Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De ce bebelușul meu plânge?

De ce bebelușul meu plânge?

Știam teoretic de la mama că, dacă un bebeluș este curat, schimbat și hrănit la timp, atunci nu ar avea de ce să plângă. În practică lucrurile nu au stat chiar așa. După două zile și două nopți în care Ariana a plâns aproape continuu, am mers cu ea la medic pentru că nu mai știam ce să fac. Avea pe atunci doar 2 luni. Mi-a spus că sunt colici și că vor trece.

Fetița s-a potolit puțin dar după două zile a început iar. O vecină m-a întrebat dacă am schimbat ceva în programul copilului sau alimentația mea. Primisem de la țară niște murături, ăsta era alimentul nou pe care îl consumasem în ultimele luni de când alăptam. Nu am mai mâncat câteva zile și Ariana s-a liniștit. Ca să fiu sigură că e de la murături am încercat iar 2-3 la un prânz. În noaptea aceea nu a dormit nimeni. Țipa ca din gură de șarpe, era vineție. Burtica ei făcea zgomot, era tare și bombată, se agita și își strângea piciorușele la piept, se arcuia, se vedea clar că are dureri mari de stomăcel. Nu am găsit în nici un studiu sau articol că astfel de alimente sunt interzise sau că fac rău când alăptezi, dar am învățat că la asta era ea sensibilă și că trebuie să evit murăturile cu desăvârșire.

Citește și:   Tehnici de alăptare corectă la sân

Dacă bebelușul tău plânge, iată ce ar putea să însemne în ordinea frecvenței:

  • îi este foame

  • trebuie să fie schimbat

  • vrea să fie luat în brațe- copiii au nevoie de mult contact fizic, de prezența liniștitoare a mamei

  • este obosit și trebuie să doarmă

  • îi este prea cald sau frig- cel mai bun mod de a verifica temperatura, atinge-i ușor cu mâna burtica. Dacă se simte fierbinte, atunci dă o păturică la o parte, învește-l cu una mai subțire. La fel dacă se simte rece, mai adaugă ceva de învelit.

  • este ceva în jur care îl deranjează sau îl sperie- un zgomot nou, o persoană necunoscută, lumina prea puternică.

  • bebelușul nu se simte bine- de obicei plânsul este pe un ton diferit decât de obicei, este continuu ore-zile, atinge note mai înalte, este și agitat sau, dimpotrivă, plânsul este slab ori este neobișnuit de tăcut. Ambele situații ar trebui să ne alarmeze. Pot fi colici ca la fetița mea, pot fi primele semne că îi ies dinții, pot fi multe. Dacă are și febră, vomită, arecdiaree, constipație, respiră greu, sau instinctul tău de mamă îți spune că ceva nu este în regulă, este bine să mergi imediat cu el la medic sau la urgențe. Starea celor mici se poate înrăutăți rapid, mai bine să mergi și să nu fie nimic grav decât să riști să li se întâmple ceva.

  • plânge doar pentru că așa simte să plângă- plânsul copiilor mici nu poate fi mereu explicat. Un sistem nervos imatur, nivel mare de hormoni care le cauzează dureri de stomac și stări de neliniște, cauzele pot fi multiple. Și cum nu ne poate spune de ce, trebuie să procedăm pe ghicite. Mai poți încerca să îl alini cântându-i, legănându-l ușor, vorbindu-i calm, zâmbindu-i… și multe alte alinturi și ghidușii la care doar mamele sunt experte.