Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Învață-i să fie persoane de încredere

Învață-i să fie persoane de încredere

Visul oricărui familist, prieten sau angajator este să aibă de-a face cu persoane de încredere. Asta poate însemna că:

  • nu minte, își ține promisiunile
  • este integru, nu pune interesele sale mai presus, nu este ușor de corupt
  • arată respect și loialitate
  • este transparent, bun comunicator și nu bârfește în spate
  • își recunoaște greșelile, știe să ceară scuze
  • duce sarcinile la bun sfârșit
  • este responsabil
  • rezolvă corespunzător un conflict
  • nu înșeală, nu are mai multe fețe
  • corect cu resursele sau responsabilitățile încredințate

Cum îi ajuți să devină persoane de încredere:

Dă-le mici responsabilități- este un mod foarte util de a-i învăța să fie responsabili pentru ceva, să se concentreze pe o sarcină, să ducă lucrurile la bun sfârșit. Nu trebuie să fie lucruri mari ci ceva corespunzător vârstei și abilităților lor: să ducă gunoiul, să pună micul dejun, să plimbe câinele, să anunțe când se termină hârtia igienică, să dea cu aspiratorul etc.

Arată-le încredere – lasă-i să încerce singuri diverse lucruri, arată-le încrederea ta și nu-i critica dacă nu le iese perfect sau eșuează la început. Dă-le o mică sumă de bani pe care s-o administreze singuri. Implică-i în managentul casei.

Corectează minciuna- copiii au tendințam să mintă, să fabuleze. Învață-i de mici că acest obicei nu este o simplă greșeală ci ceva care le afectează imaginea, care va face pe cei din jur să nu mai aibă încredere în ei, Povești ca Pinochio sau Petrică și lupul îi pot ajuta să înțeleagă mai mult implicațiile minciunilor. Dacă observi că este un punct slab al lor și ceva care se repetă, ia măsuri asptre și pedepsește-i. La rândul tău nu-i minți pe copii și nici nu trebuie să te vadă mințind în relațiile cu ceilați.

Citește și:   Învață-ți copilul cum să asculte corect când vorbește cineva

Jocuri și activități cu alți copii – interacțiunea cu alți copii nu este utilă doar pentru socializare, ci îl poate învăța pe copil o mulțime de lucruri utile: cum să ia decizii, cum să folosească ceva împreună (jucării, loc de joacă), să rezolve corect un conflict, să comunice, să ofere încredere, să ducă la bun sfârșit anumite activități. Preveniți izolarea celor mici în fața ecranelor și dați-le multe oportunități să interacționeze cu alți copii în afara proghramului de grădiniță/ școală.

Învață-i să-și fixeze scopuri – copiii nu sunt învățați să gândească pe termen lung. Dar tu îi poți învăța să își fixeze scopuri și să facă zilnic pași pentru a le duce la împlinire. La început acestea pot fi lucruri simple din interesul copilului: să termine de citit o carte, să învețe să cânte la un instrument, să se pregătească pentru un examen.

Discută cu ei despre încredere- nu doar teorii goale ci axate pe ceva real care s-a întâmplat sau se poate întâmpla în viața copilului: Dacă ai promis fratelui tău că joci Monopoli azi, ține-ți promisiunea! Nu vorbi urât despre prietenul tău în spate, spune-i mai bine în față ce te deranjează la el. Îmi place că ai terminat proiectul pentru școală la timp. Dacă vei uda florile din clasă în fiecare zi așa cum ți-a cerut învățătoarea, pe viitor va avea încredere în tine să îți dea și alte rersponsabilități. Este timpul să mergi și să-ți ceri scuze de la bunica pentru că i-ai spart vaza. 24

Citește și:   Riscurile și efectele percepției negative asupra propriului corp la adolescenți

Fă-i să se gândească la acest subiect: încrederea și lipsa ei – nu te axa pe pedepse când au făcut ceva ce afectează încrederea ta sau a celui din jur, ci încearcă să îi faci să înțeleagă ei singuri consecințele. Pune-le întrebări ajutătoare ca: Cum crezi că m-am simțit atunci când m-ai mințit? Ce o să facă profesorul tău data viitoare dacă tu acum nu ți-ai respectat cuvântul? Crezi că prietenul tău va mai avea încredere să-ți spună un secret dacă acum ai spus despre el și altora?