De când s-a întors din tabără , nepoțica mea arăta obosită și nu avea poftă de mâncare. Părinții au crezut că e doar epuizată din cauza călătoriei și are nevoie de un timp de odihnă. După o săptămână însă, a început să facă și febră și într-o dimineață pielea și până și ochii i s-au făcut galbene. Au mers de urgență la medic și au descoperit că avea Hepatită A, o boală infecțioasă luată probabil din tabără sau de pe drum.
Ce știm despre hepatita A
Hepatita A este produsă de un virus care pătrunde în organism cu ajutorul unor alimente sau apă contaminate, ori în comunități și în condiții de igienă precară.
Copiii o pot transmite ușor de la unul la altul pentru că se joacă împreună, pot duce mâinile murdare în gură sau mânca fără să se spele pe mâini. La creșe, grădinițe, în tabere și alte comunități de copii, pot exista și epidemii. La fel la țară când conținutul toaletelor infectează pânza freatică, iar locuitorii consumă apă din fântâni.
Hepatita A produce o inflamare a țesutului ficatului. Virusul pătrunde în fecalele persoanei infectate și de aceea se poate transmite ușor.
Simptome și tratament
Hepatita A nu se manifestă întotdeauna și, din cauza prezenței oboselii, febrei, stărilor de vomă, durerilor musculari, poate fi confundată cu alte afecțiuni la copii. O metodă bună ar fi să urmăriți urina copilului, în cazul hepatitei devine închisă la culoare. Icterul este iarăși un semn al distrugerii hepatice. Fecalele pot deveni foarte deschise la culoare, aproape albe. Un alt simptom pot fi durerile abdominale resimțite sub coaste.
În aceste cazuri trebuie să ajungeți de urgență cu ei la medic.
Deși unii copii fac forme ușoară de boală, există situații când simptomele durează până la 6 luni. Vestea bună este că acest tip de hepatită nu provoacă îmbolnăvirea cronică a ficatului.
Nu există un tratament specific pentru acest virus, dar dacă simptomele sunt severe medicul poate decide internarea copilului o perioadă scurtă si tratarea efectelor. Când febra și icterul dispar, de obicei copiii se simt mai bine și le revine pofta de mâncare. Se recomandă multă odihnă, consum de alimente bogate în calorii, gătite sănătos, multe fructe și legume.
Prevenire
Igiena riguroasă în comunitățile de copii poate fi de un mare ajutor în prevenirea hepatitei dar și a altor boli și paraziți. Învățați-vă copilul să se spele bine cu apă și săpun când vine de la joacă sau de afară și să nu mănânce nimic cu mâinile murdare.
Există un vaccin contra virusului hepatic A, care se poate face preventiv. Atenție la specificațiile vaccinului, acesta oferă o protecție doar de scurtă durată, infectarea se poate face După acea perioadă. Vaccinul este recomandat și în caz că mergeți cu copilul în călătorie în țări în care Hepatita A este frecventă.
Virusul hepatic A este distrus prin fierbere și clorinarea apei, așa că dacă aveți dubii că apa din anumite surse este potabilă, vă sfătuiesc să o fierbeți sau să adăugați substanțe clorinate înainte de consum. La fel, nu consumați apă din pârâuri, izvoare atunci când sunteți în camping, în excursii. Chiar dacă par curate ca lacrima, nu știți dacă sunt contaminate de la satele din jur, de la alți turiști sau prin infiltrarea în pânza freatică a unor substanțe dăunătoare.
Dacă cineva are hepatită în familie, este bine ca igiena să fie mult mai serioasă, să se spele bine cu apă cu clor toaletele, să se adauge pastile de cloramină în apa cu care se clătesc vasele din care a mâncat.