Medicii și oamenii de știință au dezbătut îndelung subiectul: la câte luni pot bebelușii născuți prematuri să supraviețuiască? Părerile au fost împărțite și, odată cu apariția de noi aparate, medicamente și practici în sistemul medical, rata de supraviețuire a prematurilor s-a îmbunătățit.
Totuși până anul trecut recomandările în majoritatea țărilor europene erau ca unui copil născut sub 23 de săptămâni să nu i se acorde decât medicație care să-i ofere un confort în ultimele clipe ale vieții, considerându-se că nu poate supraviețui. S-a considerat că vârsta viabilității unui prematur este de 24 de săptămâni și asta doar cu o rată de supraviețuire de 40-70%.
Totuși, deși se spune că șansele de a trăi sunt nule, există și bebeluși de 21 de săptămâni care au supraviețuit.
Care ar fi ratele de supraviețuire a bebelușilor și când sunt considerați la termen?
21 săptămâni sau mai puțin: 0% (?)
22 săptămâni: 0-10%
23 săptămâni: 10-35%
24 de săptămâni: 40-70%
25 de săptămâni: 50-80%
26 săptămâni: 80-90%
27 săptămâni: mai mult de 90%
28 săptămâni: 92% sau mai mult
29 de săptămâni: 95% sau mai mult
30 de săptămâni: mai mult de 95%
31 săptămâni: mai mult de 95%
32 de săptămâni: 98%
33 săptămâni: 98%
34 de săptămâni: 98% sau mai mult
În săptămâna 37 de sarcină sau la 35 de săptămâni după concepție, copilul este considerat ”la termen”. Organele copilului pot acum funcționa singure. Supraviețuirea pentru bebelușii născuți înainte de 22 de săptămâni nu este considerată posibilă deoarece plămânii nu sunt suficient de dezvoltați.
Copii care au învins orice statistici
Jemarius Jachin Harbor născut la 21 săptămâni în decembrie 2019, în statul Georgia, SUA. Cântărea 370g. Se crede că este singurul supraviețuitor născut așa devreme.
James Elgin Gill s-a născut în 1987 la Ottawa, Canada, la aproximativ 21 de săptămâni. El a fost ”cel mai” prematur copil care a supraviețuit la vremea respectivă. Medicii nu-i dădeau nici o speranță de supraviețuire și au spus că, chiar dacă trăiește, va duce o viață cu dizabilități. Cu toate acestea, James a mers la facultate în 2006.
Lyla Stensrud s-a născut pe 11 iulie 2014, în San antonio, Texas, la 21 de săptămâni și 4 zile cântărind 410 grame. La naștere nu respira dar mama s-a rugat de doctori să o resusciteze. Deși nimeni nu-i dădea șanse și a trecut printr-o lungă perioadă de spitalizare, fetița este bine, fără handicapuri sau probleme de sănătate.
Frieda Mangold s-a născut mai devreme cu patru luni, la 21 de săptămâni și cinci zile, într-un spital din Germania (anul 2011). Ea cântărea doar câteva grame peste o jumătate de kilogram. Fratele ei geamăn, Kilian, a decedat la șase săptămâni în urma unor complicații cardiace și intestinale, dar Frieda a supraviețuit, fiind cel mai ”tânăr” prematur supraviețuitor născut în Europa.
Ellie Schneider, născută în Statele Unite în 2018, la 21 de săptămâni și 6 zile de gestație. Încăpea cu totul într-o palmă de adult și cântărea doar puțin mai mult decât o cutie de răcoritoare. La 21 de săptămâni, era atât de vulnerabilă, dar a fost o luptătoare. Copilul minune al USA a fost primit de președinte împreună cu mama sa, ca și invitată specială. Este un copil de 2 ani dezvoltat normal.
Amillia Taylor (2006) a fost născută și ea la vârsta gestațională de 21 de săptămâni și 6 zile. Mama ei și-a dat seama că doctorii nu-și vor da prea mult interesul să țină în viață un copil așa de mic, de aceea i-a mințit la început cu privire la vârsta bebelușului. Fetița este acum mare, dezvoltată normal