Discuţiile pe care le ai cu copilul tău, la un moment dat, ajung să fie asemănătoare unei vizite la psiholog. De ce se întâmplă asta? Copilul creşte, se îndreaptă spre adolescenţă, trăirile lui sunt mai complexe, ajunge să ia viaţa mai în serios, iar părinţii au un rol foarte important în această perioadă, când cel mic se transformă într-un tânăr în toată regula şi caută o direcţie, cele mai bune sfaturi şi un confident. Pentru că problemele lui, care vor fi din ce în ce mai frecvente probabil, să îşi găsească rezolvare, tu, ca părinte, eşti nevoit să cauţi în tine acele resurse de bun psiholog.
În cele ce urmează găseşti un exerciţiu pe care îl poţi pune în aplicare pentru a-l ajuta pe copilul tău să înţeleagă o situaţie din mai multe puncte de vedere şi perspective diferite, un lucru esenţial pentru a învaţa să fie responsabil. Poate cele mai întâlnite situaţii de acest fel, la vârsta adolescenţei, se referă la rezolvarea conflictelor.
Spune-i copilului să se gândească la un conflict pe care îl are cu un prieten, coleg, părinte sau cineva din familie. Apoi, cere-i să închidă ochii şi să încerce să se imagineze pe sine şi partea lui din problemă, prin ochii celeilalte persoane implicate în conflict.
Pune-i întrebări clare, specifice:
Ce simte cealaltă persoană, prin ce trece, cum percepe toată situaţia?
Pe ce anume încearcă să pună accentul?
Ce vrea să înţelegi despre sentimentele lui/ei?
Spune-i copilului să scrie toate răspunsurile pe o foaie de hârtie, apoi citiţi împreună fiecare răspuns şi roagă-l să vină cu o soluţie prin care să rezolve conflictul, astfel încă niciuna dintre părţi să nu aibă de suferit.
Rezultatul: Adolescentul tău în devenire va deprinde calităţi importante pentru a înţelege prin ce trec ceilalţi atunci când apare o situaţie specială, un eveniment sau un conflict.