Se poate întâmpla deseori ca şcoala să nu fie doar un loc unde copilul învaţă şi descoperă lucruri noi, leagă prietenii şi îşi alege modele în viaţă, ci şi un loc unde trebuie să facă faţă unor provocări, cum ar fi conflictele cu profesorii.
Dacă se întâmplă să descoperi că şi copilul tău nu este în relaţii foarte bune cu un profesor probabil îţi vei pune o mulţime de întrebări şi vei încerca să iei o decizie corectă legată de modul în care ar trebui să acţionezi în acest caz: intervii sau nu în conflictul dintre copilul tău şi profesorul lui?
Dacă intervii este posibil ca lucrurile să se complice. Profesorul ar putea percepe greșit intervenţia ta, iar cel care va avea de suferit în final va fi tot copilul tău.
Dacă alegi să stai deoparte şi să aştepţi ca lucrurile să se rezovle de la sine, s-ar putea din nou să nu fie tocmai cea mai bună decizie. Conflictul pe care îl are cu profesorul său, l-ar putea afecta foarte tare pe copil, care va ajunge în cele din urmă să urască şcoala şi să obţină rezultate din ce în ce mai slabe la învăţătură.
Cu siguranţă îţi va fi greu să ai o atitudine pasivă faţă de ceea ce se întâmplă, dar iată cum poţi proceda pentru ca acest conflict între copilul tău şi profesorul său să se stingă şi lucrurile să intre în normal.
Începe prin a face câteva săpături. Atunci când copilul tău se plânge de ceea ce i se întâmplă la şcoală şi despre modul în care este tratat de profesor, pune cât mai multe întrebări. Îţi vei da seama în cele din urmă cum a început această relaţie tensionată, chiar dacă cel mic nu îţi spune direct ce s-a întâmplat, sau poate nici el nu îşi dă seama de unde a pornit totul.
Indiferent de răspunsurile lui, nu îl judeca, nu trage concluzii pripite şi nu îl certa. Atitudinea ta este bine să fie cooperantă, în aşa fel încât cel mic să își dea seama că îl înţelegi şi că se poate baza pe tine în orice clipă.
După o discuţie serioasă cu cel mic, vei avea suficiente informaţii şi argumente pentru a lua legătura cu profesorul. Însă nu acţiona imediat ci continuă să observi, mai întâi, cum evoluează lucrurile!
Uită-te peste materialele celui mic pe care le corectează profesorul. Dacă vezi doar însemnări şi corecturi din partea profesorului, atunci este o problemă. Încearcă să înţelegi dacă acestea sunt justificate.
Întreabă-l pe copil despre ceea ce se întâmplă la materia predată de profesor, află dacă are dificultăţi în a înţelege informaţiile şi vezi dacă nu cumva conflictul dintre profesor şi elevul său nu pleacă de la atitudinea copilului tău faţă de materia predată de profesorul în cauză.
Unul dintre primele semne ale conflictului dintre copil şi profesor este dat de notele pe care le ia la materia acestuia. Dacă rezultatele încep să fie din ce în ce mai slabe, acesta este un indicator foarte bun. Un alt semn este legat de schimbările în comportamentul copilului, care începe să îşi piardă interesul faţă de şcoală, îşi uită temele acasă sau refuză să şi le mai facă şi începe să nu mai depună niciun efort să înveţe sau să ia note mari.
Cum rezolvi un conflict personal profesor-elev. În loc să te enervezi şi să devii defensiv, păstrează-ţi calmul şi încearcă să ai o abordare diplomată dacă te decizi că e bine să mergi și să vorbeşti cu profesorul. Poţi încerca chiar să îi ceri permisiunea profesorului respectiv să asişti la oră.
Ajută-l pe copil să înfrunte realitatea. Uneori personalităţile nu se potrivesc şi acesta poate să fie motivul pentru care între copilul tău şi profesorul lui nu este o relaţie tocmai bună. Ajută-l să înţeleagă că în viață nu trebuie să placă sau să fie plăcut de toată lumea.