Pentru copii, mersul pe bicicletă este fascinant şi inevitabil va veni momentul în care și copilul tău îşi va dori să înveţe să meargă pe bicicletă. Dacă ţi-a revenit misiunea de a-l învăţa să meargă pe bicicletă, trebuie să ştii că nu este o situaţie imposibilă.
Mersul pe bicicletă se deprinde foarte uşor, cel mic putând să înveţe chiar în câteva ore să îşi menţină perfect echilibrul şi să meargă.
Este însă foarte important să eviţi încă de la început orice situaţie care i-ar putea dezvolta vreo teamă de acest sport, pentru că după aceea ar putea să fie chiar o problema şi să nu îşi mai dorească să audă de bicicletă vreodată. Dar dacă îşi doreşte cu adevărat să înveţe mersul cu bicicleta, are puţină răbdare şi o atitudine pozitivă va reuşi să înveţe în cel mai scurt timp.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îl susţii pe cel mic atunci când învaţă să meargă pe bicicletă.
Alegeţi locul potrivit
Un loc deschis cu gazon moale este cel mai indicat pentru a învăţa primele lucruri despre mersul pe bicicletă. Căutaţi aşadar, un loc într-un parc sau pe un câmp care nu are obstacole, pietre, gropi sau copaci.
Reglează bicicleta înainte că micuţul să se urce pe ea: scoate roţile ajutătoare şi coboară şaua cât mai mult în aşa fel încât copilul să poată atinge pământul cu picioarele. De asemenea, este foarte important ca cel mic să aibă un echipament adecvat, în special pantaloni lungi, nişte încălţări sport comode şi cască. Arată-i partea amuzantă a ceea ce face, fă-l să fie încrezător şi nu îl forţa cu nimic.
Învaţă-l treptat
Pentru ca micuţul să înveţe să meargă pe bicicletă trebuie să îl ajuţi să îşi menţină echilibrul, să menţină direcţia, să pedaleze şi să frâneze. Este destul de greu să înveţe toate aceste lucruri în acelaşi timp. Secretul este să îl ajuţi să stăpânească aceste abilităţi ale mersului pe bicicletă pe rând. Copilul trebuie să fie sigur pe el şi pe ceea ce a învăţat, înainte de a trece la următorul pas. În felul acesta va învăţa mult mai repede. În timp ce capătă aceste deprinderi, încurajează-l şi laudă-l.
Echilibrul şi direcţia
Primul lucru pe care copilul trebuie să îl înveţe este cum să îşi menţină echilibrul pe bicicletă. Căutaţi o pantă foarte uşor înclinată şi mergeţi pe jos în partea de sus a acesteia. Fixează bicicleta cu faţa spre coborâre şi lasă-l pe cel mic să coboare uşor pe panta folosindu-se de picioare pentru mai multă stabilitate, pentru a-şi menţine echilibrul şi pentru a încetini. Iarba va atenua viteza şi îl va ajuta să coboare în siguranţă.
Pune-l să repete acest exerciţiu de câteva ori şi spune-i să ridice puţin picioarele de pe pământ pentru a simţi cum direcţia afectează coborârea. Va învaţa repete pentru că îşi va ridica picioarele de fiecare dată când va dori, fără să simtă că pierde controlul.
Insistă pe această etapă până când va putea să îşi menţină echilibrul şi direcţia şi va putea coborî cu picioarele ridicate de pe pământ. Laudă-l atunci când face progrese, este foarte important pentru ca micuţul să capete curaj şi încredere în el.
Pedalatul
În momentul în care cel mic are curaj să coboare de pe pantă cu picioarele ridicate de pe pământ, atunci va fi pregătit să şi pedaleze. Lasă-l să se odihnească cu picioarele pe pedale în timp ce tu ţii bicicleta pe loc.
Apoi, va fi pregătit să facă coborârea cu picioarele pe pedale. Aminteşte-i să pună picioarele pe pământ în momentul în care bicicleta încetineşte şi se opreşte. Încercaţi câteva astfel de coborâri pentru a se obişnui cu pedalele.
După ce se va obişnui să îşi ţină picioarele pe pedale, spune-i să pedaleze în timp ce coboară de pe pantă. După câteva încercări, va putea să înainteze şi mai mult.
Frânarea
Multe dintre bicicletele pentru copii au frână de picior, adică frânarea se va face tot cu ajutorul pedalelor. Arată-i cum funcţionează şi lasă-l să exerseze încet, apoi explică-i cum să oprească şi să pună un picior jos.
După ce a învăţat aceşti paşi de bază, va mai trebui să facă câteva repetări, de preferat câte trei coborâri pentru fiecare tehnică învăţată, iar apoi va putea merge singur pe bicicleta fără nicio problemă.