Pentru că încă mai ține vacanța, poți să faci un prociect de lucru manual cu copiii tăi, învățându-i totodată să recicleze hârtia pentru a confecționa ceva folositor.
Tehnica confecționării de diverse obiecte din hârtie înmuiată într-un lipici din făină și apă, este de fapt veche și se numește paper maché. În ciuda numelui pretențios, este ceva simplu de confecționat în orice gospodărie și chiar în tabere, în clasă la școală sau grădinițe. Iată cum trebuie procedat.
1.Fă pasta de lipit
Pune 1 cană de făină albă de grâu într-un bol și adaugă treptat apă mestecând continuu cu un tel ca să nu se facă cocoloașe. Trebuie să ajungă de consistența unei smântâni groase, ușor de întins cu o pensulă. Dacă e prea groasă, se poate oricând adăuga mai multă apă.
2.Împreună cu copiii adună ziare, reviste vechi, orice tip de hârtie (obișnuită, nu foarte groasă). Rupe-le fâșii sau bucăți mici și pune-le într-un coș sau cutie. Nu trebuie să fie tăiate exact, se pot rupe și cu mâna.
3.Se poate umfla un balon sau folosi un bol, o cutie, o sticlă din plastic, chiar o jucărie din plastic , ceva ca și model. Se acoperă cu folie sau cu celofan. Se pot adăuga urechi, ceva rotund pentru cap, coadă, nas etc. Se lupesc cu scoci din hârtie, din acela pentru zugrăvit. Pentru forme mai speciale, acestea se pot confecționa din ziar sau folie metalică lipite părțile cu scoci din hârte.
4.Bucățile de hârtie se trec prin vasul cu pasta de lipit până se îmbibă bine, pe ambele părți, apoi se așează pe obiectul model, una lângă alta, chiar și suprapuse ca să nu rămână locuri goale și să se acopere în întregime.
5.Obiectul se lasă la soare sau într-un loc uscat să se usuce perfect. Un astfel de proiect poate fi continuat cu copiii și a doua zi.
6.Se scoate de pe suportul model (există și cazuri ca de exemplu sticle de plastic sau alte obiecte care pot fi lăsate înăuntru) și se decupează în forma dorită confecționând jucării, boluri, pușculițe, măști, cutii de depozitare etc. Colțurile și denivelările se pot pili cu hârtie glaspapir.
7. Se colorează cu culori acrilice fără adăugarea de apă. Pentru a-i da strălucire și a nu se lua culorile, le puteți da cu un start de aracet la final, se aplică pe toată suprafața cu o pensulă mare. Se pot și decora, lipi ochi, mărgele sau alte accesorii utile. O altă idee e să se lipească pe ele bucăți de hârtie colorată, pozele copiilor sau imagini din desenele animate sau filmele preferate.
Acum copiii se pot bucura de ceva nou, făcut chiar cu mânuțele lor, sau pot împacheta obiectul ca să îl dea cadou.
Iată mai jos câteva tutoriale cu exemple de obiecte confecționate cu această tehnică.
https://www.youtube.com/watch?v=j4YCgbVqONY
https://www.youtube.com/watch?v=iPEd0EjVWLI