Întrebările care încep cu “de ce” inevitabil vor veni şi din partea copilului tău. Micuţii au multe curiozităţi şi există etape în care orice se întâmplă în jurul lor pare să fie motiv pentru a pune o nouă întrebare.
Unele întrebări sunt încuietoare, altele apar frecvent, important este ca micuţul să primească şi un răspuns lămuritor din partea părinţilor.
Următoarele exemple s-ar putea să ţi se pară cunoscute:
De ce nu pot să stau şi eu până târziu, aşa cum staţi voi?
Spune-i copilului că are nevoie de o pauză pentru odihnă după o zi cu un program încărcat, cu multe activităţi şi cu orele de la şcoală. Pentru că este activ şi învaţă atât de multe lucruri noi față de un adult, are nevoie şi de timp în plus pentru odihnă.
De ce copiii vecinilor au mai multe jucării decât mine?
Spune-i copilului tău că este treaba adulţilor ce fac cu banii lor şi probabil că vecinii au ales să cheltuiască mai mult decât voi pe jucării. Este normal să fie gelos, dar mai multe jucării nu vor face ca familia voastră să fie mai fericită sau mai bună decât familia vecinilor.
De ce oamenii mari plâng uneori când sunt fericiţi?
Spune-i copilului că oamenii trăiesc cu intensitate unele momente, încât simt nevoia să se elibereze. Copiii când sunt fericiţi sar, ţipă, râd în hohote, însă în cazul adulţilor emoţiile sunt mai complicate.
De ce nu mai există dinozauri?
Spune-i copilului că în urmă cu 65 de milioane de ani un asteroid enorm a lovit Pamântul şi a schimbat totul pe planetă. Dinozaurii nu au putut să se adapteze noilor schimbări şi au murit, lăsând loc altor animale care s-au adaptat în acest nou climat.