Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

5 moduri de a corecta comportamentul necorespunzător

5 moduri de a corecta comportamentul necorespunzător

”Am văzut sute de copii și părinți, ca și profesionist, și nu am văzut niciodată un copil „rău”. Fiecare copil, atunci când este abordat cu înțelegere și răbdare, poate fi ghidat de-a lungul unei traiectorii care duce la o viață bogată și semnificativă. Dar stereotipurile „copilului dificil” ne colorează prea des părerile, la fel ca visele, frustrările și anxietățile de care suferim ca părinți. Atunci când transmitem judecăți negative copiilor, tocmai greșim să proiectăm vina pentru propriile emoții și nesiguranțe asupra „naturii” copiilor noștri.”

Dr. Stuart Shanker, profesor de cercetare în filozofie și psihologie la Universitatea York din Toronto și CEO al Centrului MEHRIT.

Acest specialist consideră stresul ca fiind responsabil pentru majoritatea comportamentelor umane, inclusiv problemele de comportament la copii și recomandă 5 pași de a le aborda corespunzător :

1. Recunoașteți când copiii dvs. sunt supra-stresați
O mare parte din munca ta ca părinte implică să înțelegi sensul comportamentelor pe care, de altfel, le-ai găsi tulburătoare sau iritante. Dacă învățați să citiți semnele și să le recunoașteți pentru ceea ce sunt – un semnal al unui sistem suprasolicitat – veți putea rezista să învinuiți sau să puneți etichete copiilor dumneavoastră. A reformula comportamentului copiilor tăi ca reacție la stres, mai degrabă decât comportament greșit și a învățarea să-ți înțelegi și să-ți observi atent copiii, este primul și poate cel mai important pas în autoreglarea problemelor de comportament. De exemplu, băiatul meu când avea 3-5 ani, plângea mult și făcea multe mofturi seara, dacă nu dormea la prânz. Știam cu siguranță că pedepsele nu ajută, pentru că asta era cauza.

2. Identifică factorii de stres din viața copiilor tăi
Stresul la copii implică adesea dezamăgiri în relațiile lor, în activitatea de la școală și în alte activități sau când au prea multe de făcut în prea puțin timp. Dar stresul poate avea și alte surse. De exemplu, unii copii sunt foarte afectați de zgomot, lumină puternică sau mirosuri înțepătoare, iar acest lucru le poate provoca probleme. De asemenea, plictiseala, faptul că trebuie să stea undeva nemișcați mai mult timp sau să aștepte, pot fi pentru unii copii extrem de stresante. Stresorii pot proveni din mai multe surse – factori biologici, emoționali, cognitivi și sociali – deci este important să luăm în considerare toate acestea.

Citește și:   Cum să îți motivezi copilul să finalizeze sarcinile

Observă cu atenție ce produce o anumită reacție comportamentală și vei observa niște modele, ceva care se repetă.

3. Reduceți acei factori de stres
Este uimitor cum reducerea surselor de stres poate schimba rapid comportamentul unui copil. Am văzut cândva un copil care era sensibil la zgomot și era etichetat drept „copil problemă” de către profesorul său, doar pentru a avea această reacție diferită. De fapt și tatăl și bunicul aveau aceeași etichetă pentru el. Dar mama a observat că într-un mediu calm era cel mai bun copil din lume și a încercat să reducăm sursele de zgomot din casă în prezența sa: televizor, aparate de uz casnic gălăgioase etc. De asemenea vorbea calm cu el și nu striga, pentru că asta îi agrava comportamentul și nu îl schimba.

Nu putem îndepărta toți factorii de stres din viața lor, trăim într-o lume cu multe provocări, dar decât să le critici comportamentele de reacție la aceștia, mai bine te concentrezi să îi înveți cum să facă față stresului corespunzător, și acesta este următorul punct.

4. Ajută-ți copiii să găsească strategii calmante care funcționează pentru ei
Cu toții avem nevoie de strategii pentru reducerea tensiunii și recăpătarea energiei. Nimeni nu se potrivește tuturor, așa că este important să citiți semnele la copiii dvs., să recunoașteți sursele lor unice de stres și să vă asigurați că strategiile de auto-reglare se potrivesc nevoilor lor.

Citește și:   Metode de a calma eficient un copil

Specialiștii propun respirația adâncă în poziție nemișcată ca o modalitate de calmare a copiilor. Dar uneori copiii noștri se pot obișnui atât de mult să simtă stresul excesiv încât starea de hiper-alertivitate devine „normală”, atât de mult încât, să stea nemișcați și să se concentreze asupra respirației lor,  poate fi de o mie de ori mai chinuitor.

Există multe modalități de relaxare cum ar fi plimbarea sau lucrul la proiecte de artă, de exemplu. Încurajează-ți copiii să facă ceea ce îi ajută cel mai mult, ceea ce îi destinde și relaxează.

5. Abordați o perspectivă cu efecte de termen lung

Când vă ajutați copiii să găsească strategii de calmare, aveți grijă să luați în considerare distincția dintre „liniștit” și „calm”. De exemplu, un copil poate fi liniștit atunci când joacă jocuri video, dar nimeni nu ar numi asta calm și nici nu ar trebui. Creierul lor produce hormoni de stres mai intens atunci când joacă jocuri video. Ideea de a găsi strategii nu este de a-ți face viața mai ușoară pe termen scurt (prin faptul că copiii tăi rămân liniștiți), ci pentru a le face lor viața mai ușoară și mai productivă pe termen lung (ajutându-i să gestioneze stresul într-un mod calmant).

Lasa un comentariu