Este normal ca bebelușii și copiii mici să exploreze totul cu gura, iar plastilina nu este o excepție. Deși nu este un produs menit să fie consumat, majoritatea versiunilor de plastilină nu sunt toxice și nu ar trebui să fie dăunătoare în cantități mici.
Cu toate acestea, este o idee bună să învățați măsurile de precauție pe care să le luați cu privire la plastilină și să știți ce să faceți dacă copilul dumneavoastră mănâncă mai multă.
Este plastilina toxică?
Multe dintre variantele de plastilină pentru copii nu sunt toxice. Totuși, este important să citiți etichetele produselor înainte de a le cumpăra, pentru a verifica din ce sunt făcute și recomandările de vârstă.
Este bine de știut că mărcile comerciale populare sunt de obicei netoxice (de exemplu Hasbro, Crayola și RoseArt).
O soluție ar fi să folosiți acasă plastilină făcută de voi cu sare sau cu făină. În acest mod vei ști sigur că nu le va face rău micuților.
Cum să previi ca cel mic să mănânce plastilină?
De obicei se poate întâmpla doar rar, din joacă, ca micuții să guste din plastilină, sunt cazuri excepționale când copilului îi va plăcea să mănânce mai multă plastilină sau să facă încercări continue de a o gusta. Pentru a împiedica copilul să exploreze plastilina cu gura, urmați acești pași:
- Nu le cumpărați plastilină puternic parfumată, până când copilul dvs. nu este suficient de mare pentru a înțelege că nu ar trebui să o mănânce. Copiii mici pot fi prea tentați de miros și o pot pune în mod repetat în gură.
- Nu le oferiți plastilină pentru joacă până nu împlinesc cel puțin 2 ani, când este mai puțin probabil să exploreze lumea cu gura.
- Dacă continuă să mănânce plastilină după ce ați luat măsurile de precauție de mai sus, strângeți-o și încercați din nou să le-o dați când vor fi mai mari.
- Supravegheați-vă copilul în timpul activităților de joacă cu plastilina. Dacă atenția ta este necesară în altă parte, chiar și pentru o clipă, ia mai întâi plastilina din mâinile copilului.
- Dacă aveți copii mai mari care se joacă cu plastilină sau au pentru grădiniță/școală, asigurați-vă că nu o lasă la îndemâna celor mici, că nu aruncă bucăți pe jos și o depozitează într-un raft mai sus ori închis.
Ce să faci dacă copilul a consumat plastilină?
Dacă observați că copilul dumneavoastră mănâncă plastilină, puneți-l imediat să bea apă pentru a dilua componentele ei. De asemenea, fiți atenți la semnele de toxicitate ale acesteia, care includ:
- Crampe abdominale
- Diaree
- Letargie
- Vărsături
- Slăbiciune
Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus, duceți-vă copilul imediat la urgențe.