Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

15 Metode ingenioase pentru a-ți învăța copilul la oliță

15 Metode ingenioase pentru a-ți învăța copilul la oliță

A trece de la scutec la oliță sau toaletă este un proces așa că, dragă mămică de prichindel, înarmează-te cu răbdare, perseverență și creativitate.

Uneori durează săptămâni, chiar luni, alteori se poate face numai în câteva zile. Copiii sunt diferiți, au propriul ritm și propria personalitate, așa că nu tot ce merge la alții va merge automat la al tău.

Enumerăm câteva din trucurile folosite de mămici și credem că intuiția ta maternă te va ajuta să îl alegi pe cel mai bun:

1. Mituire dulce

Mai este numită și tehnica recompenselor. Faci caca la oliță, primești asta”. Ca și mămică probabil știi ce anume îi place celui mic foarte mult așa că îi poți da condiționat. Fetiței mele îi plăceau jeleurile. O așezam pe oliță și puneam 3-4 jeleuri aproape de ea, pe o farfurioară. Dacă făcea, primea dulcele.

Soțul meu zicea că asta e dresaj ca la căței, dar a funcționat: problema ei era că nu-i plăcea să stea pe oliță. Mai funcționează și laudele, încurajările constrante sau îl lași să facă o activitate care îi place după.

2. Olița specială

Unele mămici mărturisesc pe forumuri de discuții că folosesc pentru copiii lor olițe mai deosebite: tip animăluț, mașinuță, cu melodie etc. Și că asta este mai atrăgător pentru cei mici care o iau în chip de joc.

3.Pedepse… ude

Băiatul meu Cristi avea 3-4 ani dar tot se mai scăpa pe el cu pipi. În principal pentru că se lua cu joaca și nu voia să o întrerupă doar pentru a merge la toaletă. Fiind destul de mare ca să realizeze și să se simtă inconfortabil ud, voia repede să-i schimb pantalonașii dar am văzut că asta nu ajută.

Am început să îi spun că e pedepsit să stea ud și murdar iar data viitoare mai bine să meargă la oliță. 2-3 zile a plâns și a stat supărat, dar apoi nu a mai făcut pe el.

3. Soneria de pipi

O altă idee este folosirea unui ceas de jucărie care sună. Este eficientă atunci când încerci să îi faci celui mic un program. Sunt bune și cele care scot sunete atunci când apeși pe un buton. Când consideri că este ora de oliță pune ceasul să sune și spune-i că e timpul să mergeți la pipi/caca.

O jucărie și jocul motivează mai mult copilul să facă ceva, decât dacă stăm să îi dăm sute de explicații.

4. De-a pompierii

O metoda interesantă mi s-a părut a acestei mămici:

”Fiul meu era înnebunit după pompieri, sirenele și mașinile lor. I-am cumpărat o dată o mașinuță de pompieri și i-am explicat pe unde iese apa ca să stângă focul. Când îl vedeam mutându-se de pe un picior pe altul și alte schimonoseli care știam că înseamnă că vrea la oliță, veneam la el cu mașinuța de pompieri și îi spuneam: Hai repede să stingem focul! Copilul a intrat repede în acest joc și după câteva zile îmi cerea singur mașinuța să mergem ”să stingem focul” la baie. Nu a mai stat să facă pe el” Alexandra.

5. Semnul pentru pipi

Dacă sunt foarte mici și încă nu vorbesc, nu înseamnă că nu se pot cere la oliță. Îi poți învăța un semn care înseamnă că vor să își facă nevoile, de exemplu să se lovească ușor peste burtică, orice… După ce alegi semnul pe care ei îl pot face simplu, începe trainingul. De câte ori îl pui pe oliță du-i mânuța să facă semnul și pronunță clar ”Vreau la oliță” sau ”Fac pipi”. Copilul va învăța și-l va folosi.

Citește și:   Serena Williams despre maternitate

6. Exemple practice

Arată-i copilului o ilustrație cu un copil de seama lui pe oliță și spune-i: ”Hai să facem ca el”. La fel poți folosi o păpușă preferată a copilului, învață-l să-l așeze pe oliță și apoi să bată din palme ”Bravooo!”. Micuțul va vedea că nu este un lucru rău să folosească acel obiect.

Alți părinți s-au așezat chiar ei pe toaletă și le-au arătat micuților, ca model, ce au de făcut.

7.Tu și cu Iepurilă

De multe ori copiii nu vor să stea pe oliță pentru că se plictisesc acolo. O altă mămică ne dă un sfat bun:

”Ariana țipa ca din gură de șarpe când o puneam la oală și se lupta să se ridice, dar se liniștea ca prin minune dacă o lăsam să meargă la joacă. Atunci am adus jocurile la oliță. O lăsam să ia iepurașul ei preferat de pluș și să se joace cu el cât stătea așezată pe oală. De atunci nu a mai făcut mofturi.” Mona

8. Costumul lui Adam

Unii părinți au obținut rezultate ținându-i pe copii fără scutec sau chiar fără hăinuțe pe acasă. Și în acest mod îi puneau mai repede pe oliță fără să piardă timp cu dezbrăcatul iar cei mici au învățat mai ușor să se ceară la oliță.

9. Apa care curge

Este binecunoscut faptul că, sunetul sau privirea apei care curge poate să ne provoace nevoia de a merge la toaletă. O vecină își punea fetița pe oliță dar nu făcea, oricât de mult stătea. Însă după ce o ridica, făcea pe ea în următoarele minute. A avut ideea să lase apa deschisă la robinet și să-i spună: ”Curge apa, fă și tu pipi pșșșș.” Și fetița a învățat.

Citește și:   De ce nou-născuții nu au lacrimi și transpirație

10. Omoară gândacul

Tăticul unui mic ștrengar a avut o idee ingenioasă cu care să-l învețe să facă pipi la oală. A desenat pe fundul ei cu un marker permanent un gândăcel și apoi i-a arătat cum să îl acopere cu urină: ”Hai să omorâm gândacul!” Această corvoadă a devenit brusc joacă și distracție pentru cel mic.

12. Cățelul face pipi

Poți folosi orice jucărie de baie din plastic. Fă-i o gaură înăuntru, pune apă în ea, apoi arată-i copilul că face pipi. Îndeamnă-l să facă la fel.

13.Panoul cu programul

Fă un panou mic, la nivelul copilului pe care lipește niște imagini sau abțibilduri explicite care să-i arate ordinea activităților: sculat, spălat, îmbrăcat, mâncare, oliță, joacă etc

Înainte de fiecare activitate du-l la panou și arată-i: Acum facem asta, acum urmează asta… Copilul va învăța mai repede când și ce să facă, inclusiv să se așeze pe oliță după masă.

14.Lipici pentru oliță

O mămică a avut o altă idee năstrușnică: cel mic încerca mereu să se ridice de pe oliță și strădaniile de a-l ține acolo forțat se soldau cu țipete și plânsete. Într-o zi a turnat apă și șampon colorat într-o sticluță și i-a arătat copilului cum pune ”lipici” pe marginile oliței. Și îi repeta: e lipici, ești lipit, nu te poți ridica. A pus și pe colacul de la toaletă la fel, s-a așezat ea și se prefăcea că nu se poate dezlipi. Se pare că sugestia și păcăleala a funcționat, copiii nefăcând încă diferența dintre fantezie și realitate și când îl punea pe oală nici nu mai încerca să se ridice.

15. Chiloțeii de copil mare

În loc să investești în scutece din ce în ce mai mari, ia-l pe cel mic și cumpărați împreună niște ”chiloței de copil mare”. Explică-i din timp despre asta, spune-i că atunci când cresc, copiii fac la oliță și nu în chiloțeii de copil mare. Cumpără-i ceva chiloței care îi plac poate imprimați cu Superman, prințese sau alte personaje din desenele animate îndrăgite. Când îl îmbraci fă o sărbătoare cu întreaga familie, arată-i că de acum numai la oliță trebuie să facă. Lasă-l să umble numai în acei chiloței prin casă sau curte pentru a-i vedea des. Adu-i din când în când aminte că este copil mare acum și dacă simte că vrea să-și facă nevoile, trebuie să spună.

Cunoașteți și alte metode care au funcționat?