Vremea călduroasă oferă copiilor oportunități de a se bucura de aer liber. Luați măsuri pentru a-i menține în siguranță și sănătoși, atât în interior, cât și în aer liber.
Siguranță la piscine
Înotul și alte activități acvatice sunt modalități excelente de a încuraja activitatea fizică și a obține multe beneficii pentru sănătatea celor mici. Profitați la maximum de aceste activități, ajutând în același timp copiii să evite accidentele posibile:
- Părinții și îngrijitorii au un rol cheie în protejarea copiilor împotriva înecului. Când copiii sunt în apă sau lângă apă, supravegheați-i îndeaproape în orice moment. Faptul că cei mici se află în bazine sau piscine de copii nu trebuie să vă facă să nu-i mai supravegheați. Copiii nu au nevoie de foarte multă apă pentru a se îneca și în joaca lor se pot împinge, lovi, pot aluneca.
- Ajutați la prevenirea bolilor care sunt cauzate de germenii și substanțele chimice găsite în apa în care înotăm. Țineți pipi, caca, transpirația și murdăria departe de apă. Când vă aflați la piscină verificați scutecele bebelușilor la fiecare oră și schimbați-le într-o baie sau într-o zonă de schimbare a scutecelor – nu lângă piscină – pentru a ține fecalele departe de piscină. Faceți-le copiilor duș înainte și după intrarea în piscine.
- Păstrați siguranța în timp ce mergeți cu copiii cu barca purtând veste de salvare. Vestele de salvare montate corespunzător pot preveni înecurile și ar trebui să fie purtate în orice moment de către toată lumea de pe orice barcă.
Atenție la soare
Rețineți că arsurile solare grave pot crește riscul copilului de a dezvolta cancer de piele mai târziu în viață. Adulții și copiii au nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete (UV) ori de câte ori sunt în aer liber:
- Duceți copiii la umbră atunci când este necesar. Razele UV sunt cele mai puternice și mai dăunătoare în timpul prânzului, așa că cel mai bine este să planificați activități în interior atunci. Dacă acest lucru nu este posibil, căutați umbră sub un copac, o umbrelă sau un cort.
- Când soarele este puternic folosiți cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a oferi copiilor protecție împotriva razelor UV.
- Dați copiilor pălării care le umbrește fața, scalpul, urechile și gâtul. Dacă copilul preferă șapcă, asigurați-vă că protejați zonele expuse cu cremă de protecție solară.
- Purtați ochelari de soare . Aceștia protejează ochii voștri și ai copilului de razele UV, care pot duce la cataractă mai târziu în viață.
- Folosește o protecție solară cu factor de protecție solară de cel puțin 15 de fiecare dată când copilul tău iese afară. Pentru cea mai bună protecție, aplică cu generozitate cremă de protecție solară cu 30 de minute înainte de a ieși în aer liber. Nu uita că foarte sensibile la arsuri sunt urechile, nasul, buzele și vârful picioarelor.
Preveniți accidentele de vacanță
Leziunile accidentale sunt cauza principală de deces la copiii, dar majoritatea pot fi prevenite.
- Învață-i să se joace în siguranță la locurile de joacă. Citiți indicatoarele pentru terenurile de joacă publice și utilizați doar echipamentele potrivite vârstei copilului.
- Supraveghează copii când se joacă în parc – multe accidente se întâmplă atunci când sunt copii mai mulți nesupravegheați.
- Îndepărtați de pe locul de joacă amenajat în curte obiectele care pot răni copilul, cum ar fi cioturile de copaci sau pietrele.
- Supravegheați copiii aflați acasă în vacanțe și protejați-i de accidente casnice (incendii, electrocutare, rănire prin tăiere, căderi de la înălțime etc). Dacă lucrați, puteți opta pentru o bonă, un afterschool cu program de vacanță sau pentru tabere sau cursuri interesante unde copiii să fie în siguranță și să-și petreacă timpul cu folos.
- Accidentele de circulație sunt o altă cauză de răniri ale copiilor în vacanțe (și nu numai). Atenție la siguranța celor mici în călătorii.
Vă urăm o vară sigură și sănătoasă!