Ai un bebeluș, un pătuț separat să-l înveți să doarmă singur este ideal. Dar el crește. Poate îl păstrezi pentru următorul bebeluș. Dar apoi ce faci cu el? Îl arunci? O idee ar fi să cumperi un pătuț care se poate transforma pe măsură ce micuțul tău crește. De exemplu pătuțul băiețelului meu se poate lăsa mai jos când el crește, dar se poate și prelungi lateral, și elimina grilajul din față, așa că îl poate folosi până la 4-5 ani. Dacă însă nu ai un astfel de articol inteligent, sau când ai eliminat tot ceea ce puteai face cu el, cum îl mai folosești?
Iată mai jos câteva idei pe care le poți aplica singur acasă, sau cu ajutorul unui tâmplar.
1. Confecționează un birou pentru camera copilului
Este foarte simplu de realizat, doar elimini grilajul de pe o parte. Nu contează că este prea jos, îl va folosi în primii ani când nu are nevoie de masă de înălțimea adulților. De fapt poți și ridica platforma respectivă pentru copii mai mari. Mai poți vopsi partea de deasupra cu vopsea obișnuită sau din cea neagră pentru cretă. O altă idee e să lipești autocolant. Câteva suporturi din plastic agățate de partea din spate și biroul micuțului este gata.
2. Modifică-l pentru a-l face pat pentru un copil mai mare
Dacă pătuțul este încă bun ca lungime dar copilul a crescut, nu-i mai place, vrea ceva mai pentru vârsta lui, în care se poate singur urca și da jos, atunci îl poți transforma. Poți să îi adaugi o scăriță sau să folosești doar laturile pătuțului și să le pui la o ramă de pat mai mare. Am o prietenă care a folosit paleți jos și a prins laturile pătuțului pe laturi.
3.Confecționează o băncuță
La fel poți elimina grilajul din față și lăsa pe cele pe 3 părți. Pune o mică saltea, câteva perne. O poți așeza în camera copiilor ca un loc de zi pentru citit, pentru joacă dar și în alte locuri din casă.
4. Leagăn pentru verandă sau interior
Ai nevoie de un meșter să adauge un sistem de prins lanțuri, frânghii. Poate fi pus pe o terasă acoperită, în camera copilului sau oriunde în interior. Dacă vrei să îl pui afară în grădină, în curte, va avea nevoie probabil de un strat de vopsea rezistentă la umezeală.
5. Confecționează o masă
Poți folosi pătuțul ca schelet al unei măsuțe. Fixează deasupra o bucată de placaj sau de sticlă, iar grilajul din față poate fi transformat în raft.
6. Raft din pătuț
Ca în exemplele de mai jos, pătuțul sau părți din el sunt folosite pentru a confecționa un raft util copiilor sau oriunde în casă.
7. Panouri de suport
Ideea este simplă- iei una dintre laturile pătuțului și o prinzi în perete. De ea se pot prinde apoi foarte simplu cutii, suporturi pentru creioane și alte lucruri ale copiilor. În acest fel nu trebuie să faci prea multe găuri în perete și poți și schimba ceea ce agăți. În bucătărie poți prinde de grilaj niște cârlige solide și va fi grozav pentru cratițe, și alte ustensile de acolo. Poți prinde un grilaj al pătuțului și de tavan și prinde diverse lucruri de el. Idei pot fi multe.
8. Suport de uscat rufe
Laturile pătuțului cu bare pot fi ușor transformate în suporturi de uscat rufe în baie, pe balcon sau în curte. Este bine să le vopsiți sau să le lăcuiți mai întâi pentru a fi rezistente la umezeală.
9. Dulap pentru haine
Laturile unui pătuț plus o bară instalată sus, poate fi un dulăpaș la nivelul copilului pentru umerașe. Sau poți folosi una dintre laturi pentru a agăța eșarfe, fulare, cravate etc.
10. Loc de joacă pentru copii
O căsuță pentru jocul cu păpușile, o măsuță de activități, grilajele integrate la un loc de joacă sau prinse în perete pentru cățărat… sunt multe idei, trebuie daor un pic de îndemânare, că idei găsiți multe pe net.