Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum îi distrugi copilului stima de sine, fără să îţi dai seama

Cum îi distrugi copilului stima de sine, fără să îţi dai seama

Toţi părinţii îşi doresc să aibă copii care cresc cu stimă de sine şi încredere în forţele lor.

În anumite cazuri, adulţii au tendinţa să reacţioneze exact invers faţă de copiii lor, ajungând în acest fel să distrugă orice urmă de stimă de sine a micuţului.

Care sunt cele mai frecvente situaţii când părinţii cad în abatere:

Când spui „e simplu”

Atunci când copilul încearcă să facă un anumit lucru, pentru tine poate părea simplu, dar e posibil ca pentru el să nu fie aşa.

Când îi spui „este uşor, poţi să faci acel lucru” intenţia ta de a-l încuraja şi motiva poate avea exact efectul opus, făcându-l pe cel mic să îşi pună întrebarea unde a greşit sau să îşi imagineze că nu e suficient de bun să facă ce şi-a propus.

Aşadar, mai bine spune-i „pare destul de complicat ceea ce ai de făcut”, iar dacă îl va duce la bun sfârşit satisfacţia lui va fi imensă că a reuşit.

Când faci prea multe în locul lui

Atunci când vrei să îi arăţi iubirea şi prin faptul că sari imediat să faci lucrurile pe care el le are de făcut, îi răpeşti de fapt bucuria de a realiza singur ceva, de a se simţi independent, dar şi oportunitatea de a-şi dezvoltă noi abilităţi.

Citește și:   Nu vă mai plângeți de dezordinea făcută de copii

Când faci acele lucruri pe care le-ar putea realiza el singur îi transmiţi un singur mesaj: „nu eşti capabil!”

Te sperii atunci când face greşeli

Greşelile sunt parte din viaţa noastră. Cel mai probabil simţi nevoia să îţi salvezi copilul de la a greşi sau vrei tot timpul să îl ajuţi să evite greşelile.

Acest tip de comportament al părinţilor nu îi ajută însă pe copii, din contră, îi poate îngrozi şi le poate marca întreaga viaţă.

Greşelile sunt de multe ori dureroase, dar oricât de greu este ca un părinte să accepte acest lucru, tot greşelile îi ajută pe cei mici să crească şi să înveţe să gestioneze situaţiile mai puţin plăcute cu care se vor confruntă în viaţă.

În loc să te sperii atunci când copilul tău face o greşeală, învaţă-l să îşi asume toate acţiunile sale şi să fie responsabil de fiecare dată.

Lasa un comentariu