Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lectură de vacanţă pentru copilul tău

Lectură de vacanţă pentru copilul tău

Vacanţa de vară bate la uşă, însă asta nu înseamnă că cei mici trebuie să pună toate cărţile în sertar şi să uite de ele până la începerea noului an şcolar. Iată cinci titluri care îl vor face pe copilul tău să iubească lectura!

Se ştie că un foarte bun instrument de stimulare a creierului şi a imaginaţiei este o carte bună, care te captivează şi te poartă într-un alt Univers. Într-o lume în care jocurile video, smartphone-urile şi tabletele acaparează foarte mult din timpul şi din atenţia copiilor, părinţii trebuie să le îndrepte celor mici atenţia către activităţi productive, aşa cum este cititul.

Lectura nu trebuie privită ca o corvoadă de către copii, ci ca o plăcere. Este bine ca  aceștia să se obişnuiască să citească o jumătate de ora-o oră, seara, înainte de culcare, iar vacanţa este cea mai bună perioadă pentru a integra lectura de plăcere în programul copiilor, deoarece  nu mai sunt ocupaţi cu programul încărcat de la şcoală şi cu temele pentru acasă.

În cazul în care copilul nu are o listă de cărţi preferate pe care ar dori să le exploreze în vacanţa de vară sau dacă nici tu nu ştii exact ce să îi sugerezi, am pregătit o listă cu câteva recomandări interesante, potrivite pentru copiii de 9-12 ani, menite să le capteze atenţia, să îi poarte pe meleaguri fantastice şi să îi determine să citească din ce în ce mai mult.

Geneza şi salvarea omenirii – faptele legendare ale zeilor şi eroilor 

Alexandru Mitru transpune în “Legendele Olimpului” vechile povestiri din mitologia greacă privind felul în care a fost creată lumea şi evenimentele desfăşurate în jurul Muntelui Olimp. Prima parte a cărţii, intitulată “Zeii”, descrie felul în care a apărut pământul din haos, iar cea de-a doua – “Eroii” – înfăţişează dorinţa oamenilor de a fi mai presus de zei.

Apărută pentru prima dată în anul 1960, cartea rămâne una dintre cele mai interesante şi captivante lecturi pentru copii scrisă de un autor roman, narând faptele legendare ale lui Zeus, Poseidon, Hercule sau Ahile.

Citește și:   Reguli simple pentru a învinge teama de apă

Incursiune într-o lume plină de magie cu Harry Potter

Universul magic al lui Harry Potter este descris de către autoarea J.K. Rowling în şapte volume: “Harry Potter şi Piatra Filozofală”, “Harry Potter şi Camera Secretelor”, “Harry Potter şi Prizonierul la Azkaban”, “Harry Potter şi Pocalul de Foc”, “Harry Potter şi Ordinul Phoenix”, “Harry Potter şi Prinţul Semipur”, “Harry Potter şi Talismanele Morţii”.

În anul 2016, autoarea de succes a mai scris împreună cu alţi doi dramaturgi piesa de teatru în două acte, “Harry Potter şi Copilul Blestemat”, care păstrează câteva din personajele bine-cunoscute, însă vine cu o poveste originală.

În cele şapte romane, care îi au în centrul atenţiei pe Harry Potter şi pe Voldemort, personajele sunt plasate într-un un univers fantastic, în care vrăjitorii folosesc magia, iar lupta dintre bine şi rău te ţine cu sufletul la gură. Modul plin de imaginație în care sunt descrise evenimentele îl vor transporta pe micul cititor pe un tărâm magic, despre care va dori să descopere cât mai multe detalii.

Biletul de Aur care asigură o cantitate nelimitată de ciocolată pe viaţă

Cea mai cunoscută carte scrisă de către autorul Roald Dahl, “Charlie şi Fabrica de Ciocolată”, spune povestea unui copil nevoiaş care câştigă unul dintre cele cinci Bilete de Aur ce asigurau un tur al fabricii de ciocolată a lui Willy Wonka. Însoţit de alţi patru copii şi de bunicii lor, Charlie merge să viziteze fabrica şi descoperă că trebuie să treacă printr-o serie de aventuri pentru că acadelele-lampadar, caramelele magice şi râul de ciocolată să fie în final doar ale lui.

Rând pe rând, iscusitul ciocolatier Willie Wonka îi supune la probe pe copii, iar în final Charlie, pentru că era cel mai cuminte copil, este singurul care reuşeşte să treacă prin toate şi sfârşeşte prin a se muta în fabrică împreună cu toată familia lui.

O călătorie extraordinară în care ştiinţa şi aventura te însoţesc la tot pasul

Bineînţeles că Jules Verne şi a sa “Călătorie spre Centrul Pământului” nu puteau lipsi din acest top. În afara faptului că micuții vor fi captivaţi de lumea fantastică din roman şi de aventurile prin care trec Hans, Axel şi profesorul Otto, în carte sunt prezente şi informaţii educative din domenii precum speologia, paleontologia, criptologia sau studiul mineralelor.

Citește și:   Vacanța de Paște - Metode distractive de a picta ouă cu copiii tăi

Romanul, care a apărut pentru prima oară în anul 1864, are 45 de capitole scrise în stilul inconfundabil al lui Jules Verne, un autor cu o imaginaţie extrem de bogată, şi este extrem de potrivit pentru copiii visători, cu spirit de aventură.

Universuri paralele în care sunt plasate personaje inedite

“Luminile Nordului” este prima nuvelă fantastică din seria “Materiile Întunecate”, scrisă de Phillip Pullman, care a fost şi ecranizata sub numele de “Busola de Aur”. În această poveste, una dintre ideile care captează cel mai mult atenţia este existenţa daimonilor, animale capabile să vorbească şi să gândească, cu care personajele se afla în strânsă legătură, care iau chiar chipul emoţiilor oamenilor, vieţile lor fiind interdependente şi neputând exista unul fără celalat.

Prin intermediul acestei cărţi, copiii sunt purtaţi într-o călătorie către Nordul îndepărtat, în care vor afla multe lucruri interesante despre ştiinţă şi magie, toate transpuse într-un Univers fantastic. Deşi respectă aceeaşi temă, celelalte două cărţi din serie, intitulate “Pumnalul de Diafan” şi “Oceanul de Chihlimbar”, oferă perspective radicale asupra unor probleme existenţiale, fiind mai potrivite pentru adulţi.

Aşadar, vacanţa de vară a copilului tău poate începe în Grecia antică, în lumea zeilor şi a eroilor, unde va cunoaşte “Legendele Olimpului”. Urmează câteva lecţii de magie la Hogwarts împreună cu Harry Potter, pentru a îi creşte şansele de obţinere a Biletului de Aur ce îi asigură intrarea în “Fabrică de Ciocolată”. Plin de energie, datorită râurilor de ciocolată şi caramelelor magice, va fi pregătit să pornească într-o “Călătorie spre Centrul Pământului”, fiind bineînţeles ghidat de “Luminile Nordului”. Nu uita că puterea exemplului este cea mai importantă şi că micuții avea un motiv în plus să citească dacă şi părinţii lui fac acest lucru. Lectura plăcută!