Abuzul emoţional în rândul copiilor este o temă extrem de delicată, însă în acelaşi timp este un subiect care nu poate fi ignorat. Din păcate vorbim şi în ziua de azi de copii abuzaţi emoţional în şcoli, de către cadrele lor didactice. Un copil care îndură abuzul emoţional poate fi afectat pe termen lung, poate chiar până în adolescenţă. Abuzul emoţional este foarte greu de recunoscut, acesta fiind şi motivul pentru care mulţi părinţi află târziu că micuţii sunt torturaţi psihic la şcoală.
Există câteva metode prin care poţi să îţi dai seama dacă copilul tău este abuzat emoţional la şcoală şi câteva măsuri pe care să le iei rapid pentru a pune capăt acestei drame.
Ce este abuzul emoţional? Este un patern comportamental exercitat direct asupra copilului de către cineva care are autoritate, în acest caz profesorul, care afectează starea de bine a micuțului. Atunci când profesorul sau altă persoană cu autoritate foloseşte metode agresive sau de intimidare sau foloseşte atacuri verbale se poate vorbi de abuz emoţional.
Abuz emoţional vs abuz fizic
În timp ce abuzul fizic este îngrozitor, abuzul emoţional poate atinge aceleaşi cote dramatice pentru un copil mic. Sunt chiar persoane adulte care cataloghează abuzul emoţional că fiind mult mai dureros decât cel fizic. Teama şi timorarea copilului sunt vizibile în acest caz de abuz.
Abuzul emoţional nu este uşor de recunoscut pentru că nu lasă urme fizice. Există doar indicii precum plânsetele, căderile psihice sau o deteriorare a stării de bine. În cele mai multe cazuri, cei abuzaţi ajung să creadă că ei sunt vinovaţi sau că au greşit cu ceva,
Efectele abuzului emoţional
Efectele abuzului emoţional pot fi devastatoare şi dificil de remediat. Abuzul emoţional are impact asupra dezvoltării psihologice, emoţionale, sociale şi cognitive a copilului. Efectele pot apărea imediat şi îl pot însoţi pe copil până când ajunge un adult în toată firea. Efectele se manifestă într-o mulţime de moduri, de la un copil la altul, însă există și unele trăsături comune: insecuritatea, retragerea, lipsa încrederii în sine, comportament distructiv, depresie, coportament anti social, dificultatea de a lega prietenii, tentative de sinucidere.
Care sunt semnele
Indicile depind de vârstă copilului, dar printre cele mai importante semne este comportamentul care nu este în concordanţă cu vârstă lui. Printre semnele evidente ale abuzului emoţional se numără: agresivitatea, muşcăturile pe care şi le face singur, minciunile, furatul, distrugerea lucurilor din jur în mod intenţionat, probleme legate de somn, probleme cu vorbirea, coportament compulsiv-obsesiv, furie în exces, fobii, crize de isterie. Iar semnele nu se opresc aici. Ar trebui să te pună pe gânduri şi să te întrebi dacă micuţul tău nu suferă abuzuri emoţionale dacă observi că acesta are o părere negativă despre el, este agresiv, timid, pasiv, dacă se poartă urat cu animalele, dacă are cerinţe exagerate sau dacă observi o întârziere în dezvoltarea lui fizică, mentală sau emoţională.