Nu orice copil învață la fel. În timp ce unii învață mai bine vizual, alții preferă să citească sau să asculte etc. Adesea, lipsa de cunoștințe despre ceea ce putem face ca învățarea să pară interesantă pentru copii, ne împiedică să le deblocăm adevăratul potențial. Înțelegerea preferințelor de învățare ale copiilor și încurajarea lor poate preveni multe certuri legate de studiu, care au loc în mod regulat între părinți și copii.
Câteva modalități prin care poți debloca potențialul de învățare al copilului tău:
1. Creați un mediu de viață stabil: abilitățile copiilor înfloresc atunci când au acasă un mediu fără stres, fericit și stabil. Asigurați-vă că dvs. și soțul mențineți o atmosferă calmă și să vă țineți certurile și problemele departe de ochii și urechile copilului. Lăsă-ți copilul să aibă și timp nestructurat pentru a se dedica hobby-urilor sale. Asigură-te că are și momente când face ce îi place, chiar dacă asta înseamnă să-și invite prietenii acasă, să iasă cu bicicleta, să privească pur și simplu pe fereastră- toate acestea vor acționa ca metode anti-stres.
2. Vorbește cu copilul: comunicarea dintre părinți și copii este foarte importantă. Nu numai că îl va face pe copilul tău să se conecteze cu tine, ci îl va ajuta și să se dezvolte normal emoțional. De asemenea, îți va da posibilitatea de a pune întrebări deschise și de a înțelege ce se întâmplă în mintea lui. Dar, când vorbești cu copilul tău, nu uita să vorbești la nivelul lui, astfel încât să te poată înțelege.
3. Insuflă-le dragostea pentru lectură: începe procesul de a încuraja copilul să-și dezvolte interesul pentru cărți încă de când e foarte mic. Încearcă să petreci cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi citindu-i dintr-o carte sau citind cu el. Fă lectura distractivă și antrenantă punându-i întrebări sau stârnindu-i curiozitatea despre ceva pe care tocmai ați citit.
Știai că, cu cât citește mai mult copilul tău, cu atât mai bine va ajunge să scrie? Și iată de ce…
4. Îndeamnă-ți copilul să scrie: încurajează-ți copilul să se exprime prin scris. Cere-i să scrie o poveste, să compună o poezie sau să păstreze un jurnal cu ceea ce face zilnic. În timp ce parcurgi scrierile sale, pune-i întrebări sau dă-i idei despre cum poate să facă lucrurile mai bine. Încurajează-l să-și facă cunoscute scrierile sale în cercurile tale sociale sau să le publice în revista școlii. Obiceiul de a scrie va consolida, de asemenea, obiceiul de a citi.
5. Încurajează-i activitățile creative: în zilele noastre, majoritatea copiilor petrec mult timp pe computere, smartphone-uri sau alte astfel de gadgeturi. Limitează-i timpul acesta și încearcă să-l implici mai mult în activități precum jocul de roluri, arte și meșteșuguri sau învățarea unui instrument muzical. Toate aceste activități îi ajută pe copii să practice ceea ce învață.
6. Nu-l supraîncărca: în timp ce toți părinții doresc ca fiii/fiicele lor să învețe mai multe lucruri decât alți copii, este important să nu supraîncărcați copilul. Un program prea încărcat, fie el și cu activități utile, îl poate copleși și frustra și atunci nu mai există nici un beneficiu. Alege una, maxim două activități și cursuri extra-școlare pentru o anumită perioadă și nu-i ocupa fiecare zi și fiecare oră cu ceva.
7. Promovează-i bunele obiceiuri de studiu: faceți din școală o prioritate pentru a promova o atitudine sănătoasă față de studii. Vorbește-i copilului tău despre importanța studierii, cum îl va ajuta asta în viață. Implică-te în studiile sale, întrebând în mod regulat despre ce a făcut la școală; ajută-l la teme, participă la ședințele cu părinții etc. Lăudă eforturile copilului tău atunci când se descurcă bine în studii, fără să pui accentul doar pe note și performanțe.
8. Învață-l metode de studiu eficiente: în timp ce fiecare copil urmează o formă de învățământ, doar cei care studiază cu seriozitate devin fruntași. Învață-ți copilul să asculte predarea cu atenție în clasă, să întrebe dacă nu înțelege, să ia notițe, să memoreze termenii și ideile cheie și să recapituleze frecvent cunoștințele. Descoperă stilul lui de studiu și încurajează-l să îl folosească, fără a-i cere să memoreze și să-și facă temele în alt mod. Pentru aceasta puteți folosi testul din acest articol Ce stil de învățare are copilul tău?- Test
9. Înscrie-l la o școală bună: școlile joacă un rol important în modelarea viitorului unui copil. Deci, înainte de a înscrie copilul într-o școală, strânge cât mai multe informații despre ea: de exemplu, cum abordează nevoile academice și emoționale ale unui copil, are resurse pentru a dezvolta talentele pe care le are copilul tău sau nu, oferă un mediu sigur elevilor etc. De asemenea, dacă observi că școala unde este e o piedică pentru potențialul său în loc să fie un impuls, o poți schimba cu ceva mai bun. O școală care obține elevi de performanță nu este neapărat bună pentru toți copiii, pentru unii poate fi prea solicitantă și îi blochează, îi descurajează.