Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Moduri în care copilul te manipulează. Recunoști expresiile?

Moduri în care copilul te manipulează. Recunoști expresiile?

Încă de când sunt foarte mici, copiii încep să spună sau să facă o mulţime de lucruri prin care practic testează reacţiile părinților. Micuţii obţin răspunsurile pe care le doresc folosind informaţii pentru a manipula. Poţi să îţi dai seama dacă te numeri printre părinţii pe care copiii îi joacă pe degete aşa cum vor, citind cele mai des întâlnite expresii pe care le folosesc copiii pentru a forţa mâna părinţilor sau pentru a-i înduplecă să facă ceea ce îşi doresc ei.

“Eşti cea mai rea mama din lume!”

Poate te-ai supărat atunci când copilul tău ţi-a spus aşa ceva, însă trebuie să treci peste aceste vorbe pe care copiii le folosesc frecvent tocmai pentru că ştiu că vor răni şi speră că astfel îi vor face pe părinţi să regrete deciziile pe care le-au luat în ceea ce îi priveşte.

În acestă situaţie, nu e cazul să îi oferi ceea ce îţi cere doar pentru a evita un conflict sau pentru a nu-l face să se supere pe tine, ci recomandat ar fi să îl înveţi să îşi controleze furia şi dezamăgirile. Altfel nu faci decât să îl încurajezi să creadă că dacă ţipă şi vorbeşte urât va avea tot ce îşi doreşte.

Citește și:   Jucării creative pentru copii cu personaje desprinse din filmele lor preferate

“Ceilalţi copii au voie, numai eu nu!”

Copiii obişnuiesc să îşi facă părinţii să se simtă vinovaţi. De multe ori l-ai auzit probabil victimizându-se, scoţând în evidenţă ceea ce au voie să facă alţi copii de vârsta lui în comparaţie cu el. În aceste situaţii el încearcă de fapt să te facă să te răzgândești cu privire la o decizie luată. Oferindu-i ceea ce cere îl vei face în această situaţie să creadă că mentalitatea de victimă este cea mai bună metodă de a obţine ceea ce îşi doreşte.

Spune-i clar celui mic că nu te va face să te răzgândesti atunci când încearcă să te facă să te simţi prost.În schimb, arată-i că poţi să îţi controlezi emoţiile şi demonstrează-i că nu are puterea să îţi controleze emoţiile.

“Am să mă mut la bunica!”

Ameninţări de genul “ Am să plec” sau “O să îţi pară rău” sunt venite să îi manipuleze pe părinţi şi să îi facă să îşi schimbe deciziile. Dacă vei ceda la astfel de ameninţări din partea copilului tău, acestea vor fi la ordinea zilei pentru că cel mic va învăţa că acestea sunt eficiente. Evident, nu vei putea să treci uşor peste amenințările pe care le face. Este însă important să faci bine diferenţa între ameninţările pe care le aruncă la furie cel mic şi să iei măsuri, dar în acelaşi timp trebuie să ai grijă că aceste ameninţări să nu devină metodă prin care obţine ce îşi doreşte.

Citește și:   Cum îl ajuți să scape de timiditate

“Eşti cea mai bună mama din lume”

Ei bine, da. Se poate şi invers! Copiii nu spun doar lucruri rele pentru a obţine ce îşi doresc şi de multe ori vor încerca să îşi înduplece părinţii cu vorbe frumoase. De multe ori va încerca să facă o comparaţie între părinţi, în funcţie de ce îşi doreşte să obţină. Chiar dacă îţi place să auzi cuvinte frumoase de la copilul tău, nu lasă că aceste sentomente să îţi înmoaie inima dacă deja ai impus nişte reguli clare.

“Te rog. O dată şi gata!”

Rugăminţile pot fi o altă metodă la care apelează copiii atunci când sunt disperaţi să obţină ce îşi doresc. De asemenea, nu vor ezita să facă promisiuni tot pentru a ajunge acolo unde îşi doresc. Este important să ştie că rugaminițile nu funcţionează. În plus, acesta nu e un comportament care să îi facă cinste şi care să îl ajute în viitor.