Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Siguranța copiilor la locul de joacă

Siguranța copiilor la locul de joacă

În ultima vreme au existat mai multe incidente legate de copii și locurile unde se joacă aceștia. Știrile potrivit cărora organele competente au închis definitiv sau temporat un spațiu amenajat necorespunzător, sau care nu respectă regulile de siguranță, apar constant și vor mai apărea. Datoria noastră ca și părinți este să ne ducem copiii să se joace în locuri sigure și să încercăm să prevenim eventualele accidente.

Cauzele celor mai frecvente accidente și îmbolnăviri:

  1. Copilul este lăsat să se joace în spații neamenajate, periculoase pentru el – desigur, există multe locuri în țară care nu au luxul unui spațiu special amenajat pentru copii, sau aceste locuri sunt departe de locuința familiei. Așa că străzile, maidane părăsite, locuri cu gunoaie, câini, denivelări, clădiri abandonate și multe altele devin spațiile de joacă ale celor mici. Răniri prin cădere, lovire, fracturi, accidente de circulație, tăieturi, înțepături, mușcăturile de câini, infestarea cu paraziți, dezvoltarea de boli infecțioase sunt cele mai frecvente probleme în acest caz. 
  2. Lipsa de supraveghere – aceasta implică părinții copiilor foarte mici dar și pe cei cu copii mai mari. Am observat mulți părinți care își aduc odraslele la locul de joacă și apoi uită complet de ei adâncindu-se în lumea virtuală sau petrec timp stând la taclale cu alți părinți de acolo. Copiii pot face multe năzdrăvănii nesupravegheați și acestea sunt numai câteva: lovesc alți copii, sunt loviți de leagă-ne și alte dispozitive de aflate în mișcare, folosesc spațiile de joacă necorespunzător, riscant (de exemplu datul în leagăn în picioare, alunecatul pe tobogane cu spatele la vale), aleg accesorii de joacă nepotrivite vârstei lor, ies de pe spațiile de joacă și sunt loviți de biciclete, mașini și sunt chiar cazuri de copii răpiți. 
  3. Îmbrăcăminte necorespunzătoare – copiii transpiră foarte mult când se joacă și este bine ca, indiferent de anotimp, să nu fie prea încotoșmănați, lăsându-le loc de mișcare. Dar sunt și situații când o îmbrăcăminte prea sumară le pune sănătatea în pericol: de exemplu când este soare puternic și copiii petrec mult timp jucându-se fără șepci, pălării, cu hăinuțe foarte decoltate, sunt frecvente cazurile de insolație, arsuri ala nivelul pielii, deshidratare. 
  4. Echipamente de joacă uzate sau amenajate necorespunzător – din păcate nu putem face prea multe, mai ales în cazul spațiilor de joacă publice, de mentenanța cărora răspunde altcineva. Totuși putem observa și verifica echipamentele respective înainte de a ne duce copilul acolo. De asemenea,  evitați să îi duceți la spații de joacă apărute peste noapte în stațiuni, tabere și în locuri de agrement dubioase, care nu au personal calificat de supraveghere. În caz că ai un leagăn, tobogan sau alt accesoriu de joacă în curte, ești direct responsabil să îl repari atunci când se strică și să te asiguri că este sigur pentru cel mic.
  5. Necunoașterea sau nerespectarea regulamentelor de joacă- la multe spații de joacă există anumite regulamente și instrucțiuni de folosire, ca cel din imaginea de mai jos. Unele sunt generale dar au și regului specifice, foarte importante, mai ales care se referă la vârsta și greutatea permise, la anumite proceduri de siguranță (de exemplu securizarea cu centuri de siguranță, cască, genunchere etc).

    Este de datoria părinților să le citească atent. Nu va exista nici o despagubire și răspundere a persoanelor sau instituțiilor care le-aunamenajat dacă se dovedește că accidentul s-a produs în urma nerespectării unui regulament afișat public. 
  6. Zone foarte aglomerate – când ne ducem copilul într-un loc de joacă foarte aglomerat sau la ore de vârf, nu înseamnă neapărat că se va distra având mai mulți colegi de joacă. Aglomerația poate crește de fapt șansele rănirilor și accidentelor. Au fost cazuri de căderi de la înălțime, lovituri, fracturi și alte răniri datorate îmbulzelii pe aparatele de joacă. Este și mai greu să-i supraveghezi și să intervii într-un loc foarte aglomerat.