Am fost zilele trecute cu micuțul meu la medic pentru un vaccin și în holul de așteptare era o discuție aprinsă între mămici de pitici. Care mai de care argumenta că nu se dă înghețată copiilor mici pentru că se pot îmbolnăvi. Vârsta de la care spuneau că s-ar putea da varia de la 1 la 3-4, chiar 5 ani. Dădeau și fel de fel de exemple când le-au dat ceva rece și au făcut ”roșu în gât”. Cum nu s-au înțeles asupra acestui subiect, una dintre ele a întrebat medicul cu voce tare, lăsând și ușa puțin deschisă pentru audiența de pe hol:
– Doamna Doctor, copiii fac roșu în gât de la înghețată?
Cred că răspunsul ei nu a fost anticipat de nimeni, dar m-a bucurat că a spulberat niște mituri populare învechite. Nu îl pot reda în întregime dar a fost cam acesta:
Ce este ”roșu în gât”
Ceea ce mulți numesc ”roșu în gât” este de fapt faringită sau, în unele cazuri amigdalită. De cele mai multe ori este o iritație ușoară produsă de un virus gripal, alergii sau de fum ori aerul uscat din încăperi. Poate să apară și la adulți nu doar la copii. De obicei trece fără medicație, eventual cu ceaiuri sau pastile de supt.
Uneori această problemă poate fi însoțită și de alte simptome ca febră, nas înfundat sau care curge, dureri în gât, răgușeală, inflamații ale ganglionilor de la gât etc. Complicațiile vorbesc despre prezența unor bacterii sau streptococi și atunci abia este nevoie de tratament mai serios.
Alimentele reci afectează gâtul celor mici?
Nu, alimentele reci nu sunt contraindicate celor mici, chiar sunt indicate în cazul gingiilor inflamate de la erupțiile dentale. Nici înghețata, nici sucul rece nu pot să producă boli care au nevoie de viruși sau bacterii pentru a debuta. Specialiștii au descoperit că protecția excesivă a părinților nu face decât să le creeze acestora o sensibilitate excesivă la alimentele reci și atunci pot să dezvolte anumite iritații în gât după ce le consumă. Dar copiii cărora li se dau frecvent nu au această problemă. Sunt foarte rare cazurile de persoane care sunt în mod natural sensibile la acestea.
Soluția ar fi să le introducem puțin câte puțin, imediat ce bebelușii încep diversificarea. Nu răceala ci alte componente ale înghețatei ar trebui să ne îngrijoreze la această vârstă: alergeni ca alune, căpșuni, ciocolată, precum și posibilitatea ca acest deliciu al verii să fi fost alterat în timpul transportului, manipulării, păstrării în magazine sau să conțină elemente nocive (chimicale, coloranti, salmonela etc). Cel mai bine, ca mijloc de protecție pentru bebeluși, prepară-le înghețată de casă și lasă-i să se bucure din plin de ceva nou și răcoritor, mai ales pe timp de caniculă.