Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Am crezut că o protejez dar mi-am ucis copilul…

Am crezut că o protejez dar mi-am ucis copilul…

Având drum prin zona Giurgiu, m-am hotărât să vizitez o fostă colegă de liceu care e căsătorită acolo. Dar bucuria revederii după aproape 15 ani a fost umbrită de un eveniment tragic care s-a petrecut în familia ei, în urmă cu 2 luni. Fetița lor de 1 an și 3 luni, Alexia, a murit în urma unei boli infecțioase. Așa că întâlnirea noastră a fost doar un prilej trist de a asculta o mamă îndurerată și disperată:

”Ne-am dorit mult copilul ăsta. Mai mulți ani am lucrat în Italia la o firmă de transport, am reușit cu greu să ne construim casa noastră în țară. Stăteam cu chirie într-un apartament mic, ocupați cu serviciul și cu casa, am spus că nu vrem copii până terminăm. Dar cum amândoi am trecut deja de 30 de ani, ne-am gândit să schimbăm puțin prioritățile familiei.
Am revenit în țară, am reînceput să practic vechea mea meserie de învățătoare, soțul și-a deschis o firmă, eram pregătiți să avem un copil. Cu toate acestea, timp de 2 ani nu am rămas însărcinată. Am cheltuit mult cu medici, teste, tratamente de fertilitate și abia anul trecut, un an și ceva am reușit să o avem pe Alexia. A fost o sarcină grea, cu 3 iminențe de avort, mai multe internări, pusee de tensiune mare, așa că m-am temut mult că va fi un copil cu probleme. 
Am născut la termen, fetița era normală, dar se pare că temerile mele au luat-o razna și am început să citesc, să întreb, să caut cum e mai bine să o cresc. 
Mai multe colege cadre didactice m-au sfătuit să nu o vaccinez. Că au fost multe incidente cu vaccinurile de pe la noi și fac mai mult rău decât bine. Soțul meu nu a fost de acord, a zis că noi toți am fost vaccinați ca și copii, doar cei din Africa sau lumea a3a nu vaccinează copiii, că nu au acces. Eu parcă eram hipnotizată, nu și nu vaccin la bebelușul meu. M-am luat după unul și altul, am făcut cea mai mare greșeală din viața mea! Dacă ar fi fost vaccinat, copilul meu era în viață astăzi! A făcut brusc febră, respira greu, am crezut că e răceală. Ieșeam zilnic cu ea în parc. Am dus-o la medic și mi-a spus că este epidemie de rujeolă în zonă și e mai bine să merg să o internez. 
Am mers imediat la urgențe la Infecțioase și erau sute de mămici cu copii acolo. Ni s-a spus că nu vor interna decât pe cei care au erupții sau cazuri complicate, că nu mai au locuri. Adevărul e că mulți părinți veniseră doar speriați de știrile despre epidemie, unii copii aveau o simplă febră. Fetița mea nu avea bubițe, mânca normal, m-au sfătuit să o țin izolată la domiciliu, i-au dat un sirop pentru febră. Două-trei zile a avut doar febră, apoi erupția a confirmat diagnosticul. A avut pe față, apoi pe burtică, mâini și mai jos pe piciorușe. După aceea febra i-a mai scăzut. Medicul de familie mi-a zis că e o evoluție normală.
Într-o noapte, când erupția proape dispăruse, febra a revenit tot foarte mare, însoțită de o tuse sufocantă, se albăstrea tușind. Am chemat salvarea, au dus-o direct la reanimare. Făcuse o complicație de la rujeolă, o pneumonie care se agrava văzând cu ochii. Au încercat mai multe tipuri de antibiotice pentru că nu știau dacă e virală sau bacteriană, dar nu a funcționat nimic. Noaptea următoare copilașul meu a plecat la cer. M-a lăsat sfărâmată, medicii mi-au spus că dacă era vaccinată la 1an când se face acest vaccin, poate că era protejată. Nu pot să cred! N-o să mi-o iert niciodată! I-am făcut asta cu mâna mea! Am crezut că o protejez dar mi-am ucis copilul… ” 

Nu i-am putut spune nimic fostei mele colege, nu știu cine și cum ar putea-o consola. Și căsătoria ei era în pericol pentru că soțul o sfătuise să-i facă vaccinurile fetei; după înmormântare se mutase cu chirie.

Citește și:   Ce este rujeola

În România știu că vaccinarea copiilor nu mai este obligatorie iar subiectul dacă e bine sau nu să-l vaccinezi a fost peste tot intens dezbătut. Nu l-am urmărit cu atenție pentru că am copiii mari deja. Ai mei sunt vaccinați, nu au făcut decât gripe ca și afecțiuni infecțioase, nu am avut altfel de experiențe cu ei.
Dar am fost de multe ori voluntară în alte țări sărace, în lucrări sociale și medicale, și am văzut generații întregi distruse de boli care sunt prevenibile și tratabile astăzi. Doar că acolo nu își permit.

Dragă mămică, dragă tăticule, decizi singur dacă îți duci copilul la vaccin sau nu, dar nu uita că pot fi și beneficii, că poate îi salvezi viața împotriva unui dușman mai puternic decât el.