Dacă ţi-ai dorit pentru copilul tău altă şcoală sau dacă aţi fost nevoiţi să vă mutați în alt oraş şi implicit cel mic va avea noi colegi, trebuie să te pregăteşti să îl ajuţi pe copil să se adapteze la noul său mediu.
Chiar dacă la prima vedere pare doar o schimbare de decor şi colegi noi, copiii percep această schimbare foarte profund.
În primul rând va trebui să îl ajuţi să treacă peste ce a lăsat în urmă, colegi, învățători sau profesori şi o şcoală care îi era deja familiară. Încurajează-l şi ajută-l să nu rupă legătura cu foştii săi colegi, iar cu ajutorul numeroaselor mijloace de comunicare nici nu va fi greu.
Dacă nu a fost vorba şi de o schimbare de oraş, atunci stabiliţi întâlniri în parc sau la locurile de joacă în weekend, în care copilul îşi poate vedea prietenii pe care acum nu îi mai întâlneşte zilnic.
Dacă peste acest aspect veţi trece mai uşor, este foarte important să realizezi că intrarea într-un noul colectiv îl va face pe copil să se simtă ca un “intrus”. Noii săi colegi se cunosc deja între ei, s-au împrietenit şi poate au şi activităţi libere comune, iar el se va simţi pe dinafară.
În această situaţie cel mai grav este ca părintele să minimizeze sau să ignore temerile pe care le are copilul. În această situaţie, experţii îi sfătuiesc pe părinţi să aibă răbdare cu cel mic şi să îl lase să spună ce are pe suflet, cel îl deranjează şi care sunt temerile sale.
După o perioadă după ce îşi cunoaşte colegii îi poţi sugera să îi invite pe unii dintre ei în vizită la sfârşit de săptămână. De asemenea, află care sunt activităţile la care merg noii lui colegi, după ore, şi întreabă-l dacă nu i-ar plăcea să meargă şi el.
Atitudinea pozitivă a părinţilor este şi ea foarte importantă acum. Îl ajuţi pe cel mic dacă eşti sincer şi îi spui că va fi greu la început să îşi facă noi prieteni, dar să stea liniştit că în cele din urmă acest lucru se va întâmplă.