După a patra aniversare a copilului, abilitățile sale lingvistice se dezvoltă foarte mult. Îi place să vorbească și să pună întrebări, chiar dacă face unele greșeli. Iată câteva idei de joc pentru a ajuta preșcolarii cu vorbirea și limbajul.
La 3-4 ani, preșcolarul tău va putea probabil:
- să poată pune întrebări mai complexe și să vorbească cu o gramatică bună, dar nu perfectă
- să spună fraze formate din 5-6 cuvinte.
Până la cinci ani, va putea și:
- să poată să-și spună numele și adresa
- să fie capabil să vorbească clar folosind propoziții de până la 9 cuvinte
- să aibă discuții semnificative și vă spună povestiri detaliate.
Copilul va fi probabil dornic să vorbească cât mai mult cu părinții, prietenii și cu alți membri ai familiei în acești ani. Este foarte bine pentru limbajul copilului tău să îl asculți și să vorbești cu el.
De fapt, copiii de la această vârstă au adesea atât de multe de povestit că uneori nu-și găsesc cuvintele, se bâlbâie și își pierd coerența – dar acest lucru este ceva normal. Doar fă-ți timp pentru ei și continuă să-i asculți. Copilul tau va comunica mai bine în cele din urmă. La această vârstă, copiii au nevoie de multă practică și sprijin pentru a-și dezvolta vorbirea și limbajul. Cu cât mai des vorbiți cu ei, cu atât mai multe cuvinte vor învăța și vor folosi pentru a comunica.
Cea mai bună modalitate de a încuraja abilitățile lingvistice ale copilului tău este să te concentrezi pe activități distractive cum ar fi să-i înveți cântece sau poezioare, mai curând decât să insiști pe pronunție sau gramatică.
Iată câteva idei care să încurajeze vorbirea prin joc:
- Când vorbești cu copilul tău, profită de interese lui. De exemplu, dacă este interesat de mașinile de pe stradă, purtați o discuție despre mașini.
- Citește-i copilului cu voce tare și încurajează-l să pună întrebări, răspunde-i la ele cu răbdare.
- Spuneți povești împreună: copilul se va bucura de poveștile orale. Poți folosi jucării sau obiecte din casă și crea povestiri sau teatru în timp ce vă jucați cu el. Lasă-l și pe el să continue sau să finalizeze povestirea așa cum vrea el.
- Cântați cântece împreună.
- Spuneți povești și cântece pe timpul călătoriei cu mașina sau trenul.
- Spuneți-le glume simple și ghicitori. Preșcolarii se bucură, de obicei, de jocuri simple de cuvinte cum ar fi găsirea cuvintelor cu rimă și chiar aranjarea cuvintelor.
- Povestiri după imagini: arată-i copilului o fotografie sau ilustrație și încurajează-l să îți spună o poveste despre ceea ce vede acolo.
- Joacă cu ei ceva de tipul: ”Eu spun una, tu spui două”; ”Cuvinte care încep cu aceeași literă”; ”Nume de animale” etc.
- Copiii în vârstă de 2-5 ani nu trebuie să aibă mai mult de o oră de ecrane pe zi (computer, tableta etc). Prea mult timp de vizionare poate afecta dezvoltarea limbajului. Cel mai bine este să te implici în timpul vizionării, să priviți împreună un desen animat sau să jucați un joc.