Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Probleme de somn la persoanele însărcinate

Probleme de somn la persoanele însărcinate

Sunt gravidă, am aproape 6 luni. Am o problemă cu somnul, nu mă pot odihni deloc. Nu-mi găsesc locul, parcă nu pot să mâ întind pe nici o parte. Am auzit că cea mai bună poziție pentru gravide este pe spate dar nu reușesc nicicum, parcă mă sufoc, îmi apasă pe stomac. Eu eram învățată să dorm pe burtă dar de pe la 3-4 luni cu mai pot face asta, mă dor sânii îngrozitor. Dorm doar 2-3 ore pe noapte stând într-un fotoliu, altfel nu reușesc.” I. 

Problemele cu somnul și odihna este foarte comună în sarcină și, la fel ca I. care a împărtășit-o pe un forum, te întrebi poate ce să faci ca să te odihnești, dar nici să nu afectezi bebelușul.

A-ți găsi poziția optimă este impedimentul principalal unui somn de calitate, la multe gravide.
Specialiștii spun că cea mai bună poziție pentru gravide este cea pe partea stângă, cu genunchii flectați, această poziție ajutând la transportarea fluxului sanguin către bebeluș. Poziția asta este totodată bună și pentru rinichii care în acest mod elimină mai ușor toxinele din corp și apa în exces. Poți eventual folosi o pernă mai tare pe care s-a pui sub burta sau între picioare.

Unii medici recomandă într-adevăr poziția pe spate dar multe viitoare mămici o vor găsi mai puțin confortabilă. Și recomandările altor specialiști contrazic această idee, precizând că greutatea uterului presează de fapt coloana, mușchii spatelui și vase de sânge importante, care aprovizionează părți importante ale corpului tău și ale fătului. Mai ales în cazul sarcinilor mari, aceasta poate deveni o problemă serioasă și de aici și problemele de somn. Poziția pe spate poate favoriza greutatea în respirație, probleme ale sistemul digestiv, agravarea hemoroizilor, scăderea tensiunii arteriale şi scăderea circulaţiei sângelui spre inimă şi copil.

Citește și:   7 răspunsuri pentru proaspetele mămici

Întreruperea somnului de ieșirile dese la toaletă este alt distrugător al odihnei gravidelor.

Durerile de spate, durerile de burtă, greața, arsurile din cauza acidității stomacale, mișcările fătului au și ele un cuvânt de spus. Totuși nu luați medicamente sau folosi creme pentru durere fără acordul medicului care vă urmărește sarcina. Perne cât mai multe în pat în jurul tău pe care să dormi puțin mai sus sau cu care să sprijini grautatea burții sau coloana, pot fi de un real ajutor. Există și perne speciale pentru gravide care pot sprijini mai multe părți ale corpului.

Insomniile pot fi produse din cauzele enumerate mai sus dar și din alte cauze: scăderea unor anumite substanțe din organism, stresul, temerile în cazul unei sarcini cu probleme, schimbările emoționale și variațiile psihice care pot atrage cu ele și coșmaruri, vise intense, gelozie și alte sentimente nejustificate, crampele musculare, sindromul picioarelor neliniștite, sforăitul datorat kilogramelor în plus, etc.

Câteva mici secrete care să te ajute:
– nu mai citi așa de mult pe net și nu te mai strădui să cauți poziția perfectă de dormit recomandată pentru gravide. Lipsa de somn îți va aduce pagube mai mari ție și fătului, așa că doar găsește peziția în care te simți tu cel mai bine și poți dormi.
– când ieși noaptea la baie, nu aprinde toate luminile ci numai o veioză sau o lampă de veghe pe hol, astfel încât să nu te trezești de tot
– fă seara o baie călduță, relaxantă, cu o lumânare, spumă parfumată, muzică, orice te face să te relaxezi. Cere partenerului să-ți facă un masaj ușor, relaxant
– evită cofeina și dulciurile, mai ales după-amiaza și seara
-nu consuma mâncăruri grele sau condimentate seara, îți vor produce arsuri gastrice. E bine să ai cina înainte de 7.00 și dacă ți-e foame să adaogi un sandvich, câțiva biscuiți sau covrigei uscați etc.
– păstrează orarul de somn, iar dacă te simți obosită peste zi poți dormi, dar nu după-amiaza târziu, pentru că vei avea probleme să mai adormi noaptea.
-temperatura camerei este importantă, gravidele au uneori stări ca de febră și o cameră încălzită excesiv sau prost ventilată va spori problemele de somn.
– un ceai de tei te va ajuta, mai există și alte ceaiuri speciale pentru gravide cu probleme de somn
-dacă problemele de somn se agravează ori sunt însoțite de coșmaruri, atacuri de panică, apelează la medici specialiști care îți pot prescrie vitamine sau somnifere ușoare.

Lasa un comentariu