Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să-ți încurajezi copilul să fie unic

Cum să-ți încurajezi copilul să fie unic

Unul dintre cele mai uimitoare aspecte ale meseriei de părinte este să-ți vezi copilul crescând de la un bebelușul mic și neajutorat, total dependent de tine, la un omuleț în devenire, plin de opinii, idei, preferințe, stil și… ciudățenii. Da, uneori ne-am dori ca preșcolarul nostru încăpățânat sau adolescentul plictisitor să revină la starea lor de copilași cu obrăjori roz. Dar asta nu se poate.

Toți copiii sunt unici în anumite moduri, iar una dintre principalele noastre datorii de părinți este de a alimenta acele calități în copiii noștri care îi fac să fie cine sunt ei. Nu este atât de ușor pe cât pare, mai ales că viața este plină de provocări. Cu toate acestea, este mai simplu decât credem – iar recompensele sunt infinite.

Cum se formează personalitățile copiilor

Experții sunt de acord că personalitatea unui copil nu se formează pe deplin până pe la 10 ani, uneori și mai târziu. În jurul acestei vârste, devine clar dacă copilul tău are tendințe introvertite sau extrovertite, cât de deschiși sunt la experiențe noi, cât de creativă este mintea lor și modul în care abordează viața- organizat sau dezorganizatat.
Stilul personal, interesele și pasiunile copilului pot începe să se formeze la această vârstă – deși este posibil să nu fie conturate până în adolescență când vei afla dacă ai un adevărat fanatic al sportului, un veritabil artist ori, un pui de inginer cu minte tehnică.

În același timp, aproape orice părinte va spune că „esența” sau temperamentul copilului lor a fost evidentă destul de curând după ce s-au născut (sau poate chiar în timp ce erau încă în uter). În timp ce personalitatea noastră este modelată de lucruri cum ar fi exemplele parentale, educație, mediul de viață și statutul socio-economic, miezul a ceea ce suntem – și ceea ce ne face pe fiecare dintre noi unici – este adesea ceva cu care ne-am născut.

Avantajele încurajării unicității copilului tău

Deși există cu siguranță o oarecare influență pe care o pot avea părinții asupra a ceea ce devin în cele din urmă copiii lor, esența, cine este copilul, nu este de fapt ceva care poate fi schimbată foarte mult. Realizarea acestui lucru poate fi un moment de trezire pentru mulți părinți care ar putea încerca să-și forțeze copiii să fie ceva ce nu sunt – sau ceva ce ei, ca părinți, doresc ca odrasla lor să fie.
Adevărul este că, oricât de incomfortabil pare, a-ți încuraja copilul să fie cine este, e unul dintre cele mai mari cadouri pe care i le poți oferi.

Avantaje:

  • Legături solide și încredere în sine – Nu numai că prin această abordare îți vei întări legătura cu copilul tău, dar îi va oferi și încrederea de care are unevoie pentru a conștientiza acea personalitate și a o împărtăși cu restul lumii.
  • Puterea de a trăi cu impact-  Un copil iubit pentru ceea ce este – cu diferențe, ciudățenii și de toate – este un copil care poate păși în viața lui cu curaj, forță mentală și mijloace pentru a face lumea un loc mai bun.
  • Forța de a face față adversității– Acești copii crescuți în acest mod, vor face mai ușor față provocărilor din partea celorlalți, deoarece oricât de îngrozitor este să te gândești, copilul tău se va confrunta cu cruzime și intoleranță la un moment dat în viață.
  • Toleranță față de alții – Creșterea copiilor bazată pe încredere și stimă de sine îi va ajuta să reziste oricărei furtuni cu care se confruntă – și le va permite să îmbrățișeze diferențele altora cu același nivel de acceptare.
Citește și:   A crezut că a fost răpit dar copilul fugise de acasă

Cum să-ți încurajezi copilul să fie unic

Hrănirea adevăratei esențe a copilului este de fapt mai simplă decât crezi – și o mare parte din asta are legătură cu lucruri pe care ar trebui să nu le mai faci. Hrănirea sinelui interior al copilului tău înseamnă a face un pas înapoi și a-l lăsa să strălucească prin ceea ce este. Și iată câteva sfaturi practice de a face asta:

Permite-i să își aleagă propriile activități extrașcolare
Da, poate că ți-ai imaginat copilul un fotbalist de elită sau ca superstar la pian, dar uneori ceea ce ți-ai imaginat pentru micuțul tău nu este locul în care îl conduce inima. Fiecare copil are propriile sale daruri unice. Permite-i autonomia de a selecta activitățile care se potrivesc stilului lui.

Lasă copilul să se îmbrace singur
Acest lucru este greu, mai ales că aparențele înseamnă atât de mult pentru majoritatea părinților. Dar o modalitate simplă de a lăsa unicitatea copilului tău să își spună cuvântul, este să-i lași un cuvânt de spus în alegerea garderobei (cumpărare, îmbrăcare). Fiecare copil are propriul stil și, a-i permite să se îmbrace singur, este o modalitate excelentă de a promova exprimarea de sine pozitivă.

Încurajează-i autonomia 
Aceasta este o lecție puternică, nu doar necesară creșterii unicității copilului tău, ci și în ceea ce privește siguranța personală. Pe cât posibil, lăsă-l să aleagă între mai multe opțiuni, să decidă cu cine interacționează și cum interacționează cu cei din jur. Când părintele alege mereu pentru copil, și sare întotdeauna să-i arate cum și ce să facă, ce decizie să ia, atunci copilul nu va învăța prea curând să fie autonom și independent. Da, poate că va și greși, dar va învăța din asta și te va avea alături ca să-l ghidezi din umbră.

Citește și:   Cum îl convingi să facă ordine în camera lui din plăcere

Oferă-i copilului un mediu sigur pentru a-și exprima sentimentele
Nimeni nu vrea să lase un copil să plângă 45 de minute că nu primește prăjitura preferată, dar în același timp, dacă ceva îți supără copilul – oricât de lipsit de sens ar părea – el trebuie să știe că îi iei sentimentele în serios. Deoarece data viitoare când plânge, ar putea fi ceva mult mai grav decât prăjiturica și vrei ca să simtă că ești o persoană sigură în fața căreia poate să-și împărtășească sentimentele.

Ajută-l să vadă greșelile ca pe oportunități de învățare
Chiar și atunci când copilul tău greșește – mai ales atunci – ajută-l să vadă lecția care poate fi învățată din asta. Rușinea și vinovăția nu sunt de ajutor. Creșterea adevărată vine din învățarea din greșeli și găsirea pozitivului chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

Lucrează la propriile probleme cu stima de sine
Nu ne dăm seama cât de mult ne privesc copiii noștri ca model pentru a-și trăi viața. Dacă te critici mereu, îți scoți în evidență propriile defecte și nu ești dispus să îți îmbrățișezi propriile probleme, copilul tău asta va învăța să facă și el. A deveni părinte este o oportunitate excelentă de a lucra la propriile „hibe”. Procedând astfel, îl vei ajuta pe copil să devină cea mai bună versiune posibilă a lui.

Încurajează diferențele copilului 
Noi, părinții, nu vrem întotdeauna să facem asta, dar este ușor să vedem diferențele copilului nostru și dorim să-i împingem spre conformitate. Nu este ușor să crești un copil care arată, reacționează sau acționează diferit de ceea ce credem că este acceptabil, sau de ceea ce societatea consideră „normal”.

Dacă ești părintele unui copil deosebit, diferit, sărbătoriți această diferență. Acceptați-l pentru cine este și lăsați-l să strălucească. Nu-l comparați cu alți copii și nu-i spuneți că ceea ce este este greșit.