Accidente se întâmplă oricât ar fi părinții de vigilenți. Numai câteva secunde și bebelușul e jos iar țipetele, lacrimile și un cucui cât un ou mare de gâscă ne pot spune că s-a lovit la cap.
Știm cât de înfricoșător poate fi când copilul tău prețios își lovește capul de ceva. În primul rând, inspiră adânc și încearcă să rămâi calm. De cele mai multe ori, loviturile la nivelul capului legate de cădere sunt minore și nu necesită îngrijiri medicale. Ia-l în brațe ca să-l alini și freacă ușor locul lovit.
Un studiu medical din 2015 a concluzionat că leziunile la cap cauzate de cădere la copii nu provoacă, de obicei, daune grave. În același timp, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor enumeră căderile ca fiind principala cauză a prezentării la spital pentru leziuni cerebrale, la copii până la vârsta de 4 ani. Rețineți că acest lucru este rar.
Deci, în cazurile mai rare, există câteva indicii care ar trebui să vă avertizeze că este nevoie să solicitați ajutor medical de urgență.
De ce bebelușii se lovesc la cap?
Contuziile accidentale la nivelul capului sunt una dintre cele mai frecvente leziuni la sugari și copii mici. În cele mai multe cazuri părinții nu pot face nimic să le prevină. Căderile se datorează în mare măsură stării și dezvoltării fizice a bebelușului și nu neatenției părinților. Capul micuților este adesea de proporții mai mari decât corpul lor, ceea ce îi face să-și piardă echilibrul mai ușor.
În plus, forța și abilitățile fizice ale bebelușilor sunt în continuă schimbare, ceea ce le afectează stabilitatea și coordonarea. Aceeași plimbare sigură și plictisitoare prin curte i-ar putea pune în pericol atunci când întâlnesc o suprafață nouă, o denivelare sau un obiect distractiv spre care să alerge. Acestea, însoțite de tendința unui bebeluș de a se angaja în acte mai îndrăznețe care îi determină să se cațere, să sară sau să încerce să zboare, poate fi ecuația perfectă pentru o plonjare urâtă.
Iată ce poate produce cele mai frecvente leziuni la cap:
- alunecarea în cadă
- căzătura pe spate (mai ales la cei care abia învață să meargă)
- căzătura de pe un pat sau masa de schimb
- căzătura după urcarea pe mobilă, pe obiecte înalte
- căzătura din pătuț
- copilul se împiedică de covoare sau obiecte de pe podea (sau alunecă)
- căzătura pe trepte sau scări
- căzătura în timp ce folosește un mergător pentru sugari
- căzătura din leagăn și alte dispozitive ale locului de joacă
Înălțimea de la care se prăbușește un bebeluș este corelată cu gravitatea rănii, deci dacă copilul tău a căzut de la o distanță mai mare (cum ar fi dintr-un pătuț sau de pe masa de schimbat), acestea prezintă un risc mai mare de răniri grave.
Când să apelezi la ajutor medical de urgență pentru loviturile la cap ale copiilor mici:
În primul rând, unele statistici liniștitoare: conform unui studiu, căderea din picioare sau de la înălțimi mici la copii (din pat, de pe scaun etc) sunt de obicei fără urmări grave, doar aproximativ 2 – 3 la sută din căderi putând să aibă ca rezultat o simplă fractură liniară a craniului și majoritatea acestora nu provoacă probleme neurologice. Doar aproximativ 1 la sută din fracturile de craniu legate de căderi accidentale provoacă leziuni cerebrale moderate până la severe.
Acestea fiind spuse, este important să fiți conștienți de simptomele unei leziuni traumatice cerebrale, care apar de obicei în 24 până la 48 de ore de la accident.
Dacă bebelușul tău prezintă oricare dintre aceste simptome după ce a suferit o rănire la cap, sunați la salvare sau duceți-l imediat la cea mai apropiată cameră de urgență:
- sângerare necontrolată dintr-o tăietură
- vânătăi excesive și / sau umflături
- vărsături repetate
- somnolență neobișnuită și / sau dificultate de a fi treaz
- pierderea cunoștinței sau nu răspunde la voce / atingere
- crize comițiale (în cazul nou-născuților și sugarilor acestea sunt: letargie sau iritabilitate accentuate)
- sânge sau lichid care se scurge din nas sau urechi
- o vătămare suspectă a gâtului / măduvei spinării
- probleme de respirație