A fi tata singur nu trebuie să fie sinonim cu sentimente de copleşire şi neputinţă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta la capitolul parenting!
Se vorbeşte foarte mult despre mamele singure şi există mii de articole şi grupuri de suport, menite să le ajute pe acestea la capitolul parenting. Din păcate, nu se acordă aceeaşi atenţie tăticilor care se confruntă cu această situaţie: aceea de a îşi creşte singuri copilul său copiii. Noi considerăm că aceasta este o abordare greşită şi că atât mamele singure, cât şi taţii singuri, merită în egală măsură atenţie şi sfaturi pentru a le face misiunea mai uşoară. Din acest motiv, acest articol le este dedicat tăticilor care trebuie să joace dublu rol în viaţa copiilor lor.
Din postura de tata singur, probabil că te-ai confruntat deseori cu situaţii în care te-ai simţiţi depăşit sau copleşit de responsabilităţi. Totuşi, nu trebuie să priveşti această provocare dintr-un punct de vedere pesimist, deoarece există foarte multe strategii pe care le poţi urma şi soluţii la eventualele probleme pe care le ai, astfel încât să te poţi bucura de o viaţă relaxată, plină de bucurii şi împliniri, alături de copilul tău. În definitiv, nu eşti nici primul şi nici ultimul tată care îşi creşte copilul singur, iar în lume există multe exemple de succes în acest sens, astfel încât nu trebuie să îţi faci griji cu privire la capabilităţile tale şi la viitorul copilului tău.
Calmul – cheia succesului în viaţa de zi cu zi
Există multe situaţii în care simţi că pur şi simplu nu mai poţi face faţă. Nu te învinovăţi! Este cât se poate de firesc să se întâmple aşa, având în vedere că fiecare zi se desfăşoară după următorul program: te trezeşti dis-de-dimineaţă, îi pregăteşti copilului micul dejun, te asiguri că este gata de plecare, îl duci la şcoală sau la grădiniţă, mergi la serviciu, unde te loveşti de tot felul de probleme, iar seara trebuie să fii fresh şi să ai grijă de cel mic, să îi acorzi atenţie, să comunici şi să te joci cu el. Ei bine, acest tip de program zilnic ar pune la încercare nervii oricui, însă trebuie să mai faci un ultim efort şi să rămâi calm în faţa copilului, pentru ca atât tu, cât şi el, să fiţi înconjuraţi de linişte şi fericire în intimitatea căminului.
Pentru că orice om are nevoie să se descarce, astfel încât să nu păstreze în interior sentimentele şi frustrările adunate, probabil că în unele situaţii îţi va fi mai dificil să fii calm în faţa copilului, însă este extrem de important să găseşti o modalitate de a te descărca fără să afectezi echilibrul emoţional al celui mic. De exemplu, poţi să discuţi despre ceea ce te frământă cu familia sau cu prietenii. Astfel, te vei elibera de povara grijilor şi nu vei fi supus riscului de a „exploda” în faţa copilului fără să vrei, urmând ca mai apoi să regreţi cele întâmplate. Chiar dacă familia şi prietenii nu vor avea întotdeauna soluţia problemelor tale, simplul fapt că cineva este acolo să te asculte poate face minuni şi este de ajuns.
Atitudinea faţă de mama copiilor – ce este bine să faci şi ce nu
Deşi aceste cazuri sunt mai rare în România, dacă ai ajuns în situaţia de a-ţi creşte singur copilul din cauza unui divorţ sau a unei separări de mama copilului, trebuie să rezişti tentaţiei de a-ţi critica fosta partenera de faţă cu cel mic! Copiii sunt uşor de influenţat şi vulnerabili din punct de vedere emoţional şi nu trebuie să suporte consecinţele separării părinţilor. În funcţie de decizia luată în momentul divorţului, probabil că există un anumit program în funcție de care mama poate petrece timp cu copilul. Nu încerca să eviţi aceste întâlniri şi permite-i copilului să interacţioneze cu figura maternă şi să petreacă timp împreună cu mama sa, fie în week-end, fie în vacanţe. În primul rând, cel mic are nevoie de asta, iar în al doilea rând, poţi profita de aceste momente pentru a acorda mai multă atenţie vieţii tale personale.
Dacă te afli în situaţia nefericită şi delicată în care figura maternă nu mai face deloc parte din viaţa copilului, încearcă să îi dai exemple feminine pozitive din jurul său, vorbindu-i în acelaşi timp despre mamă într-un mod plăcut şi fără să te laşi copleşit de emoţii. Poţi face referire la bunica sa sau la o mătuşă, fiind important să îi insufli ideea că este înconjurat de femei al căror exemplu este demn de urmat, chiar dacă mama lui nu mai poate fi lângă el. În cazul în care consideri că cel mic este extrem de afectat de lipsa completă a unei figuri materne din viaţa sa şi nu îl poţi ajuta să treacă peste acest lucru, poţi apela la ajutorul unui psiholog.
Comunicarea eficientă este un element important în relaţia cu cei mici
Comunicarea este piatra de temelie în construirea unei relaţii frumoase şi bazată pe încredere între tine şi copilul tău. Pentru a reuşi să comunici eficient cu cel mic, trebuie în primul rând să ai o relaţie confortabilă cu tine însuţi. Începe prin a acorda atenţie nevoilor personale şi fă lucruri pentru tine – lucruri care te relaxează şi te fac fericit. Astfel, vei putea să comunici fără bariere şi frustrări cu copilul şi vei putea să acorzi atenţia necesară tuturor nevoilor pe care le are. Continuă prin a fi deschis cu cel mic şi prin a îi împărtăşi sentimentele pe care le ai faţă de el. Spune-i în fiecare zi că îl iubeşti şi că ai încredere în el, asigurându-l că poate vorbi cu tine despre absolut orice, pentru că vei fi acolo pentru el.
Bineînţeles, nu există o reţetă universală a succesului, pe care o poţi aplica în relaţia dintre tine şi copilul tău cu certitudinea că vei fi tatăl perfect. Cu toate acestea, dacă vei avea răbdare, calm şi vei şti să îţi asculţi copilul, acesta te va privi ca pe cel mai bun tată din lume şi este singurul lucru care contează!
Ești un tată care își crește singurul copilul (copiii)? Nu ezita să ne împărtășești din experiența ta!