Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Activităţi care îl ajută pe copil să fie mai puţin timid

Activităţi care îl ajută pe copil să fie mai puţin timid

Timiditatea înseamnă că o persoană, indiferent că vorbim de adulţi sau copii, trece printr-un moment extrem de anxietate atunci când are de făcut faţă unei experienţe noi, unui mediu nou sau când întâlneşte persoane noi.

Din fericire, există câteva metode pe care specialiştii în psihologia copilului le-au identificat şi le recomandă părinţilor care îşi doresc să îi ajute pe copii să depăşească bariera timidităţii.

Socializează pentru a-i da un exemplu copilului
Copiii observă comportamentul părinţilor, aşadar dacă îi dai un bun exemplu atunci când faci cunoştinţă cu o persoană străină sau când intri într-o discuţie de politeţe cu vânzătoarea de la magazin, copilul va înţelege că interacţiunea şi socializarea nu sunt experienţe de care să se teamă.

Discutaţi posibile scenarii
Copiii timizi cad în capcana de a se gândi că urmează să se întâmple tot ce e mai rău atunci când se confruntă cu o situaţie care nu îi este familiară. Discută cu el înainte despre aceste frici şi metode potrivite de a scăpa de ele. De exemplu, vorbeşte cu cel mic despre lucrurile care ar putea să se întâmple în prima zi de şcoală sau atunci când pleacă în tabără.

Citește și:   Ai un copil anxios? Învață-l aceste 3 lucruri

Acordă atenţie unui mediu nou
Chiar şi atunci când scenariul nu presupune implicarea directă în interacţiunea socială, expunerea frecventă la medii noi pentru el, îl va face să se adapteze mai uşor situaţiilor noi în care va se găsi. Mergeţi în locuri noi şi lasă-l să observe ce fac copiii la un loc nou de joacă, pe un teren de sport, în curtea unei şcoli. În felul acesta, copilul tău are ocazia să vadă la ce se poate aştepta, mai ales că poate să vadă alţi copii încântaţi să participe în respectivele activităţi pe care le fac.

Organizează jocuri cu alți copii
De regulă, rar vei vedea un copil timid să ia iniţiativa şi să îl antreneze în joc pe un alt copil. Ca părinte, poţi să îl ajuţi şi să facilitezi astfel de interacţiuni. De exemplu, atunci când vezi în parc un copil care  joacă un joc pe care şi copilul tău îl îndrăgeşte, fă-i cunoştinţă cu copilul tău şi menţionează că şi el este încântat de jocul pe care îl joacă. Întreabă-l dacă este de acord să continue jocul împreună cu copilul tău.