Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Tehnici de alăptare corectă la sân

Tehnici de alăptare corectă la sân

Dacă întrebi mămicile, fiecare are varianta și sfatul ei cu privire la alăptarea bebelușilor.
Unele chiar sau informat, altele însă aplică chestii preluate de la părinți, auzite de la prieteni sau din alte surse și din păcate nu toate sunt corecte.
În articolul Alăptarea corectă la sân, puteți afla cele mai frecvente greșeli pe care le fac mămicile atunci când își alimentează bebelușii.

În ceea ce privește tehnicile de alăptare, nu sunt neaparat pentru cursuri costisitoare ca să înveți să alăptezi, sunt mai degrabă adepta specialiștilor care spun că alăptarea este ceva ce vine instinctiv atât pentru mamă cât și pentru nou-născut.
”Pentru a avea succes în alăptare, e nevoie să ne ascultam instinctele, atât pe ale noastre cât și pe ale bebelușului. Un nou-născut de doar câteva minute știe exact ce are de facut, dacă îi sunt oferite condițiile necesare.” – dr. Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru, consultant în lactație.

Totuși este bine să știți câteva lucruri esențiale despre alăptat:

  • cu cât vei alăpta mai mult, cu atât vei avea lapte mai mult
  • ragadele (rănile) și durerile mamamre sunt de obicei semnul unei poziții incorecte de alăptare
  • când ești relaxată și odihnită laptele curge mai ușor
  • o pompă de sân poate ajuta la stimularea debitului de lapte

Cele mai frecvente poziții de alăptat:

Poziția Leagănului- este folosită de multe mămici pentru că este comodă. Mama stă în șezut și cu spatele rezemat, și susține copilul pe brațul de aceeași parte a sânului din care va suge, uneori așezat pe o pernă ținută în poală.
Corpul copilului este întors spre corpul mamei, lipit de acesta, iar urechea, umărul și soldul bebelușului sunt aliniate. Cu mâna opusă, mama oferă sânul când bebelușul este pregătit și deschide larg gură. Deși comodă și la îndemână atunci când funcționează, poate crea dificultăți de atașare și transfer al laptelui, mamelonul ajungând cu dificultate în cerul gurii bebelușului și îngreunând suptul.  De aceea mai eficientă este tehnică „leagănului inversat” în care poziția este aceeași dar se oferă sânul din direcția opusă.
Tehnica poate fi incomodă pentru mamele care au născut prin cezariană sau la copii mai mici de 1 lună.

Citește și:   Igiena zilnică a bebelușilor

Tehnica mingii de fotbal– Mama stă tot în șezut iar în lateral are așezată o pernă mare pe care pune copilul. Acesta va fi așezat lângă corpul mamei, de aceeași parte cu sânul din care va suge, având capul susținut în palma mamei, iar spatele sprijinit pe antebrațul ei. Capul bebelușului este ridicat aproape vertical. Se recomandă mai ales pentru copiii născuți prematur sau pentru cei cu greutatea mică, prevenind ca cei mici să adoarmă la sân înainte de terminarea alăptării.
Tehnica este potrivită și pentru mămicile care au născut printr-o cezariană, astfel presiunea pe abdomen nu este prea mare.

Tehnica alăptării din poziția culcat – și mama și bebelușul sunt culcați unul lângă altul, pe o parte. Bebelușul este întors cu fața spre ea cu un braț sau cu ajutorul unui scutec ori prosop făcut sul și așezat în spate. Mama fixează mamelonul în gurița bebelușului și cu mâna opusă face compresii pe sân pentru a direcționa mai bine laptele.
Dacă poziția este mai puțin agreată de persoanele care au născut prin cezariană, este ideală pentru alăptatul de noapte, pentru atunci când mama este obosită sau a rămas cu dureri de la naștere.

Citește și:   Bebelușii și dulciurile

Tehnica alătării pe spate – așa cum arată și numele, mama este așezată întinsă pe spate, sprijinită cu o pernă. Bebelușul este pus la sân pe burta mamei, poziția nu contează prea mult, se poate mișca în voie.
Mulți specialiști recomandă poziția pentru mame epuizate după naștere și pentru o conexiune mai mare mamă- nou născut.

Suptul poate dura între câteva minute și o oră, poate reîncepe după o pauză de doar câteva minute sau mai multe ore, iar un semn că bebelușul e sătul este faptul că este relaxat și mulțumit, adoarme profund. Un alt semn că transferul de lapte se face corect este că udă peste 5-6 scutece în 24 de ore și că ia normal în greutate. Plânsul și agitația nu înseamnă întotdeauna că îi este foame.

Lasa un comentariu