E vacanță. Vecina mea se plânge că, de când s-a instalat gerul, copiii ei se plictisesc în casă. Că i-a scos într-o zi la mall și în alta la sală să joace tenis de masă, dar că a epuizat totul. Activitatea lor preferată e să se joace pe tabletă, dar cum are doar una pentru toți trei, se lasă cu certuri și încăierări. Am întrebat-o dacă cei mici nu au jocuri de puzzle sau alte jocuri individuale sau cu care se pot juca împreună. Ea mi-a răspuns că micuților de azi nu le mai place să joace ceva ce nu e digital și că astfel de jocuri nu-i atrag.
I-am spus și vecinei dar și tuturor părinților că nu sunt de acord să ne lăsăm copiii doar în lumea virtuală ci că experiențele jocurilor împreună sau a celor în care ating, mișcă piese, jucării, nu pot fi înlocuite cu nimic. Oricât de interesante ar fi niște jocuri pe calculator sau aplicații, ele sunt limitate, dezvoltă deseori doar niște automatisme și răpesc celor mici multe oportunități de interacțiune în lumea reală, multe beneficii pe plan cognitiv, mintal etc.
Jocurile de puzzle, de exemplu, pot face copiii mai deștepți:
- le dezvoltă atenția, spiritul de observație, răbdarea- copiii trebuie să găsească piesele lipsă, să le sorteze după culori, forme, să le identifice printre alte opțiuni, să le compare cu anumite modele, să continue cu răbdare până la final.
- antrenează memoria și gândirea critică
- sunt ideale pentru a ajuta concentrarea, intuiția
- dezvoltă eficient logica- prin compararea diverselor forme, culori, încercări repetate
- dezvoltă cunoștințele, cultura generală- multe imagini puzzle au o tematică din care cei mici pot învăța- de exemplu am cumpărat copiilor mei un set de puzzle mici cu cele 7 minuni ale lumii și unele cu imagini din niște picturi celebre
- îi ajută să accepte provocări, să facă eforturi pentru a atinge scopuri personale
- dezvoltă abilități legate de matematică, de calcule- „Copiii care s-au jucat cu puzzle-uri s-au comportat mai bine decât cei care nu au făcut-o, în sarcini care au evaluat capacitatea lor de a accesa și de a recunoaște forme”, a spus psihologul Susan Levine, un expert principal în dezvoltarea gândirii matematice la copiii mici.
- contribuie la o bună dezvoltare fizică- ajutând coordonarea mână-ochi, dezvoltarea motricității fine, care stă la baza altor aptitudini cum ar fi prinderea obiectelor, îmbrăcarea sau dezbrăcarea, scrisul, desenatul etc.
- puzzle-urile ajută la o mai bună orientare spațială, apreciere a distanțelor
- ajută copiii să lucreze în echipă
- astfel de jocuri îi fac mai calmi, mai relaxați, mai fericiți
Cum să-i încurajezi să facă puzzle:
- cumpără-le puzzle pentru vârtsa lor- pentru cei mai mici sunt și variante cu piese mai puține, mai groase, cu puzzle 3D, cu animale, personaje din desenele animate favorite etc
- jucați-vă împreună cu ei arătându-le cum să le caute, cum să le îmbine, cum să le sorteze pe culori pentru a le identifica mai ușor
- le poți la final lipi și crea mici tablouri pentru camera lor. Eu puneam pe fața lor un scoci transparent lat, mai multe rânduri așa că nu trebuia să le întorc cu fața în jos. Pentru cele mari le puneam de la început un carton dedesubt și deasupra le puneam la final o bucată de sticlă de acea mărime și tabloul era gata. Se pot înrăma sau prinde cu niște clipsuri de prins hârtia.
- dacă ai copii care nu sunt interesați să mai facă un puzzle a doua oară, puteți face schimb cu alți părinți, alți copii sau cumpăra puzzle la mâna a doua pentru a fi mai ieftine