Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce răspunzi dacă te întreabă copilul: ”Există Dumnezeu?”

Ce răspunzi dacă te întreabă copilul: ”Există Dumnezeu?”

Copiii au multe întrebări, la vârste diferite, uneori ne surprinde adâncimea lor și vin atunci când nu ne așteptăm.
O mămică întreba pe o pagina facebook de părinți : Ce spui dacă te întreabă copilul: ”Există Dumnezeu?” Al meu are doar 5 ani și m-a întrebat. 
Și multe mămici s-au grăbit să-și spună opiniile lor sau cum procedează ele practic:

Erika: Dumnezeu există. Eu o cresc în acest spirit pe fata mea. Se roagă, nu o oblig, ci când vrea ea.
Zița: Da există. Și îi spun să se roage în fiecare seară, că el are grijă de noi. Fiecare crede ce vrea, dar eu zic că există chiar dacă câteodată trecem prin multe lucruri grele dar cu o rugăciune trec toate, eu așa simt.
Andreea: Există, e mereu alături de noi!
Anca: Nu Îl vezi, Îl simți, exact că și dragostea. Nu o vezi fizic dar o simți.
Daniela: Noi ne rugăm împreună în fiecare seară la Doamne Doamne, știm că Doamne Doamne ne iubește și are grijă de noi, iar noi îi mulțumim și îl iubim. Dumnezeu există, fără Dumnezeu suntem nimic!!! Fiecare gândește și simte ce vrea!
Gabriela: “Da, sigur că există” Asta e singurul răspuns în tot ce vedem în jur există Dumnezeu, de la un fir de iarbă la planete și galaxii. Deci, clar e o paletă largă de subiecte de povestit.
Grațiela: Dumnezeu există, asta îi învăț de mici când vor fi mari vor crede ce vor ei. 
Antonia: Îi spun că există și că are grijă de noi și vede tot ceea ce facem.
Claudia: Îi spun că este, se află în tot ce e bunătate în jur,și în noi…și îi voi citi biblia pe la 4-5 ani când începe să înțeleagă.
Alina:  Da există, Dumnezeu este pretutindeni, este în sufletul fiecărui om bun, doar cu ajutorul lui ni se întâmplă toate lucrurile bune…
Andreea:  Da există Doamne Doamne el te-a adus pe ține pe lume și el are grijă de ține în fiecare zi.
Alți părinți au fost împotrivă, critici sau mai imparțiali:
Ioana: Îi spun că nu există.
Alina:  Eu de exemplu…. Mă înclin în față teoriei „Bing-bang”-ului…are mai multă logică și explicații reale la anumite fenomene. Dacă cred în Dumnezeu? Sincer… nu mai știu ce să cred… Când aveam 5-6 anișori…. O ajutăm pe mama să pregătească fructele ce urmau a fi cadoul de Crăciun nepoților mei… Și mă rugăm la Dumnezeu să nu o mai văd pe mama făcând foamea… Să îi ajute, să-i ajungă banii de facturi… Și nu s-a schimbat nimic… Și toți avem dreptul să nu impunem copiilor un cult… O religie… Ei când vor avea o vârstă adecvată vor alege…
Adelina: Trist că în loc să învățați copiii despre realitate, îi îndoctrinați într-o ficțiune!
Valerică: Sper să nu mă întrebe niciodată, pentru mine personal nu cred că există.

Desigur, a crește copilul într-o religie sau alta este un drept al părinților, deși unele țări vestice promovează secularismul și consideră educația religioasă în familie o îndoctrinare sau abuz asupra copiilor. Iar alte țări
cu o religie predominantă pot cataloga ilegal a-i învăța ceva diferit de credința majoritară.

Citește și:   5 moduri de a corecta comportamentul necorespunzător

Ce spun specialiștii despre educația religioasă în familie?

Un nou studiu de la Harvard’s T.H. Chan School of Public Health a constatat că copiii și adolescenții crescuți cu practici religioase sau spirituale în familie tind să aibă o sănătate fizică și mintală mai bune pe măsură ce se maturizează.
Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Epidemiologie. Echipa de cercetători a analizat datele de la 5.000 de persoane care au luat parte la Studiul de sănătate al asistenților medicali II și la studiul numit Următoarea generație crește astăzi. Au fost interesați dacă frecvența cu care un copil / adolescent a participat la serviciile religioase cu părinții sau s-a rugat / a meditat pe cont propriu a fost corelată cu sănătatea fizică  și sănătatea lor mentală, pe măsură ce au crescut, până la vârsta de 20 de ani. S-a urmărit foarte atent evoluția copiilor de la 8 la 14 ani și mai apoi i-au mai evaluat la 20 de ani, când erau tineri.

Concluziile au fost următoarele:

  • Cei care au participat la slujbe religioase cel puțin o dată pe săptămână, în calitate de copii sau adolescenți, au avut aproximativ 18% mai multe șanse să declare că au fost mai fericiți în cei 20 de ani decât cei care nu au asistat niciodată la slujbe.
  • Aproape 30%  dintre ei erau implicați în activități de voluntariat și alte lucruri bune în slujba altor persoane.
  • Cei crescuți religioși au avut cu 33% mai mică probabilitatea să fie implicați în abuz de substanțe (droguri, alcool, țigări) și în infracțiuni pănă la 20 de ani.
  • Cei care s-au rugat sau au meditat în fiecare zi au avut mai multă satisfacție în viață, au fost mai capabili să proceseze emoțiile și au fost mai iertători în comparație cu cei care nu s-au rugat / nu au meditat niciodată.
  • Cei cu valori religioase au fost mai puțin susceptibili să facă sex la o vârstă fragedă și să se îmbolnăvească de o boală cu transmitere sexuală, de asemenea au existat un număr foarte mic de sarcini nedorite la fete.
  • Copii care au fost crescuți de părinți într-o religie activă au avut numeroase beneficii în timpul vieții, inclusiv riscul mai mic de a face depresie mai târziu.
Citește și:   7 metode de a-ți învăța copilul să ia decizii înțelepte

„Aceste descoperiri sunt importante atât pentru înțelegerea sănătății noastre, cât și pentru înțelegerea practicilor parentale”, a declarat autorul studiului Ying Chen. „Mulți copii sunt crescuți religioși, iar studiul nostru arată că acest lucru le poate afecta pozitiv starea sănătății fizice, sănătatea mintală, fericirea și bunăstarea generală”.