul tău, trebuie să te pregătești să faci față cu bine acestei noi provocări din viața voastră. Este posibil ca această schimbare din viața copilului tău să vină la pachet, nu cu entuziasm și nerăbdare, ci cu lacrimi.

Nu îți face griji, acest lucru este destul de frecvent în rândul copiilor și tot ce au nevoie este puțin ajutor pentru a se adapta în clasa I. Chiar dacă micuțul tău a fost până acum la grădiniță, deci a făcut cunoștință cu o colectivitate, clasa I este o schimbare pe care o percepe și pentru care trebuie să fie pregătit. Pentru a-l ajuta să se integreze în clasa I și în noul grup de colegi poți să ții cont de câteva sfaturi.

Ajută-l să stabilească o legătură cu învățătoarea

Este foarte important ca și copilul să se atașeze de învățătoare pentru a fi pregătit să învețe apoi. Dacă observi că cel mic nu este încântat de învățătoare, atunci poți lua legătura cu aceasta și să încerci să îi explici situația. Îi poți spune că cel mic are nevoie de suport și întelegere și că speri că va face un efort suplimentar pentru a-l face pe copilul tău să se simtă în siguranță în noua lui clasă. Orice cadru didactic cu experiență va întelege și va face tot posibilul să ajute copilul.

Încurajează-l să se împrietenească cu colegii de clasă

Citește și:   Despre homeschooling in Romania - legalitatea

Fiecare copil simte nevoia să se apropie de cel puțin un alt copil. Încearcă să afli, prin intermediul învățătoarei, dacă cel mic s-a împrietenit cu unul sau mai mulți colegi. Întreabă-l pe cel mic cine este cel mai bun prieten al său din clasă și pe cine și-ar dori să invite la petrecerea de ziua lui.

Ritualul de dimineață

Pentru mulți copii, una dintre cele mai mari provocări este să se despartă de părinți dimineața. Adoptați un ritual al vostru, care să îl facă pe cel mic să treacă mai ușor peste acest moment al zilei. De exemplu, la plecare îl poți îmbrățișa și îi poți spune cât de mult îl iubești.

Înlătură-i fricile

Anxietățile școlarului sunt provocate de grijile acestuia, dar pe care adulții nu le iau în serios, cum ar fi și teama că nu te va mai găsi acasă când se întoarce de la școală. Spune-i de fiecare dată că e normal ca oamenilor care se iubesc să nu le placă despărțirile, dar asigură-l că la școală va fi bine și se va distra, iar la întoarcere te va găsi acasă.

Relaxare înainte de școala

Dacă cel mic va râde și se va relaxa cât mai mult înainte de a pleca la școală, atunci despărțirea de părinți pe timpul zilei, va fi mai ușoară. Este normal ca micuțul școlar să aibă temeri, mai ales în clasa I, dar multe dintre ele pot fi spulberate. O metodă ar fi și aceea că, înainte de a pleca la școală, să îl lași să facă ce vrea: să se joace, să se uite la desene animate, să asculte muzica lui preferată sau orice altceva care îi face plăcere și îl face să zâmbească. Vei vedea că despărțirea de tine va fi mai ușoară.

Citește și:   Cum alegi cea mai bună şcoală pentru copilul tău

Acordă-i toata atenția

Înainte de a se da jos din pat, dimineața, puteți petrece 5 minunte împreună, timp în care să îl răsfeți și să îi arăți cât de mult îl iubești. De asemenea, la întoarcere, întreabă-l întotdeauna cum a fost la școală. Seara la culcare, puteți avea, de asemenea, un ritual al vostru, în așa fel încât cel mic să înțeleagă că este în siguranță și că nu se desparte de casa și părinți decât câteva ore, cât este la școală.

Dacă observi schimbări ciudate în comportamentul copilului tău, dacă pare tot timpul îngrijorat și momentul plecării la școala este un coșmar pentru el, dacă a trecut suficient timp în care să se adapteze la școala, va trebui să iei masuri pentru a nu se agrava situația. Caută să îi explici întotdeauna cu calm, cât de important este să meargă la școală și să învețe și oferă-i tot timpul exemple pozitive care să îl facă să îndrăgească școala.