Jocurile şi activităţile pe care le face cel mic pot fi nu doar extrem de amuzante pentru el, ci şi foarte utile, pentru că prin intermediul acestora copilul îşi dezvoltă abilităţile motorii esenţiale. Copiii pot învăţa astfel să îşi coordoneze bine mişcările prin folosirea corectă şi uşoară a tuturor funcţiilor corpului.
De asemenea, jocurile îi ajută să îşi dezvolte musculatura corpului şi să îşi menţină o fomă fizică bună, esenţială pentru fiecare copil care creşte sănătos. Activitățile sunt uşoare, nu necesită pregătire sau aparate sofisticare şi sunt accesibile oricui.
Nu uita că indiferent cât de uşoară sau grea este o acţiune pe care urmează să o facă cel mic, e nevoie ca acesta să fie supravegheat îndeaproape de un adult, atât pentru a evita neplăcerile de orice fel, dar şi pentru a-i fi monitorizată evoluţia.
Baloanele de săpun
Fă baloane şi provoacă-l pe cel mic să le spargă cu degetul arătător. Acest tip de activitate are rolul de a-i dezvolta vederea şi coordonarea prin izolarea degetului – adică abilitatea de a mişca degetele individual.
Joaca în nisip
Dacă mergeţi la plajă, mai mult ca sigur cel mic va săpa toată vara în nisip. Pentru cel mic aceasta este una dintre activităţile care îi dezvoltă dexteritatea. De asemena, şi turnatul nisipului dintr-o găletuşă în altă sau direct pe malul mării îi solicită antebrațele şi i le face se fie mai puternice.
Desene pe asfalt
Desenele pe hârtie au rolul lor pentru că cel mic învaţă să ţină în mână instrumentele de scris și îi dezvoltă braţele. Desenele pe asflat contribuie şi mai mult la deprinderea abilităţilor motorii. Atunci când desenează cu creta, cei mici ajung să se întindă pe asfalt, ceea ce îi forţează să îşi folosească şi să îşi întărească antebrațele.
Bătaia cu apă
Pentru copiii care adoră apă, aceasta este o activitate extrem de distractivă, dar şi folisitoare dezvoltării lor. Atunci când se bat cu sticle de apă sau pistoale de apă, copiii fac un efort când apasă recipientul ca să îşi stropească adversarii, lucru care le solicită muşchii brațelor şi degetele.
Căţărările în copaci
Încearcă să alungi orice teamă şi încurajează-l pe cel mic să se urce în copaci. Dă-i câteva sfaturi înainte să înceapă să escaladeze trunchiurile copacilor şi supraveghează-l în permanență. Această activitate va fi extrem de distractivă pentru el şi în acelaşi timp îl ajută să îşi dezvolte toată musculatura pentru că îi solicită tot corpul.
Dansul
Fie că e practicat în mod profesionist, ori e doar o plăcere şi atât, dansul este pentru copii o formă plăcută de a face mişcare. Copiii care dansează de fiecare dată când aud muzică sau cei care urmează cursuri de dans au întotdeauna un tonus bun pentru că această activitate le îmbunătăţeşte aptitudinile motorii şi îi ajută să se menţină în formă.
Mersul pe bicicletă
Mersul pe bicicletă este una dintre cele mai îndrăgite activităţi pentru copii. Prin mersul pe bicicletă sunt solicitate în special picioarele. Activitatea în sine îi ajută pe cei mici să fie activi şi să îşi perfecţioneze abilităţile motrice fine.