Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Totul despre scutece și iritații la bebeluși

Totul despre scutece și iritații la bebeluși

Pe grupurile de părinți de pe rețelele sociale, există multe mămici care se plâng că bebelușii lor s-au iritat de la scutece și cer sfaturi: ce fel de scutece să folosească, ce creme etc. În acest articol vei afla ce spun medicii specialiști despre această iritație de scutec  și cum se tratează corect.

Ce este iritația de la scutece?

Este o afecțiune frecventă care poate face pielea unui bebeluș inflamată, roșie, aspră și sensibilă. Este numită ”de scutec” sau ”de la scutece” dar poate avea mai multe cauze care o fac să apară sau o favorizează.

Poate fi cauzată de:

  • Iritații-  pielea unui bebeluș se poate irita atunci când scutecul este lăsat prea mult timp ud ori cu fecale și se freacă de piele când micuțul se mișcă ori se joacă. Majoritatea iritațiilor nu sunt grave și se rezolvă doar cu o simplă schimbare a scutecului.
  • Infecţii- urina modifică nivelurile de pH-ul pielii, ceea ce permite bacteriilor și ciupercilor să se dezvolte mai ușor. Substanțele care fac scutecele impermeabile, previn, de asemenea, circulația aerului, creând un mediu cald și umed în care bacteriile și ciupercile pot prospera, provocând o erupție cutanată.
  • Alergii- bebelușii cu piele sensibilă pot, de asemenea, să dezvolte erupții cutanate. Unele tipuri de detergent, săpunuri, scutece (sau coloranți din scutece) ori șervețele umede pot afecta pielea provocându-le erupții. Și anumite creme, pudre, uleiuri sau produse aplicate copiilor pot provoca iritații.
  • Schimbări în alimentație- introducerea unor alimente noi poate schimba conținutul și frecvența scaunului unui bebeluș, ceea ce poate duce uneori la o iritație.
  • Diareea–  poate agrava un caz existent de iritație de la scutec.
  • Diverse medicamente – iritația care durează mai mult de câteva zile, chiar dacă îl schimbi mai des sau schimbi tipul de scutec, de săpun, șervețele, ar putea fi cauzată de o ciupercă numită Candida albicans. Se manifestă prin pete mici, eritem (înroșire) și edem (umflare), uneori chiar mâncărime și durere.  Antibioticele administrate unui bebeluș sau mamei care alăptează pot provoca acest lucru, deoarece ucid bacteriile „bune” care împiedică creșterea Candidei.
Citește și:   Soluții pentru bebelușii care plâng la baie

Cum se tratează iritația de scutec?

Pentru a ajuta la prevenirea și tratarea acestei probleme, verifică des scutecul bebelușului și schimbă-l de îndată ce este ud, mai ales după ce a făcut caca. Chiar dacă pe eticheta scutecului scrie că poate rezista 4-8-12 ore, nu îl ține în nici un caz așa de mult ud. Dacă bebelușul e la vârsta când doarme toată noaptea dar știi că suferă de iritații, trezește-te și schimbă-l cel puțin o dată pe noapte.

Curăță zona iritată cu apă și săpun sau chiar apă simplă și șterge-l să fie uscat înainte să-i pui alt scutec. Tamponează-l cu un prosop moale să-l usuci, nu îl freca deoarece asta poate agrava iritațiile.

Cremele și unguentele care conțin oxid de zinc sau vaselină ajută la calmarea pielii și protejarea acesteia de umiditate. Acestea ar trebui să fie aplicate în strat gros (cum ar fi glazura de tort) la fiecare schimbare de scutec. Totuși nu exagera cu multe tipuri de creme, uleiuri, ceaiuri și alte rețete și produse după sfatul internetului, mamei, sorei, prietenelor etc. Unele pot agrava iritația și dacă este o iritație de tip alergic pot chiar să adauge alergiei existente. Unii specialiști nu recomandă folosirea uleiurilor sau pudrelor pentru că acestea previn ca pielea bebelușului să respire.

” O mămică a venit la mine cu un bebe care avea de acum răni deschise la funduleț. Mai avusese iritații și în trecut și i-am prescris o cremă, dar acum mama a încercat tot ce a auzit, de peste tot: uleiuri esențiale, ceaiuri, creme, pudre, preparate homeopate, naturiste, miere, iaurt, hidrocortizon, chiar unguiente cu antibiotice. Ceea ce a agravat lucrurile. Dragi mămici, orice cremă sau remediu prescris are nevoie de cel puțin 2-3 zile să acționeze, nu săriți de la una la alta.  Sunt cazuri când nu de tratamente are nevoie ci de altceva, poate de o igienă mai bună, de o schimbare a tipului de scutec ori a săpunului folosit etc. Și e mai bine să întrebați un medic de familie, un pediatru sau un dermatolog în cazuri mai grave.” Dr Adina Trâncă, Medic Pediatru

Citește și:   Bebelușii născuți la 21 de săptămâni care au supraviețuit!

De fapt n-ai de unde ști cu siguranță dacă e alergic la ceva, de aceea schimbă pe rând tipul de scutec, de săpun cu care îl speli, de șervețele umede, de creme sau evită să folosești orice tip de produse de îngrijire, spală-l cu apă simplă. Alege scutece pe care este specificat că sunt pentru piele sensibilă, sau alt tip de scutece dar fără coloranți sau parfumuri.

Unii experți sugerează să-l lași pe bebeluș  fără scutece timp de câteva ore în fiecare zi, pentru a oferi pielii iritate o șansă de uscare și „respirație”. Acest lucru este cel mai ușor dacă îți așezi copilul într-un pătuț cu cearșafuri impermeabile sau pe un prosop mare pe podea.

Dacă folosești scutece din pânză, verifică instrucțiunile producătorului despre cum să le speli cel mai bine. Folosește doar detergenți în cantitatea recomandată clătește-le bine după spălare pentru a îndepărta urmele de săpun sau detergent, care pot irita pielea bebelușului. Evită să folosești balsamuri și alte produse suplimentare- chiar și acestea pot irita pielea.

Iritația de scutec dispare de obicei în 2 -3 zile cu îngrijire la domiciliu, deși poate dura mai mult.

Dacă erupția cutanată nu dispare, se agravează sau dacă apar răni pe pielea bebelușului, adresează-te imediat medicului. De asemenea, cere asistență medicală dacă bebelușul face febră,  se scurge puroi de la erupții, fetițele au o scurgere albicioasă, uneori urât mirositoare sau dacă copilul tău este mai agitat decât de obicei.

În funcție de ce tip de erupție cutanată are copilul, medicul poate alege să prescrie o cremă antifungică sau o cremă cu antibiotice sau poate recomanda alte modificări necesare îngrijirii micuțului. Uneori, dacă acestea nu ajută la o erupție cutanată cauzată de o reacție alergică, medicul poate prescrie o cremă ușoară cu steroizi pentru câteva zile până când erupția cutanată dispare.