Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Teama de doctor: cum îl ajuți să scape de anxietate

Teama de doctor: cum îl ajuți să scape de anxietate

Spune-i copilului că va trebui să meargă la doctor şi aşteaptă-te să se declanşeze o revoltă de neoprit. Copiilor le este frică de doctor, indiferent că au trecut sau nu până acum prin probleme medicale. Până şi vizitele de rutină la cabinetul medical sau orice alte stări care nu implică neapărat durere, dar presupun o vizită la doctor, îi sperie pe cei mici extrem de tare.

Copiii cu o experienţă traumatizantă în cabinetul doctorului vor fi cu atât mai greu de convis că nu au de ce să se teamă atunci când au de făcut un nou control medical.

Pentru părinţi, aceste momente sunt adevărate încercări. Stările de anxietate pe care le au cei mici se vor transmite şi adulţilor, iar mersul la doctor devine o corvoadă pentru întreaga familie.

Părinţii care au trecut până acum prin momente de acest fel, au câteva sfaturi cu ajutorul cărora anxietatea copiilor se poate diminua înaintea unei programări la cabinetul medicului.

Recompensele şi încurajările funcţionează

Şi în această situaţie recompensele funcţionează şi copiii vor deveni imediat mai cooperanţi. Înainte de a merge la doctor, pune-l în tema cu ceea ce îl aşteaptă după ce plecaţi de la cabinet: o plimbare în parc, o prăjitură, poate jocul pe care şi-l doreşte de mult timp.

Atunci când ştie de la bun început că va primi un mic cadou sau un privilegiu, atenţia lui va fi îndreptată deja spre acest lucru şi nu va mai avea timp să se gândească la vizita medicală. Nu uita să îl lauzi şi să îi admiri curajul după ce plecaţi de la medic, în felul acesta va fi mai uşor de convins cu următoarea ocazie.

Citește și:   Protejează-ți bebelușul de țânțari

Pregăteşte-l şi pregăteşte-te!

Înainte de vizita medicală este foarte important să îi induci copilului o stare de linişte şi calm. Drumul până la cabinetul doctorului ar fi de preferat să fie cât mai puţin solicitat şi cu cât mai puţini factori externi care l-ar putea stresa sau i-ar putea provoca o stare de agitaţie accentuată.

Povesteşte-i lucruri plăcute, pune-i muzică preferată şi foloseşte un ton vesel şi cât mai cald ( chiar dacă şi pentru tine este complicat să faci acest lucru, dacă cel mic este bolnav). Fă tot posibilul să ai restul zilei libere, pentru a sta cu cel mic şi spune-i că vei rămâne cu el şi după ce plecaţi de la doctor. Îi induci astfel un sentiment de siguranță de care are mare nevoie în acel moment.

Luaţi cu voi şi un prieten

Mai ales atunci când vizita medicală ar putea dura ceva mai mult timp, pentru copil este foarte important să îi aibă în jurul lui pe cei dragi. Aşadar, mama, bunica, frăţiorul sau poate un prieten de joacă pot fi sprijinul de care cel mic are nevoie pentru a-şi învinge teama de doctor.

Aceasta este una dintre metodele care funcţionează în multe cazuri, pentru că micuţul se simte în siguranţă şi stările anxioase se dimiueaza sau chiar dispar. Nu neglija nici rolul pe care îl au prietenii de pluș ai celui mic şi orice jucărie care ştii că l-ar putea calma sau binedispune poate fi salvatoare pentru această ocazie.

Citește și:   Unde se poate patina în București iarna aceasta

Fii un exemplu

Atunci când îţi spune că nu vrea să meargă la doctor şi recunoaşte că îi este frică, împărtăşeşte-i şi părerea ta. Spune-i că nici ţie nu îţi place să mergi la doctor. Nu îl forţa să fie curajos şi dacă îi vine să plângă, lasă-l să facă asta.

Vorbiţi înainte despre vizita la medic

Există cărţi, jocuri şi desene animate special create pentru a-i învăţa pe copii cât mai multe meseria de doctor şi ce presupun vizitele la cabinetul medical atunci când sunt bolnăviori. Pe lângă acestea îi poţi vorbi chiar tu despre toate aceste lucruri care ţin de o vizită la medic.

Atunci când ştiu la ce să se aştepte, le va fi mult mai uşor să accepte situaţia. În niciun caz nu trebuie să îi faci copilului promisiuni pe care nu le poţi ţine şi nu îl minţi. Nu le spune că e doar un control de rutină, când tu ştii sigur că va fi o intervenţie mai complicată. Dacă faci altfel decât urmează să se întâmple, cu următoarea ocazie când va avea nevoie să meargă la doctor, aşteaptă-te la o criză de plâns cum nu ai mai văzut până atunci la copilul tău.